Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι νέες πηγές εσόδων

Στις παλιές αγάπες, άντε και σε μια - δυο νέες, στρέφονται οι τράπεζες για να συνεχίσουν να παράγουν έσοδα και κέρδη τα επόμενα χρόνια, καθώς η λιανική τραπεζική δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο της αγελάδας για πάντα.

Τράπεζες: Οι νέες πηγές εσόδων
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης ανέφερε χθες ότι τα πράγματα θα είναι καλά για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια αλλά θα δυσκολέψουν από εκεί και πέρα και επομένως οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους.

Ακόμη κι αν του ξέφυγε, το Νο 2 της Εθνικής Τράπεζας εξωτερίκευσε μια άποψη που έχουν κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων τραπεζών της χώρας.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού τους βρίσκεται η αναμενόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και η συνακόλουθη συμπίεση των spreads στις χορηγήσεις.

Ο αντίκτυπος θα διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, όμως σε γενικές γραμμές αναμένεται να είναι ισχυρός τόσο στα έσοδα από τόκους όσο και στις προμήθειες που συνδέονται με δάνεια.

Αυτό θα γίνει πιο αισθητό σε τράπεζες που στηρίζονται πολύ στη λιανική τραπεζική και δεν έχουν αξιοπρόσεκτη παρουσία σε αναπτυσσόμενες αγορές όπου ο λόγος χορηγήσεων προς το ΑΕΠ είναι χαμηλός σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Όμως, οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι για να συνεχίσουν να ικανοποιούν τους μετόχους τους θα πρέπει να αυξάνουν τα κέρδη των τραπεζών τους με υψηλούς ρυθμούς.

Αναμφισβήτητα, η νοτιοανατολική Ευρώπη προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία. Ενέχει όμως και κινδύνους. Επιπλέον, το ποσοστό των εσόδων και των κερδών από αυτές τις χώρες δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 30% του συνόλου, εκτός ίσως της Εθνικής, το 2008.

Επομένως, οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν έσοδα από άλλες πηγές στο εσωτερικό κι αυτό ακριβώς έχουν αρχίσει να κάνουν. Άλλες σε μεγαλύτερο κι άλλες σε μικρότερο βαθμό.

Η πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των καταθέσεων αποτελεί μια νέα βασική πηγή εσόδων υπό διάφορες μορφές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν βγάζουν έσοδα από τις καταθέσεις σήμερα. Τουναντίον, ιδιαίτερα οι πιο παλιές που έχουν μεγάλη, αδρανή καταθετική βάση.

Ορισμένες έχουν πάρει πρωτοβουλίες και έχουν πείσει μεριδιούχους Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ) του ομίλου να μετακινηθούν από τα Διαχείρισης Διαθεσίμων στα Ομολογιακά, τα Fund of Funds και άλλα Α/Κ από τα οποία εισπράττουν υψηλότερες προμήθειες διαχείρισης.

Αντιλαμβανόμενες οι τράπεζες ότι το ασφαλιστικό θα μπει αργά ή γρήγορα σε νέα φάση, δίνουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στις τραπεζοασφάλειες με αιχμή του δόρατος τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Τα νούμερα είναι ακόμη μικρά, όμως οι προοπτικές πολύ καλές αν αναλογιστεί κανείς το χαμηλό ποσοστό των ασφαλίστρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα. Ιδιαιτέρως αν υπάρξουν γενναιότερα φορολογικά κίνητρα στο μέλλον.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλα, όπως το private banking και η διαχείριση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει μια παροιμία. Ορισμένες τουλάχιστον τράπεζες φαίνεται να την έχουν πάρει αρκετά σοβαρά προετοιμαζόμενες για την επόμενη μέρα.

Αυτή ίσως είναι δυο χρόνια περίπου μακριά, όμως οι αγορές δεν περιμένουν να έλθει εκείνη η ώρα αλλά προεξοφλούν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v