Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικανοποιητική η μόχλευση στους ”μικρούς”

Με τις συναλλαγές σε καλά -για την εποχή - επίπεδα η αγορά κινείται στην περιοχή των 4.260 μονάδων. Στο 1,5% η μετοχή της Εθνικής, στο περίπου 2% ο ΟΤΕ, ενώ με 1,9% αντεπιτίθεται η Eurobank. Για ένα ικανό μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης η μέχρι στιγμής σημειούμενη ”μόχλευση” αποτιμάται ως ικανοποιητική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο πιο ψηλά από τις 4.260 μονάδες συνεχίζεται μετά τις 14:00 η συνεδρίαση, με τη συμμετοχή και των υπόλοιπων δυνάμεων της αγοράς.

Μία συνεδρίαση που μέχρι εκείνη την ώρα χαρακτηρίζεται από μάλλον ικανοποιητικές γι’ αυτή την εποχή συναλλαγές, καθώς διαμορφώνονταν στα περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Ήταν ενθαρρυντικό πως η αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών φαινόταν ισομερώς κατανεμημένη, με τον FTSE 20 στις 2.318 μονάδες (0,82%) και τον SC 80 στις 847 μονάδες (0,75%).

Οι αγοραστές παρέμεναν μέχρι και 1,8% υψηλότερα στη μετοχή του ΟΤΕ (22,3 ευρώ), στη μετοχή της Εθνικής μέχρι 1,8% (34,22 ευρώ), ενώ σταδιακά μετά τις 13:30 κέρδιζε έδαφος η Eurobank με τις εντολές να δίνονται προς τα 26,70 ευρώ (1,92%).

Στα ιστορικά υψηλά διαμορφωνόταν η σχέση πωλητών – αγοραστών στη μετοχή της Cosmote, ενώ πολύ κοντά στα 23 ευρώ διαμορφωνόταν και πάλι η μετοχή της Πειραιώς καθώς κέρδιζε 1,4%.

Από τις μετοχές που εμφάνιζαν ανοδική τάση, ξεχώριζε στο 16,8% το Alter. Η αποτίμηση της εισηγμένης μετά βίας ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ όταν η καθαρή θέση φτάνει στα 56,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στο 1,9 εκατ. ευρώ. Βέβαια οι συναλλαγές στη μετοχή του Alter ήταν στις 14:10 μόλις 2.590 τεμάχια (δηλαδή κάτι λιγότερο από 8.300 ευρώ).

Χαμηλές ήταν οι συναλλαγές και για τις μετοχές των Medicon, Κεπένου, Καραμολέγκου, Alcatel και Μάρακ.

Αντιθέτως, με περίπου 40.000 τεμάχια η μετοχή της Singular Logic κέρδιζε περίπου 5,5%, φτάνοντας στα 3,48 ευρώ.

Στη μετοχή της Δομική Κρήτης η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 230.000 ευρώ, καθώς χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως ο σχεδιασμός της διοίκησης στον κλάδο της ενέργειας βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, όπου η πρόθεση και διάθεση του βασικού μετόχου είναι εμφανώς προς την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.

Στη μετοχή της Βαλκάν, που ενισχύεται κατά 4,7%, το ενδιαφέρον σχετίζεται και με την τυπική πλέον έγκριση από τη γενική συνέλευση διεύρυνσης του επιχειρηματικού σκοπού της θυγατρικής του ομίλου Μηχανικής.

Στη μετοχή του Μπενρουμπή η τάση συντηρείται μέχρι και 4,7% υψηλότερα στα 3,62 ευρώ, ενώ στην αντίδραση κατά 4,7% του Κούμπα θα πρέπει να αναζητηθεί η θετική διαφορά αποτίμησης ιδιαίτερα κερδοφόρων θέσεων που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Στη μετοχή της Ζήνων, η τιμή διαμορφώνεται προς τα 2,30 ευρώ και προς τα 4,84 ευρώ η μετοχή του Ιατρικού.

Εμφανής η στήριξη στη μετοχή του ΟΛΠ (3,3%), καθώς τα τελευταία νεότερα από τις επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών μας καθιστούν μάλλον αισιόδοξους πως θα εξευρεθεί κοινή λύση στο αδιέξοδο.

Στα 5,06 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Σίδμα (κατά την εκτίμησή μας παραμένει υποτιμημένη και σε αυτά τα επίπεδα), ενώ στο 1,91 ευρώ κυμαίνεται η Albio-Βιοκαρπέτ.

Στο 1,7 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών για τη μετοχή του Υγεία (επιτυχής η διαδικασία αύξησης), στο 1,2 εκατ. ευρώ για τη μετοχή της Frigoglass (στη μετοχή τοποθετείται ξένος διαχειριστής που διαθέτει ήδη θέση στο ΜΚ της εισηγμένης), ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση αντιδρά με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της Έλτον στο 1,60 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές που παρακολουθούμε, διαπιστώνουμε πως και σήμερα στη Rainbow οι συναλλαγές είναι μάλλον αρκετές (11.360 τεμάχια), με την προσφορά να παραμένει φειδωλή και κοντά στα 6 ευρώ.

Στη μετοχή της Φίντεξπορτ, οι συναλλαγές ενισχύονται κατά τι, με τον πήχη να διαμορφώνεται στο 1,40 ευρώ.

Όσον αφορά στη μετοχή της Unibrain, οι συναλλαγές περιορίζονται στα 1.250 τεμάχια με τη ζήτηση, φτωχή μέχρι στιγμής, να εμφανίζεται στα 5,04 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση εξελίσσεται ικανοποιητικά, με καλό ρυθμό για μετοχές του FTSE 20, που μέχρι και την Παρασκευή εμφάνιζαν τεχνικές αδυναμίες (κυριότερη η Εθνική), θετική συνέχεια από Cosmote, ενθαρρυντική ένδειξη από την Eurobank και επανάκαμψη αγοραστών στον ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v