Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Τι αλλάζει σε ”ανοιχτές πωλήσεις”, ΧΠΑ

Η εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), που ελέγχει τo xρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά παραγώγων, θα αρχίσει τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων (options) σε μετοχές τον Ιανουάριο απελευθερώνοντας επίσης τις διαδικασίες δανεισμού τίτλων, είπε ο αντιπρόεδρός της τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

ΕΧΑΕ: Τι αλλάζει σε ”ανοιχτές πωλήσεις”, ΧΠΑ
Η εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), που ελέγχει τo xρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά παραγώγων, θα αρχίσει τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων (options) σε μετοχές τον Ιανουάριο απελευθερώνοντας επίσης τις διαδικασίες δανεισμού τίτλων, είπε ο αντιπρόεδρός της τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι κινήσεις που περιλαμβάνουν επίσης την απόσυρση του κανονισμού flat-tick στις ανοιχτές πωλήσεις επιδιώκουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα, υιοθετώντας πρακτικές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των ανεπτυγμένων αγορών.

”Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τους κανονισμούς, που αποσύρουν τον κανονισμό flat-tick επί των ανοιχτών πωλήσεων και εισήγαγε τον διμερή δανεισμό μετοχών, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο”, είπε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Ελλάδα, η οποία συμπεριλήφθηκε στις ανεπτυγμένες αγορές μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, τέθηκε υπό παρακολούθηση από τον οίκο σχεδίασης δεικτών FTSE νωρίτερα φέτος, εν μέρει εξαιτίας της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς παραγώγων του χρηματιστηρίου και των διαδικασιών δανεισμού μετοχών.

”Ο δανεισμός μετοχών ήταν δυσχερής, ιδίως για τους ξένους επενδυτές” είπε ο κ. Λαζαρίδης. ”Από τον Ιανουάριο, ο δανεισμός μετοχών θα απελευθερωθεί ώστε να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα που ανέφερε πρόσφατα ο FTSE σε έκθεσή του.

Όπως είπε, οι επενδυτές βραχυπρόθεσμων θέσεων - επενδυτές που πωλούν μετοχές τις οποίες δεν κατέχουν, με την ελπίδα ότι θα τις αγοράσουν στη συνέχεια σε χαμηλότερη τιμή - δεν θα υπόκεινται στον εν λόγω κανονισμό flat-tick που απαγόρευε αυτή την πρακτική σε μια πτωτική αγορά, αλλά θα μπορούν να προβαίνουν σε ανοιχτές πωλήσεις σε πτωτική αγορά και χωρίς να έχουν δανειστεί τους τίτλους προκαταβολικά.

Έως τώρα οι επενδυτές που επιθυμούσαν να κάνουν ανοιχτές πωλήσεις μπορούσαν να δανειστούν τίτλους από το αποθετήριο, όπου η ποσότητα ήταν συνήθως ανεπαρκής και οι δανειζόμενοι δεν μπορούσαν να διαπραγματευτούν το κόστος - τον τόκο. Το χρηματιστήριο θα επιτρέψει τον διμερή δανεισμό μετοχών τον Ιανουάριο.

”Ο κανονισμός που απαιτεί από τους επενδυτές που πραγματοποιούν ανοιχτές πωλήσεις-θέσεις να έχουν δανειστεί εκ των προτέρων τους τίτλους θα αρθεί. Οι μετοχές θα πρέπει να ανήκουν στον πωλητή την ημέρα του διακανονισμού. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση κόστους”, είπε ο κ. Λαζαρίδης.

--- Όρια διακύμανσης - Δικαιώματα

Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι το χρηματιστήριο θα επιμηκύνει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures, options) από μηνιαία σε συμβόλαια τρίμηνης λήξης προκειμένου να μειωθούν τα κόστη.

”Η λογική είναι να μειωθεί το κόστος για τον τελικό χρήστη, και μικρότερη ανάγκη για μετακύλιση θέσεων (rollover). Θέλουμε επίσης να καταστήσουμε αυτό το τμήμα της αγοράς πιο ελκυστικό σε περισσότερους συμμετέχοντες της αγοράς, πέρα από τους hedgers”, είπε ο κ. Λαζαρίδης.

H EXAE θα προσθέσει ένα επιπλέον όριο διακύμανσης 10% στις μετοχές του δείκτη FTSE/ASE 20 από το ήδη υπάρχον όριο, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με σύσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

”Μας ζητήθηκε να θέσουμε ένα επιπλέον όριο διακύμανσης. Μόλις η κινητικότητα των τιμών χτυπήσει αυτά τα επίπεδα, η διαπραγμάτευση σταματά για 15 λεπτά και μετά συνεχίζεται”, είπε ο κ. Λαζαρίδης. Πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο σκοπεύει να εισάγει δικαιώματα σε μετοχές (options) τον Ιανουάριο, συμβόλαια σε επιλεγμένες μετοχές στους δείκτες FTSE/ASE 20, 40.

H μετοχή της ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται 18 φορές περίπου τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006 έναντι πολλαπλασιαστή κερδών 19,6 για το γερμανικό χρηματιστήριο Deutsche Boerse και 28 φορές για το Euronext, σύμφωνα με το Reuters Estimates.

H μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 76% από τις αρχές του έτους και έχει σημειώσει υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη κατά 52%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v