Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφάσεις σήμερα για τη Σοφοκλέους των ”μικρών”

Σήμερα Παρασκευή 8/12, αποκρυσταλλώνονται από τη διοίκηση του Χ.Α. τα χαρακτηριστικά της νέας χρηματιστηριακής αγοράς (προϋποθέσεις και εισαγωγή, τρόπος λειτουργίας, κατάλογος υποχρεώσεων εισηγμένων κ.λπ.) προκειμένου αυτά να τεθούν σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια, μέσα στον Ιανουάριο του 2007, να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου.

Αποφάσεις σήμερα για τη Σοφοκλέους των ”μικρών”
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Σήμερα Παρασκευή 8/12, αποκρυσταλλώνονται από τη διοίκηση του Χ.Α. τα χαρακτηριστικά της νέας χρηματιστηριακής αγοράς (προϋποθέσεις και εισαγωγή, τρόπος λειτουργίας, κατάλογος υποχρεώσεων εισηγμένων κ.λπ.) προκειμένου αυτά να τεθούν σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια, μέσα στον Ιανουάριο του 2007, να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου.

Το θεσμικό πλαίσιο της νέας χρηματιστηριακής αγοράς που θα περιλαμβάνει εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θα επηρεαστεί κυρίως από τα ισχύοντα σε ανάλογες αγορές του εξωτερικού, όπως του Alternext (Euronext), της Open Market (Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης) και του ΑΙΜ (Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Οι αγορές αυτές, τα βασικά στοιχεία των οποίων αναφέρονται στον σχετικό πίνακα, λειτουργούν με αρκετά χαλαρά κριτήρια, όχι μόνο ως προς το ελάχιστο μέγεθος που επιτρέπουν στις εταιρείες που επιθυμούν να εισαχθούν, αλλά και ως προς άλλους παράγοντες, όπως είναι:

• Ο απαιτούμενος αριθμός οικονομικών χρήσεων που εξετάζεται.

• Η δυνατότητα υποβολής λογιστικών καταστάσεων με βάση τα εθνικά πρότυπα και όχι απαραίτητα με τα ΔΛΠ.

• Η μη υποχρεωτική ανακοίνωση αποτελεσμάτων κάθε τρίμηνο, αλλά κάθε εξάμηνο.

• Οι σχετικά περιορισμένες υποχρεώσεις ως προς την ανακοίνωση στοιχείων και πληροφοριών.

--- Τομή για τη Σοφοκλέους

Η ανάγκη για τη θεσμοθέτηση και την ανάπτυξη της νέας χρηματιστηριακής αγοράς είναι μεγάλη και μάλιστα για μια σειρά από λόγους.

1. Οι αυξημένες προϋποθέσεις για την εισαγωγή εταιρειών στο Χ.Α. έχει αποκλείσει ουσιαστικά από την ελληνική αγορά μικρού μεγέθους δυναμικές εταιρίες με σαφή περιθώρια ανάπτυξης, σε μια χώρα όπου το μέσο μέγεθος των επιχειρήσεών της είναι χαμηλό.

Οι πρώτες σκέψεις μιλούν για απαιτούμενο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως των 500.000 ευρώ, προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν να εισέρχονται στη νέα ελληνική αγορά.

2. Οι υπάρχοντες ”σκληροί” κανονισμοί του Χ.Α. υποχρεώνουν τις εταιρείες σε μεγάλη γραφειοκρατία και σε κόστος, δυσανάλογο με αυτό που μπορούν να αντέξουν πολλές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους. Το Χ.Α. λοιπόν απέναντι σε αυτές παύει να είναι ανταγωνιστικό.

Και είναι γνωστό άλλωστε ότι υπάρχουν σήμερα ”σύμβουλοι” που προτείνουν σε ελληνικές εταιρείες να εισαχθούν στο ΑΙΜ του Λονδίνου, όπου οι διαδικασίες εισόδου είναι απλούστερες και το κόστος παραμονής χαμηλότερο.

3. Η νέα ελληνική αγορά είναι σε θέση να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Επενδυτικές επιλογές που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα συνοδεύονται από υψηλότερο ρίσκο, ωστόσο θα είναι σε θέση να ”υποσχεθούν” μεγαλύτερες προσδοκώμενες αποδόσεις.

Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στα αρχικά τους στάδια ήταν μικρού μεγέθους. Ενδεικτικά, και μόνο από την ελληνική εμπειρία, μεγάλοι σημερινοί όμιλοι όπως ο Ρόκας, ο Καρδασιλάρης, ο Μαΐλλης, η Singular, το Πλαίσιο, η Jumbo και πολλοί άλλοι τη δεκαετία του 1990 δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μικρές επιχειρήσεις.

--- Μεγάλες αποδόσεις από τους ”μικρούς”

Η νέα ελληνική αγορά έρχεται ουσιαστικά σήμερα να υποκαταστήσει τον ρόλο που εκλήθη να παίξει κατά το παρελθόν η πάλαι ποτέ παράλληλη αγορά που απέδειξε ότι σε βάθος χρόνου απέφερε υψηλότερες αποδόσεις από την κύρια.

Από το 1990 μέχρι και φέτος η μέση σωρευτική απόδοση της κύριας αγοράς ήταν 106,77% και της παράλληλης 211,38%! Αν μάλιστα στις δύο αγορές συνεκτιμήσουμε και τα μερίσματα που διανεμήθησαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε οι σωρευτικές αποδόσεις ανεβαίνουν στο +156,19% για την κύρια και στο +245,79% για την παράλληλη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αποδόσεις όσων επενδυτών επέλεξαν από την παράλληλη αγορά μετοχές που πίστευαν ότι έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξη.

Έτσι, από την ημερομηνία εισαγωγής τους ο Ρόκας απέφερε σωρευτική απόδοση 5.974,8%, η Delta Singular 1.398,35%, o Μαΐλλης 1.539,46%, ο Μυτιληναίος 7.740,93%, η Altec 1.355,35%, η Lamda Development 1.090,70%, η Folli Follie 2.255,48% κ.ά.

* Δείτε στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” το αρχείο με τα ισχύοντα στις αγορές Alternext, Open Market και Aim.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v