Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Η συνεχιζόμενη κρίση στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, το placement της Alpha Bank, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007, η απόφαση της Etisalat να μη διεκδικήσει την ΤΙΜ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Η συνεχιζόμενη κρίση στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, το placement της Alpha Bank, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007, η απόφαση της Etisalat να μη διεκδικήσει την ΤΙΜ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Λιμάνια: Στην ”κόψη του ξυραφιού” βρίσκεται ο εφοδιασμός της αγοράς με εμπορεύματα που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χονδρέμποροι, αλλά αν συνεχιστεί η λευκή απεργία των λιμενεργατών, τότε οι ελλείψεις θα περάσουν και στο λιανεμπόριο. Οι ημερήσιες απώλειες εσόδων του ΟΛΠ ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το λιμάνι υποβαθμίστηκε στην 64η θέση, από την 49η, από άποψη διακίνησης φορτίων, καθώς οι ξένες ναυτιλιακές εταιρίες το εγκαταλείπουν.

Alpha Bank: Με μισό δισ. ευρώ ενισχύει τα ίδια κεφάλαιά της η Alpha Bank. Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στη διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές 21,250 εκατ. ιδίων μετοχών που αναλογούν στο 5,21% του μετοχικού κεφαλαίου με κατώτατη τιμή πώλησης 22 ευρώ ανά μετοχή.

Αποκρατικοποιήσεις: Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του 2007 εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Προτεραιότητα δίνεται στην εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, ο οποίος θα αποκτήσει το 20% των μετοχών και παράλληλα θα συμμετάσχει στο management. Τράπεζα Αττικής, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα και Καζίνο Πάρνηθας περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007.

TIM Hellas: Εκτός της διεκδίκησης της ΤΙΜ Hellas αποφάσισε να μείνει η Etisalat. Η αραβική τηλεπικοινωνιακή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αποφάσισε να μη μετάσχει στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η ΤΙΜ είναι η τρίτη στην κατάταξη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ενώ περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης δεν υπάρχουν, αφού η ευρωπαϊκή αγορά στο σύνολό της εμφανίζει σημάδια κορεσμού.

Χαλυβουργία: Η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία χαλυβουργίας της Ελλάδας μετά τον όμιλο Βιοχάλκο δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση της Ελληνικής Χαλυβουργίας με τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας και απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”. Η νέα επωνυμία της επιχείρησης θα είναι Χαλυβουργία Ελλάδος και συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Τιτάν: Την περαιτέρω επέκτασή της στην αγορά τσιμέντου των Βαλκανίων δρομολογεί με σταθερά βήματα η Τιτάν, καθώς η επόμενη χώρα όπου θα αποκτήσει παρουσία θα είναι η Αλβανία. Η εταιρία επιβεβαίωσε τη λήψη άδειας για διερεύνηση πρώτων υλών σε περιοχή πλησίον των Τιράνων.

HOL: Την είσοδό της στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα εγκαινιάζει η ρωσική Sistema, η οποία μετά την απόκτηση του 51% της Intracom Telecom, προχωρεί και στην απόκτηση του 51% της Hellas on Line έναντι 47,9 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Αττικής: Στα τέλη του πρώτου τριμήνου θα ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, για κεφάλαια που θα υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να διακινδυνεύει η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, κ. Τρύφων Κολλίντζας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

RomΤelecom: Την παραίτησή της από σύμβουλο της ρουμανικής κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση της RomΤelecom ζήτησε από την Credit Suisse ο υπουργός Επικοινωνικών της Ρουμανίας, μετά τη σύλληψη στελέχους της, επιφορτισμένου με τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της RomΤelecom, με την κατηγορία της βιομηχανικής κατασκοπίας.

Φορολογία: Τη σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2010, του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που ανέρχεται στο 1% και επιβάλλεται κατά τη σύσταση μιας επιχείρησης, αλλά και κάθε φορά που μια εταιρία προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε να προτείνει στις 25 χώρες-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενέργεια: Σήμερα αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης το πόρισμα για το νομικό καθεστώς του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας Φλώρινας. Η εξέταση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ειδική επιτροπή στελεχών του υπουργείου, με σκοπό να διερευνηθούν καταγγελίες που δέχτηκε το υπουργείο ότι η εταιρία ”Ρόζα”, που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου, τα παραχώρησε σε άλλη.

Σεργκέι Ιβανόφ: Ως ανεδαφικούς απέρριψε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κ. Σεργκέι Ιβανόφ κάποιους φόβους για ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα, σε συνέντευξή του στην ”Ελευθεροτυπία”, κάνοντας λόγο για ισότιμη εταιρική σχέση στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε απολύτως καρποφόρα την αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν άλλαξε πολιτική στο Κυπριακό και κάθε άλλο παρά αδιαφορεί για τα Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v