Εισηγμένες: Τα σχέδια των ζημιογόνων του 9μήνου

Μία στις πέντε εισηγμένες εισηγμένες (για την ακρίβεια, 71 εταιρείες) έκλεισαν με ζημίες το εννεάμηνο του 2006. Δείτε ποιες είναι, γιατί κινήθηκαν στο ”κόκκινο” και τι σχεδιάζουν για να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Εισηγμένες: Τα σχέδια των ζημιογόνων του 9μήνου
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 52% το φετινό εννεάμηνο, 71 εταιρείες (περίπου η μία στις πέντε) υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους που όταν εκλείψουν οι εταιρείες θα επανέλθουν σε θετικό έδαφος.

Άλλες φορές, η συνολικότερη εικόνα των αποτελεσμάτων προμηνύει ότι τα τρέχοντα προγράμματα αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται θα αποδώσουν και έτσι οι μέτοχοι μπορούν να προσδοκούν ”καλύτερες ημέρες”. Τέλος, υπάρχει μια κατηγορία εταιρειών για τις οποίες οι ζημίες δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά έναν ηχηρό ”κώδωνα κινδύνου”...

* H Γενική Τράπεζα συνέχισε να υποχρεώνεται σε λειτουργικές ζημίες και στο γ΄ φετινό τρίμηνο, δείχνοντας ότι η επιστροφή σε διατηρήσιμη και σημαντική κερδοφορία δεν αποτελούσε τόσο γρήγορη υπόθεση, όσο κάποιοι πίστευαν το φθινόπωρο του 2003, όταν οι Γάλλοι της Societe Generale έπαιρναν στα χέρια τους το τιμόνι της τράπεζας. Στα θετικά πάντως συγκαταλέγονται η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, η διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων καθώς και το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

* Η Αλλατίνη είχε προβλέψει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η κατάσταση θα βελτιωνόταν, κάτι όμως που δεν φάνηκε στις επιδόσεις του εννεαμήνου. Η κατάσταση στον κλάδο του αλεύρου είναι δύσκολη, ο δανεισμός της εισηγμένης υψηλός, ωστόσο στα θετικά της είναι η συμμετοχή που διαθέτει στον Κατσέλη.

* Η Lannet καταφέρνει φέτος να μειώσει το επίπεδο των ζημιών της, μέσα από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που είχε ξεκινήσει το 2005. Η ύπαρξη ζημιογόνου αποτελέσματος δεν αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την αποτίμηση της εισηγμένης, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την κινητικότητα που θα υπάρξει στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας. Είναι αρκετά πιθανόν να ακολουθήσουν κεφαλαιακές εκδόσεις (ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα ή μη, ή και αύξηση κεφαλαίου με μετρητά).

* Η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Elbisco δεν θα φέρει νέα κεφάλαια στην εισηγμένη, αλλά ουσιαστικά θα κεφαλαιοποιήσει την εισφορά κεφαλαίων των βασικών μετόχων, που έλαβε χώρα στις αρχές του έτους, όταν αποπληρώθηκε παλαιότερο ομολογιακό δάνειο που δεν μετατράπηκε σε μετοχές. Οι συνεχιζόμενες ζημίες της εταιρείας προβληματίζουν, ωστόσο στα ”συν” περιλαμβάνονται στοιχεία όπως τα ισχυρά brand names και τα εκτεταμένα δίκτυα διανομής που διαθέτει.

* Μπορεί μεν το αποτέλεσμα εννεαμήνου της Δούρος να είναι ζημιογόνο, ωστόσο αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κίνηση για διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων λιανικής. Σχετικά μικρός ο δανεισμός της εισηγμένης, η οποία προτίθεται να μετεγκατασταθεί σε ιδιόκτητο ακίνητο και να εκμεταλλευτεί το κτίριο των υπαρχουσών εγκαταστάσεών της στην Πάτρα.

* Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της ΒΙΟΣΩΛ καλύφθηκε κατά ένα μικρό τμήμα και οι συνεχιζόμενες ζημίες της προβληματίζουν έντονα. Στα ”συν” η αναμενόμενη καλή πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές δωδεκάμηνο.

* Η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου της Ιπποτούρ κρίνεται τώρα περισσότερο επιτακτική, καθώς τα ίδια κεφάλαια στις 30 Σεπτεμβρίου κατέστησαν αρνητικά. Η εισηγμένη προβλέπει βελτίωση της κατάστασης μέσα από την υλοποίηση νέων επενδύσεων στον κλάδο των μανιταριών.

* Ο Τασόγλου υποχρεώνεται για μια ακόμη χρονιά σε ζημίες, γεγονός που βέβαια δεν ευχαριστεί τους μετόχους. Η διοίκηση της εισηγμένης απαντά στις δυσκολίες του κλάδου με διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας της, έχοντας ως ”όπλο” την καλή ρευστότητα την οποία διαθέτει.

* Η Shelman, αν και leader του κλάδου, υποχρεώνεται σε έντονα ζημιογόνο αποτέλεσμα, μέρος του οποίου οφείλεται στο υλοποιούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Το τρίτο τρίμηνο της χρήσης παρουσιάστηκε μεν βελτιωμένο, ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν οι ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο.

* Μπορεί τα αποτελέσματα της Plias να ήταν και πάλι ζημιογόνα (-2,78 εκατ.), πλην όμως για πρώτη φορά -και έπειτα από πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζει να υλοποιείται- το EBITDA γύρισε ελαφρά θετικό, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για ένα καλύτερο 2007.

* Αντίθετα, αρνητικό παραμένει το EBITDA στα Κλωστήρια Ναούσης (ζημίες εννεαμήνου 35,9 εκατ.), γεγονός που ο όμιλος ελπίζει να αναστρέψει από το 2007. Η κατάσταση πάντως στον κλάδο είναι πολύ δύσκολη, ιδίως όταν η ισοτιμία του ευρώ απέναντι στο δολάριο βρίσκεται στα ύψη. Απαιτούνται γενναίες κεφαλαιακές εισροές προκειμένου ο εισηγμένος όμιλος να διατηρηθεί εν ζωή.

* Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση των εταιρειών, σε σχετικά καλύτερη θέση από τις ζημιογόνες εισηγμένες εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου βρίσκονται η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και η Ελφίκο. Η πρώτη με ζημίες μόλις 81 χιλιάδες ευρώ, διαθέτει ταμείο πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζει τη διεύρυνση της παρουσίας της στον χώρο της λιανικής αγοράς επώνυμων ενδυμάτων. Η Ελφίκο με ζημίες 268 χιλιάδες ευρώ απαντά στις δυσκολίες της αγοράς με νέες δραστηριότητες (π.χ. υφάσματα Σερραία), ενώ διαθέτει προς πώληση και σημαντικής αξίας ακίνητο που δεν εξυπηρετεί λειτουργικές της δραστηριότητες.

* Μεγάλες ζημίες στο εννεάμηνο (1,88 και 0,53 εκατ. αντίστοιχα) για την Κεραμεία Αλλατίνη και την ΕΛΒΙΕΜΕΚ, αλλά η ουσία στις δύο αυτές εταιρείες είναι το πότε και με ποιο αποτέλεσμα θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση των μεγάλης αξίας ακινήτων που διαθέτουν.

* Έντονα ζημιογόνοι στο εννεάμηνο (από 1,2 έως και 13,8 εκατ. ευρώ) και οι περισσότεροι εισηγμένοι όμιλοι του κλάδου των εκδόσεων (ΔΟΛ, Τεγόπουλος, Πήγασος, Λυμπέρης, Αττικές Εκδόσεις, Τεχνικές Εκδόσεις), στον οποίο η αύξηση της προσφοράς όξυνε τον ανταγωνισμό και ανέβασε το κόστος παραγωγής. Αν και λόγω εποχικότητας αναμένεται ότι οι φετινές ζημίες του κλάδου θα περιοριστούν κατά το τελευταίο τρίμηνο, τα προβλήματα στον τομέα των εκδόσεων παραμένουν και η ”επόμενη μέρα” θα κριθεί από την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης, από τα υλοποιούμενα προγράμματα περικοπών δαπανών και ενδεχομένως από τη συρρίκνωση ορισμένων δυνάμεων του χώρου.

* Από τον κλάδο των κατασκευών, ζημίες στο εννεάμηνο εμφάνισαν οι Αθηνά, ΑΕΓΕΚ, Προοδευτική, Μοχλός και πιθανότατα η ΓΕΝΕΡ (δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα). Η Αθηνά μείωσε δραστικά τις ζημίες της και διεκδικεί σημαντικές νέες συμβάσεις. Η ΑΕΓΕΚ, με πολύ υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, είναι σε θέση να συμμετάσχει σε μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα projects, ενώ παράλληλα διαθέτει και μεγάλης αξίας ακίνητα. Ο συνδυασμός της ανάληψης έργων και της ρευστοποίησης ακινήτων θα μπορούσε να επαναφέρει μελλοντικά την εισηγμένη σε κερδοφόρο πορεία. Η ρευστότητα της Προοδευτικής θα βελτιωθεί στον βαθμό που θα ολοκληρωθεί η πώληση της συμμετοχής της στην Κοινοπραξία Γέφυρα (Ρίο - Αντίρριο).

* Οι Μύλοι Λούλη εμφάνισαν στο εννεάμηνο ζημίες ύψους 4,2 εκατ. έχοντας επίσης υψηλές συνολικές υποχρεώσεις (180 εκατ.) και δείκτη γενικής ρευστότητας σαφώς χαμηλότερο της μονάδας. Το θετικό είναι ότι σε επίπεδο EBITDA η επίδοση ήταν θετική (+4,2 εκατ. ευρώ).

* Άσχημη χρονιά για την Informer η φετινή, με τον κύκλο εργασιών να μειώνεται, το EBITDA να είναι αρνητικό και τις καθαρές ζημίες να διαμορφώνονται σε 1,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν κυρίως την κάλυψη ”τρύπας” (απομείωση συμμετοχής, καταβολή εγγύησης στην Εθνική Τράπεζα για δάνειο) της θυγατρικής Megabit που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν. Ικανοποιητική η ρευστότητα της εισηγμένης.

* Η εικόνα της Πετζετάκις θα βελτιωθεί δραστικά μετά την πώληση του κλάδου των ”σκληρών σωλήνων”, η Delta Project θα ”αλλάξει πρόσωπο” μετά την επικείμενη απορρόφηση των μονάδων της αιολικής ενέργειας του Μυτιληναίου, οι ζημίες του Καρδασιλάρη οφείλονται σε συγκυριακούς παράγοντες, η δραστηριότητα της Vivere θα ενδυναμωθεί με την επικείμενη απορρόφηση του κερδοφόρου Καζίνο της Ξάνθης, ενώ ο Χατζηιωάννου δήλωσε ότι οι ζημίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που υλοποιεί ο όμιλος.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 455 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 8-12/12/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v