Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... ”δευτέρα” η Σοφοκλέους

Με τη δεύτερη ταχύτητα της Σοφοκλέους κινείται η ελληνική αγορά, που κατά το 51,5% πλέον της συνολικής αποτίμησής της ”κατέχεται” από ξένους και... ξένους. Ενδιαφέρουσα η τελευταία προσέγγιση της UBS για τις τράπεζες, ενώ σε μετοχές επιμέρους εταιριών επικεντρώνονται αρκετοί ενεργοί ”παίκτες” τη στιγμή που το θέμα της φορολόγησης των αποθεματικών των τραπεζών δίνει αφορμή για δεύτερες σκέψεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην τελευταία έκθεση της UBS για την τραπεζική αγορά της χώρας μας και της Γερμανίας ”ανιχνεύουν” τις επόμενες επενδυτικές τους κινήσεις οι ισχυροί ”παίκτες” της αγοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση του ελβετο-αγγλικού οίκου, οι δυο χώρες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο για το 2007. Οι βασικές του συστάσεις, είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η EFG Eurobank.

Αυτά αφορούν σε μια πλευρά της επενδυτικής πολιτικής αρκετών ισχυρών ξένων και... ξένων. Προς ώρας, αποτίμηση αξίας 70 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 51,47% της συνολικής αποτίμηση της Σοφοκλέους, κατέχουν ξένοι και... ”ξένοι”.

Βραχυπρόθεσμα ”μετρά” το ”πράσινο φως” από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την τριπλή συγχώνευση Λαϊκής-Marfin-Εγνατίας- ενός νέου τραπεζικού ομίλου με ενεργητικό μεγαλύτερο των 8,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 6,2 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 5,8 δισ. ευρώ.

Και βραχυπρόθεσμα επιμένουμε στον ΟΤΕ, που μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου και την εξέλιξη από τη διαδικασία μετοχοποίησης, αποτελεί βασική επιλογή των ξένων και... ”ξένων”.

Βέβαια, τα όσα συνέβησαν για ακόμα μια φορά με τη δημοπρασία της μετοχής, αυτή τη φορά, του ΟΤΕ, στο κλείσιμο, ενισχύει παλαιότερες εκτιμήσεις μας πως πρόκειται για ελληνικό χρηματιστηριακό παράδοξο που καταφανέστατα παραπέμπει σε διαμόρφωση τιμής.

Το ενδιαφέρον διορατικών ”παικτών” της αγοράς παραμένει επικεντρωμένο στην κορυφαία κατά την εκτίμησή τους ανοδική κίνηση της Intralot (ενδέχεται όμως να τους απασχολήσει το θέμα με την τουρκική λοταρία), η συνεχιζόμενη συσσώρευση δυνάμεων στη μετοχή της Λάμψα (όπου οι βασικοί μέτοχοι αθόρυβα και μεθοδικά απορροφούν την όποια ελάχιστη προσφορά εκδηλώνεται), την υπέρβαση και πάλι των 9 ευρώ για τη μετοχή της Βιοχάλκο, του ασφαλές δίδυμο Τιτάν-Coca Cola 3E, η διαμόρφωση της κεφαλαιοποίησης του Μυτιληναίου υψηλότερα του ενός δισ. ευρώ, οι τοποθετήσεις ξένων στη μετοχή της Motor Oil (μετά την τελευταία παρουσίαση προχθές σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο), αλλά και σε ”μικρότερες” ευκαιρίες από το ταμπλό.

Είναι ”μικρότερη” εταιρεία σε μέγεθος ο Σαράντης; Ένας όμιλος που βρίσκεται ήδη στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και εξασφάλισε πρόσφατα την άδεια κυκλοφορίας προϊόντων του στην... ακόρεστη ρωσική αγορά.

Είναι πολλές οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο ανοδικό σερί, στο ”έξι στα έξι” αναφερόμαστε της Rainbow, το συνεχιζόμενο ”μάζεμα” στον ΟΛΘ, η αθόρυβη αντίδραση της Autohellas (πλέον στα 5 ευρώ), οι κινήσεις της Elmec Sport (δες σχετικό θέμα), ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος Κλουκίνας-Λάππας, ο ”φέρελπις” τελευταία Χαϊδεμένος, αλλά και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

Άλλωστε είναι γνωστό πως τις τελευταίες εβδομάδες ”μας πηγαίνει πολύ περισσότερο” η αντίδραση της δεύτερης ταχύτητας της αγοράς σε μια χρονική περίοδο που οι τράπεζες πιέστηκαν με αφορμή την φορολόγηση των αποθεματικών τους.

Και γι’ αυτό το θέμα όμως αναφέρονται πολλά ενδιαφέροντα στην σχετική προσέγγιση (πρώτη στα top stories) που αφορούν και στη δεύτερης σκέψης του ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v