Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει η εικόνα στη Σοφοκλέους

Από την τροχιά των δεικτοβαρών μετοχών, κυρίως της Εθνικής και του ΟΤΕ αναμένεται να προκύψει και η τάση στο ΧΑ κατά την επόμενη εβδομάδα. Όμως η επιστροφή των πωλητών στους δυο τίτλους την Παρασκευή, το κλίμα που καλλιεργείται αλλά και η επικείμενη λήξη της τελευταίας σειράς ΣΜΕ του 2006, αφήνουν περιθώρια μόνο για συγκρατημένη αισιοδοξία ανάκαμψης.

Δεν ήταν τόσο η αρνητική απόκλιση της χθεσινής συνεδρίασης και συνολικά της εβδομάδας που μας καθιστά συγκρατημένα επιφυλακτικούς για τη συνέχεια. Ήταν κυρίως οι πωλήσεις, που μετά από ανάπαυλα λίγων συνεδριάσεων, επανήλθαν δριμείες στη μετοχή της Εθνικής.

Κι αυτό γιατί η Εθνική προέρχεται μετά από σημαντική διόρθωση, αρχικά με αίτιο και αφορμή τις επιπτώσεις από τη φορολόγηση των αποθεματικών και στη συνέχεια από το ”άδειασμα” θέσεων και ορισμένων Ελλήνων διαχειριστών.

Θεωρούσαμε την περιοχή των 34 ευρώ ανθεκτική βάση στήριξης, ικανή να προσφέρει ”στήριξη” για την επόμενη εβδομάδα. Μίας εβδομάδας που σημειωτέον στο τέλος της (15/12) λήγει και η τελευταία σειρά Συμβολαίων του 2006, με τον Δεκέμβριο να κινείται κόντρα στην παράδοση των τελευταίων ετών.

Κυρίως η τεχνική εικόνα της Εθνικής και δευτερευόντως της Alpha Bank ενισχύει την εκτίμησή μας πως το πατροπαράδοτο… προεορταστικό ράλι πραγματοποιήθηκε εφέτος αρκετά ενωρίτερα απ’ ότι περίμεναν στην πλειονότητά τους οι ενεργοί παίκτες.

Ορισμένοι μάλιστα ισχυροί χρηματιστηριακοί κύκλοι, προφανώς καλλιεργώντας κλίμα, αναφέρονται σε ενδεχόμενο διόρθωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Επιπρόσθετα, όσοι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι προεξόφλησαν την υπεραπόδοση του ΟΤΕ, κυρίως πελάτες των συμβούλων και αναδόχων, φαίνεται να κατοχυρώνουν μέρος των σημαντικών κερδών τους πιέζοντας την τιμή της μετοχής χαμηλότερα και των 22 ευρώ.

Μένει να φανεί από την αρχή κιόλας της επόμενης εβδομάδας η στάση των εν δυνάμει αγοραστών στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης πιεστεί προς τις 4.200 μονάδες και την σπουδή των πωλητών στο ενδεχόμενο που η αγορά διαμορφωθεί χαμηλότερα των 4.200 μονάδων.

”Παίζουμε” την αγορά χαμηλότερα; Το σίγουρο είναι πως η αντίδραση της Εθνικής από ένα σημείο και χαμηλότερα μας προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους που ρευστοποιούν ορισμένοι ξένοι οίκοι, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Σε κάθε περίπτωση η τάση βασικών δεικτών του FTSE 20 εμφανίζεται βεβαρημένη, κάτι που δεν αναστράφηκε ούτε όταν εχθές αργά το μεσημέρι αντιδρούσαν σαφώς καλύτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Νέα Υόρκη.

Εάν ασπαστούμε την πρόβλεψη της Eurobank που βλέπει την αγορά έως το τέλος Μαρτίου προς τις 4.450 μονάδες, θα θεωρούσαμε λογική την προσπάθεια ισχυρών επενδυτικών κύκλων να διαμορφώσουν σε όσο το δυνατό ελκυστικότερες γι’ αυτές αποτιμήσεις αρκετές μετοχές – επιλογές τους.

Το ζητούμενο θα ήταν η ήπια διακύμανση του FTSE 20, κάτι που θα επέτρεπε την υπεραπόδοση μετοχών συγκεκριμένων εταιριών από τον FTSE 20 μέχρι την καλούμενη… περιφέρεια.

Μέχρι όμως να μας δοθούν επαρκέστερες ενδείξεις, θα εμμείνουμε στην εκτίμησή μας πως για τις τουλάχιστον επόμενες 1-2 συνεδριάσεις θα πρέπει να κρατάμε… μικρότερο καλάθι.

Μ. Γελ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.230,51 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,26%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,28%, ο Mid 40 κατέγραψε ενισχύθηκε κατά 1,22% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 0,39%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (5,29%), των Κατασκευών και Υλικών (2,26%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,20%) και του Πετρελαίου και Αερίου (2,12%)

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (-2,06%), ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-1,89%), των Τηλεπικοινωνιών (-1,49%) και της Τεχνολογίας (-1,13%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Alma – Ατέρμων (30,51%), Ελεύθερη Τηλεόραση (29,86%), Vivere (26,98%), Ιμπέριο (23,03%), Μπουτάρης (ΠΑ 21,74%), Εμπορικός Δεσμός (20%), Plias (16,67%), Βαλκάν Εξπορτ (16,48%), Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργιαι (15,67%) και Αττικές Εκδόσεις (15,38%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ειδησεοφωνική Ελλάς (-15,42%), Εργάς (-15,38%), Ευρωσυμμετοχές (-12%), Ξυλεμπορία (-8,64%), Ξυλεμπορία (ΠΑ -8,16%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 -8,09%), Χατζηιωάννου (-7,80%), Λιβάνης (-7,61%), Τεχνική Ολυμπιακή (-7,35%) και Ακρίτας (-7,14%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v