Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη σκιά των επιτοκίων

Φοβίζουν λίγο τα επιτόκια, ωστόσο στις αγορές εκτιμάται πως η νέα αύξηση έχει ήδη προεξοφληθεί και σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί. Σε μετοχές επιμέρους εταιριών από τον 20άρη μέχρι και την... ακραία περιφέρεια εκτιμάται πως θα παραμείνει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των ενεργών ”παικτών”, καθ’ οδόν προς την περίοδο των εορτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θέμα των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει μια πρόσκαιρη κάμψη των τιμών, αν και κατά γενική εκτίμηση το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων έχει προεξοφληθεί και αφομοιωθεί.

Γι’ αυτό θα παραμείνουμε μεσοπρόθεσμα θετικοί, εκτιμώντας πως είναι εφικτή η καταγραφή ακόμη μιας ανοδικής αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών προς το τέλος της χρονιάς, αλλά το πολύ μέχρι τα υψηλά έτους.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε επιμέρους στοιχεία που αφορούν στη διαμόρφωση σημαντικά φθηνότερης τιμής για τη μετοχή της Εθνικής, την υπεραπόδοση της μετοχής του ΟΤΕ, την ισχυροποιούμενη τάση της Eurobank και την κινητικότητα που παρατηρείται σε ορισμένους κλάδους.

Θεωρούμε πλεονέκτημα για τη μεσοπρόθεσμη τάση την υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής μέχρι τα χαμηλά στις αρχές εβδομάδας και την εμφάνιση αγοραστών από τιμές που πολύ δύσκολα θα διαμορφώνονταν εάν δεν πίεζε το ενδεχόμενο φορολόγησης των αποθεματικών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά από τη στήλη του ο Καιροσκόπος, ”ενδιαφέρον ρεπορτάζ για ”πάγωμα” αυτής της φορολογίας που δημοσίευσε το Euro2day.gr συνέβαλε σημαντικά στην κάμψη των πωλήσεων και στην αλλαγή του κλίματος των επενδυτών”.

Για τη μετοχή της Εθνικής η στόχευσή μας παραμένει μεσο-μακροπρόθεσμη και στοχεύει σε αποτίμηση που θα ξεπερνά εμφανώς τα 20 δισ. ευρώ, σε δεύτερη ή επόμενη φάση. Ανάλογη στόχευση υπάρχει και για την αποτίμηση του ΟΤΕ, που με βάση τα μεγέθη εννεαμήνου, το συγκριτικό πλεονέκτημα της θυγατρικής Cosmote και την επένδυση στη ρουμανική αγορά, τα 14-15 δισ. ευρώ είναι λογικά. Πάντα κατά την εκτίμησή μας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα επισημαίνονται από πλευράς του ομίλου Πειραιώς για εγχώριες εξαγορές, για την Τράπεζα Κύπρου και επιτόκια (δες σχετικό θέμα). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η... κόντρα για το ”φιλέτο” του Κέντρου Ιστιοπλοΐας στον Άγιο Κοσμά, όπου κυρίως δύο συμπράξεις μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων έχουν εμφανές προβάδισμα.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένουμε υπέρ της προσέγγισης επιλεκτικών περιπτώσεων με βάση κυρίως τα θεμελιώδη και τις επιχειρηματικές κινήσεις - εξελίξεις.

Η επαναφορά της Σιδενόρ από τα χαμηλά σε τιμές πάνω από τα 7 ευρώ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας πως η διοίκηση ενδιαφέρεται για τη διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης προς το τέλος του χρόνου.

Θεωρούμε επίσης πως ο όμιλος Βιοχάλκο θα... σηκώσει το ”γάντι” που έχει ρίξει, στον κλάδο, ο όμιλος της Χαλυβουργικής που χθες ανακοίνωσε ένα σημαντικότατο επενδυτικό πρόγραμμα 220 εκατ. ευρώ.

Για τη μετοχή της Intralot, το χθεσινό ”βύθισμα” στα 24 ευρώ φαίνεται πως προσέφερε μια καλή αφορμή αγορών για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εγχείρημα του Υγεία σε έναν κλάδο όπου κατά την εκτίμησή μας ο ιδιωτικός τομέας οδηγείται σε αγαστή σύμπραξη με το Δημόσιο. Προς όφελος και των δύο πλευρών.

Στη μετοχή του Μυτιληναίου θεωρούμε λογική την αύξηση της παρουσίας των ξένων, μετά την παρουσίαση του ομίλου σε ξένους θεσμικούς στο Άμστερνταμ και χθες στη Στοκχόλμη.

Τα νέα υψηλά της Profile επιβεβαιώνουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η εξειδικευμένη εταιρία ”γυρίζει σελίδα” και διευρύνει τη δραστηριότητά της.

Για τον Κλουκίνα-Λάππα θα πρέπει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει το καινούργιο σήμα της εταιρίας, Colors and Beauty.

Για τη μετοχή του Χαϊδεμένου, θα πρέπει να προσεχθεί πως η εταιρία διαθέτει δική της μονάδα εκτύπωσης με το καλύτερο ίσως μηχάνημα στον χώρο των Βαλκανίων (δεν υπερβάλλουμε), εγκαταστάσεις και χώρους αποθήκευσης, ενώ ολοκληρώθηκαν επενδύσεις αξίας 12 εκατ. ευρώ.

Επιμέρους περιπτώσεις φρονούμε πως υπάρχουν –και ευτυχώς- αρκετές, από τον 20άρη μέχρι και τη συχνά λοιδορούμενη ακραία περιφέρεια.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως μέχρι την περίοδο των εορτών η αγορά δεν θα χάσει τη ζωντάνια της, τουλάχιστον σε ένα ευρύτερο μέρος της, κυρίως αυτό που αφορά στην ευρύτερη εγχώρια επενδυτική κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v