Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TIM: O δρόμος προς το Χρηματιστήριο

Η απόσυρση της Etisalat, του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από τη διεκδίκηση της ΤΙΜ αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της χώρας στα χρηματιστηριακά σαλόνια. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο.

TIM: O δρόμος προς το Χρηματιστήριο
Η απόσυρση της Etisalat, η οποία θεωρείτο φαβορί, από την κούρσα της διεκδίκησης της ΤΙΜ αφήνει ελεύθερο τον δρόμο στο Providence Equity και στην Turkcell.

Eίναι όμως αμφίβολο κατά πόσο το Providence Equity, το οποίο ειδικεύεται σε buy outs στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, και η τουρκική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Turcell, η οποία ελέγχεται από τη σκανδιναβική Telia Sonera, έχουν υποβάλει προσφορές που να ικανοποιούν τους βασικούς μετόχους της ελληνικής εταιρίας κινητής.

Το Providence Equity είναι χρηματοοικονομικός επενδυτής και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προσφορά του για την ΤΙΜ θα ήταν τέτοια που θα δικαιολογούσε μια καλή απόδοση για τα λεφτά που έβαλε μέσα στην επόμενη τριετία.

Είναι όμως μάλλον απίθανο, εκτιμούν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η προσφορά του Providence να ικανοποιούσε την Texas Pacific Group (TPG) και την Apax Partners.

Από την άλλη πλευρά, η Turkcell αντιμετωπίζει οξύ ανταγωνισμό στην αγορά της Τουρκίας που συνοδεύεται από υποχώρηση των margins της. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να διαθέσει άνω των 3,0 δισ. ευρώ για εξαγορά άλλης εταιρίας ή εταιριών αλλά θα ήταν αρκετά παρακινδυνευμένο να βάλει όλα τα λεφτά της σε μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε μια σταθερή αλλά ώριμη ευρωπαϊκή αγορά.

Αν αυτές οι εκτιμήσεις είναι σωστές τότε θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα το δίδυμο των TPG και Apax Partners να ανακοινώσει την απόφασή του.

Δεν είναι μυστικό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιείται το σχέδιο Β που αβγατίζει τα λεφτά των μετόχων, οι οποίοι σημειωτέον ήδη έχουν εισπράξει όσα έβαλαν από την τσέπη τους για την εξαγορά της ΤΙΜ Hellas το καλοκαίρι του 2005.

Το σχέδιο Β περιλαμβάνει τον δανεισμό της εταιρίας μέχρι ένα σημείο όπου μπορεί να αντεπεξέλθει και την επιστροφή των χρημάτων στους μετόχους. Οι τελευταίοι βλέπουν την απόδοση στα λεφτά τους να πολλαπλασιάζεται και να τους μένει η εταιρία.

Θα ήταν οξύμωρο το TPG και το Apax Partners να μην κάνουν το ίδιο αν δεν τους ικανοποιούν οι δεσμευτικές προσφορές που έλαβαν, όπερ και το πιθανότερο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, ανοίγει ο δρόμος για να επανέλθει η ΤΙΜ στο χρηματιστήριο, πιθανόν στη Σοφοκλέους αυτή τη φορά.

Για τους βασικούς μετόχους της ΤΙΜ που θα πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος των μετοχών τους, αυτό θα μεταφραστεί σε νέα κέρδη.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Κωστελέτος της TPG θα κάνει κάτι τέτοιο.

Έχει προηγηθεί η δημόσια εγγραφή για την είσοδο των καταστημάτων Debenhams στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον περασμένο Μάιο, περίπου 3 χρόνια μετά την εξαγορά τους από την TPG, τη CVC και ένα private equity fund της Merrill Lynch. Η εταιρία αποτιμήθηκε σε 1,67 δισ. στερλίνες.



Αναμένοντας την απόφαση των βασικών μετόχων της ΤΙΜ Hellas, η οποία λογικά δεν πρέπει να αργήσει πολύ, οι πιθανότητες της επαναχρηματοδότησης και της μετέπειτα επιστροφής της ΤΙΜ στις χρηματιστηριακές αγορές είναι πολύ περισσότερες από ποτέ πριν.

Αν επρόκειτο για στοίχημα θα λέγαμε ότι το σενάριο της επαναχρηματοδότησης συγκεντρώνει πιθανότητες 60% και το σενάριο της πώλησης της ΤΙΜ σε τρίτο 40%. Ίδωμεν.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v