Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανάκαμψης

Μπορεί η Σοφοκλέους να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση της εικόνας στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και να δώσει ανοδική αντίδραση; Σε αυτό καλείται να απαντήσει το Χ.Α. σήμερα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο, όπου τα συνεχόμενα placements μπορεί να μην ευνοούν τη φαινομενικά ”αδύναμη” εικόνα του, όμως οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι τεχνικά βρίσκονται σε υπερπουλημένη περιοχή.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θα μπορέσει το Χ.Α., εκμεταλλευόμενο την καλυτέρευση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, να δώσει ανοδική αντίδραση;

Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει σήμερα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους, έστω και αν οι απόψεις των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου δείχνουν επιφυλακτικές και απόλυτα μοιρασμένες.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν ότι τα αλλεπάλληλα placements σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και μάλιστα στην παρούσα φάση όπου η εικόνα των τραπεζών δείχνει σχετικά αδύναμη, δεν είναι ό,τι το καλύτερο, τουλάχιστον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης, η οποία επισημαίνει ότι αρκετοί δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται σε εξαιρετικά υπερπουλημένες περιοχές και είναι λογικό να δώσουν ανοδική αντίδραση, έστω και αν αυτή είναι βραχυχρόνιου χαρακτήρα.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι τουλάχιστον χθες ο ΟΤΕ έδειξε να μπαίνει σε φάση πρόσκαιρης διόρθωσης, το βάρος για κάθε ανοδική προσπάθεια ”πέφτει” στον τραπεζικό κλάδο, όπου χθες ξεχώρισε μόνο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, και εάν ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι δημιουργήσουν υπόνοιες καλυτέρευσης του γενικού κλίματος, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η κινητικότητα σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση θα αυξηθεί, καθώς όπως φάνηκε και χθες, το ”έξυπνο χρήμα” συνεχίζει να αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες.

Όσον αφορά στις διεθνείς αγορές, η Σοφοκλέους καλείται να τιμολογήσει τα αξιοσημείωτα χθεσινά κέρδη της Wall Street και το σημερινό μικτό κλείσιμο των ασιατικών αγορών, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων θα παίξει και η εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα από τον FTSE, καθώς ο πρώτος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε πάνω από τη στήριξη των 4.210 μονάδων. Αν δοθεί ανοδική αντίδραση, οι επόμενες αντιστάσεις θα είναι στις 4.235 και 4.250 μονάδες και οι στηρίξεις στις 4.202 και 4.190 μονάδες.

Λίγο περισσότερο αισιόδοξοι φάνηκαν χθες οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, καθώς αν και συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων, μετά τις 16:30 και όταν η Wall Street άνοιξε με θετικό πρόσημο, σημειώθηκαν σημαντικές αγορές που μείωσαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v