Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεικτοβαρής άνοδος με θετικά μηνύματα

Με τον ΟΤΕ στο 2%, την Εθνική στο 1,4% αλλά και τη Eurobank στο 2,14% συντηρήθηκαν Γενικός Δείκτης και FTSE 20 υψηλότερα των στηρίξεων τους. Καλή, σε γενικές γραμμές, η σημερινή συνεδρίαση καθώς, για ακόμα μία φορά προσέφερε ευκαιρίες υπεραπόδοσης σε αρκετές μετοχές εταιριών από τη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εθνική, ΟΤΕ και μετά τα μέσα της συνεδρίασης η Eurobank συνέβαλλαν τα μέγιστα στη συντήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα της ευρύτερης περιοχής των 4.250 μονάδων. Με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,68% υψηλότερα, να ”κλείνει” στις 4.259,3 μονάδες με ”κορυφή” τις 4.265 μονάδες.

Το ότι η αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, διατηρήθηκε υψηλότερα των 4.200 μονάδων καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους αναλυτές, οι οποίοι προσβλέπουν για επέκταση της ανοδικής αντίδρασης τουλάχιστον προς τις 4.300 μονάδες.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης της Εμπορικής Τράπεζας (Ν. Κωστόπουλος) η συντήρηση αυτή ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ σύμφωνα με την ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ (Γ. Σπίρτος) η μη καταγραφή επιπέδου χαμηλότερου των 2.289,2 μονάδων (την Παρασκευή) και η συντήρηση του FTSE20 σήμερα στις 2.313 μονάδες θα μπορούσε να ερμηνευτεί ”ως ολοκλήρωση της διόρθωσης” που ξεκίνησε από τις 2.404 (για τον FTSE20).

Για να συμβεί αυτό έπρεπε σήμερα η μετοχή της Eurobank να διαμορφωθεί στα 26,76 ευρώ (2,14%) με ενδοσυνεδριακά μέγιστη τιμή στα 26,98 ευρώ. Στη μετοχή της Eurobank διακρίνουμε, βραχυπρόθεσμα, ισχυρή τάση.

Επιπρόσθετα, επανήλθαν οι αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ, μετά από 2 συνεδριάσεις κατοχύρωσης σημαντικών υπεραξιών, με την τιμή να διαμορφώνεται τελικά στα 22,34 ευρώ.

Αναμφίβολα, η επαναφορά της Εθνικής σε τιμές υψηλότερα των 34 ευρώ, διευκόλυνε τη σημερινή προσπάθεια. Οι συναλλαγές θεωρούνται για αυτή την εποχή μάλλον ικανοποιητικές, καθώς σε τζίρο 292 εκατ. ευρώ (47,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα), περίπου 112 από αυτά αφορούσαν στις 5 πρώτες μετοχές, Εθνικής, ΟΤΕ, Alpha Bnak, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Από τη μετοχή του ΟΠΑΠ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το προμέρισμα των 0,55 ευρώ , ενώ στην Πειραιώς η εκ νέου προσέγγιση των 23 ευρώ. Όσον αφορά στη δεύτερη ταχύτητα του FTSE 20 ξεχωρίζουν οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της (7,8 εκατ. ευρώ), Intralot (7,7 εκατ. ευρώ), Cosmote (6,2 εκατ.ευρώ) που συνοδεύτηκε από την καταγραφή νέας ιστορικά υψηλής τιμής.

Ξεχώρισαν επίσης οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Σιδενόρ, καθώς συνεχίστηκαν και στην περιοχή των 8 ευρώ οι τοποθετήσεις 2 ξένων επενδυτικών οίκων και στο Μυτιληναίο που παρουσιάζεται στις επόμενες 2-3 ημέρες σε ξένους θεσμικούς σε Λουξεμβούργο και Βιέννη.

Τοποθετήσεις για λογαριασμό ξένου χαρτοφυλακίου πραγματοποιήθηκαν πέριξ των 41,6 ευρώ στη μετοχή του Τιτάνα. Αυξημένες θεωρούνται οι συναλλαγές και στη μετοχή της Vivartia και των Folli Follie, ενώ κυρίως ξένοι ήταν οι αγοραστές λίγο χαμηλότερα των 20,3 ευρώ στη μετοχή της Motor Oil.

Επίσης ξένο χαρτοφυλάκιο ενίσχυσε τη συμμετοχή του στο Μ.Κ. της Frigoglass σε τιμές πέριξ των 16,8 ευρώ.

Οι ανοδικές μετοχές διαμορφώθηκαν στις 132 και στις 119 οι πτωτικές. Ξεχώρισαν το 18,2% του Alter (εδώ οι αγοραστές ποντάρουν λόγω μεγαλύτερης καθαρής θέσης από την χρηματιστηριακή αξία), το 14,4% της Ευρωπαϊκής Πίστης (λόγω βούλησης του βασικού μετόχου να εξεύρει στρατηγικό εταίρο).

Επίσης, της Βαλκάν (λόγω της στροφής της εταιρίας στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων), του Κούμπα (λόγω των κρυμμένων υπεραξιών από κτήσεις σε χαμηλότερες τιμές), του Μπενρουμπή (λόγω της σημαντικής απόκλισης που παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αξία με την καθαρή αξία της εταιρίας), της Vivere (εφικτή η αντίδραση προς τα 2,65 ευρώ), της Δομικής Κρήτης (λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων στον χώρο της ενέργειας) και των SingularLogic, Ασπίς Τράπεζα, Σιδενόρ για λόγους ικανούς να συντηρήσουν και αύριο την τάση.

Σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση προσέφερε ορισμένες θετικές ενδείξεις καθ’ ότι τόσο ο Γενικός δείκτης όσο και ο FTSE20 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα των στηρίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v