Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 3ο στάδιο των ταύρων είναι ακόμη εδώ!

Η κόπωση των χρηματιστηριακών αγορών το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τις ανησυχίες για ένα πιθανό πισωγύρισμα που θα είχε πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Παρά κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις, οι στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Το 3ο στάδιο του παρόντος ανοδικού κύκλου δεν έχει κλείσει.

Το  3ο  στάδιο των ταύρων είναι ακόμη εδώ!
Η Eurobank Securities εφαρμόζει έναν απλό κανόνα για να υπολογίσει πού θα βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Στο μέσο επίπεδο του Γενικού Δείκτη μιας χρονιάς προσθέτει την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή για την επόμενη χρονιά.

Με βάση την πρόβλεψη για μέση αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 19% περίπου, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στις 4.750 μονάδες στα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Ο κανόνας έχει ”δουλέψει” αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια κι αν η ανοδική τάση των διεθνών αγορών δεν αντιστραφεί, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συμβεί το ίδιο το 2007.

Όμως, η κόπωση των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενσπείρει ζιζάνια που δεν μπορούν να παραγνωρίσουν ούτε οι ένθερμοι υποστηρικτές του ανοδικού κύκλου που ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Ο δείκτης Nasdaq 100, ο οποίος θεωρείται αντιπροσωπευτικός της επενδυτικής ψυχολογίας, έχει υποαποδώσει έναντι της υπόλοιπης παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς και του δείκτη S&P 500 από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, ο Nasdaq 100 είχε υπεραποδώσει έναντι του S&P 500 και άλλων χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως από τον Ιούλιο μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Για τους υποστηρικτές της θεωρίας του συνεχιζόμενου ανοδικού κύκλου, όπως ο Πολ Ράντλεστον της Μόργκαν Στάνλεϊ, η συμπεριφορά του Nasdaq 100 προβληματίζει αλλά δεν σηματοδοτεί το τέλος του τωρινού κύκλου.

Όμως, η συμπεριφορά του Nasdaq 100 δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη στιγμή που η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για να βρεθεί ο δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται μπούσουλας για την παγκόσμια αγορά, πάνω από τις 1.440 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Eurostoxx 50 στις 4.700 μονάδες.



Ο S&P 500 έκλεισε χθες στις 1.407,29 μονάδες και ο DJ Eurostoxx 50, ο οποίος αποτελείται από τις 50 μεγαλύτερες εταιρίες της ευρωζώνης, στις 4.018,69 μονάδες.



Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη υστέρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και του ευρωπαϊκού κλάδου ασφαλειών έναντι του δείκτη DJ Eurostoxx 50 από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, ο Eurostoxx 50 υστερεί σε απόδοση έναντι του S&P 500 τον τελευταίο μήνα, κάτι που ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές ερμηνεύουν ως ένδειξη μείωσης της ρευστότητας ή/και ανησυχιών για το δολάριο.



Παρά τις ανησυχητικές ενδείξεις από αυτούς τους δείκτες, οι οπαδοί του 3ου σταδίου του ανοδικού κύκλου δεν δείχνουν έτοιμοι να πετάξουν λευκή πετσέτα στα καναβάτσο, αν και αναγνωρίζουν τους κινδύνους που δημιουργεί το ιστορικά υψηλό χρέος των νοικοκυριών.

Γι’ αυτούς που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην τεχνική ανάλυση, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν άποψη όσο ο δείκτης S&P 500 δεν πέφτει κάτω από το ισχυρό επίπεδο στήριξης 1.310/1.320.

Όσο αυτό συμβαίνει δεν συντρέχει επίσης λόγος να αντιστραφεί ο ανοδικός κύκλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και να αχρηστευθεί ο απλός κανόνας που χρησιμοποιεί η Eurobank Securities για να υπολογίσει πού θα βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης στα τέλη του 2007.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v