Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ - Cosmote κρατούν το πηδάλιο

Ανοδική συνεδρίαση εν μέσω ανοδικού διεθνούς κλίματος με τις περιφερειακές δυνάμεις να δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό για την Cosmote, αν και υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας, ενώ Εθνική, Alpha Bank και Intralot απέσπασαν περισσότερο από το 1/3 της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως τουλάχιστον στη μικρή κεφαλαιοποίηση που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικότατο κομμάτι του ταμπλό, η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη όπως φανερή ήταν και η αδυναμία σημαντικής ανοδικής αντίδρασης για τους περισσότερους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους που πλην της Πειραιώς, αρκέστηκαν σε απλά θετική ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο.

Όσον αφορά το τραπεζικό δείκτη σαν μόνο ενθαρρυντικό εκλαμβάνεται το κλείσιμο οριακά υψηλότερα των 6.050 μονάδων, όμως και αυτή η περιοχή για να επιβεβαιωθεί σαν στήριξη, πρέπει να υπάρξουν ακόμα 2 κλεισίματα ψηλότερα από εκεί.

Από εκεί και χαμηλότερα, ασφαλώς κρίνεται αξιοσημείωτο το +1,33% του FTSEM όμως αυτό οφείλεται κατά ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό στα ημερήσια κέρδη της Marfin Group και της Εγνατίας.

Είναι ενδεικτικό της επιφύλαξης που επικράτησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το γεγονός ότι αν και ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη, λίγο πριν το τέλος η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στο 1 προς 1, για να αλλάξει σημαντικά υπέρ των πρώτων κατά το τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης.

Σημαντικά ερωτηματικά δημιουργεί και η εικόνα των κερδισμένων μετοχών καθώς στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν αρκετοί τίτλοι που βρίσκονται είτε στην κατηγορία επιτήρησης είτε στην κατηγορία ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών.

Από εκεί και πέρα ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα στο πράσινο, έφτασε μέχρι τις 4.257,29 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 4.249,38 με κέρδη 0,91%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 358 εκατ. από τα ποία τα 49,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE υπό συνεχή πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές ο τίτλος της Intralot, ενώ αρνητική μεταβολή κατέγραψαν Motor Oil, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων για την Τράπεζα Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Πειραιώς, Ελλ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Folli Follie και απλά θετικό πρόσημο για Alpha Bank (υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας), Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, Γερμανό, ΔΕΗ, Coca Cola, Cosmote (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό αλλά υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό).

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η τελική εικόνα με 142 ανοδικές έναντι 93 πτωτικών, όμως μόλις 5 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των 7 ποσοστιαίων μονάδων.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Ελτον (συνεχίζει την αξιοσημείωτη πλαγιοανοδική κίνηση), Imperio (μετά τις χτεσινές απώλειες επανήλθε ανοδικά), Σιδενόρ (ισχυρές τοποθετήσεις από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια), Nexans (με λίγες συναλλαγές), Βωβός (οι δημοπρασίες τον έστειλαν να κλείσει σε υψηλό ημέρας), Ιατρικό (με σημαντική κινητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης), Albio (κατά πολλούς έκδηλα φτηνός τίτλος που περιμένει να τον ανακαλύψουν), Aspis Bank, ETEM, Υγεία, Betanet και Ευρωπαϊκή Πίστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v