Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευση... αποτιμήσεων

Αρκεί ένα μόλις 0,27% του Γενικού Δείκτη για να διαμορφωθεί υψηλότερα η τιμή περίπου 160 μετοχών. Για να ”μοχλευτούν” περισσότερες από 40 μετοχές με ποσοστό μεταβολής από 3% έως 15% και να επιχειρηθεί η καταγραφή υψηλότερων αποτιμήσεων. Διαδικασία που ευνοεί τόσο ομίλους με θυγατρικές, όσο και εισηγμένες που συζητούν ή βρίσκονται κοντά στην υπογραφή κάποιας στρατηγικής μορφής συμφωνίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια διευκολύνει τις κινήσεις όσων δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, στη Σοφοκλέους.

Για ακόμη μία συνεδρίαση φάνηκε πως μία μέτρια απόδοση του Γενικού Δείκτη, της τάξεως του 0,27%, είναι ικανή για να φέρει περίπου 160 μετοχές σε θετικό πρόσημο, από τις οποίες περισσότερες των 40 είχαν απόδοση από 3% μέχρι και 15%.

Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει ο FTSE 20 να κινείται όπως και σήμερα (0,26%), να υπεραποδίδει τουλάχιστον μία από τις πέντε ισχυρές τραπεζικές μετοχές και να βρίσκεται στο προσκήνιο μία εκ των ΟΤΕ, Cosmote.

Σήμερα ήταν η σειρά της Alpha Bank να υπεραποδώσει κατά 2,41%, φτάνοντας με συναλλαγές αξίας 19 εκατ. ευρώ, στα 22,92 ευρώ. Η μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να υποχώρησε κατά 1,07% υπεραπέδωσε όμως η θυγατρική του, Cosmote, κατά 2,57%, καθώς διαμορφώθηκε σε νέα υψηλή τιμή στα 22,38 ευρώ.

Καλή από αρκετές απόψεις η σημερινή συνεδρίαση, καθώς βρήκε Λιβάνη, Χαλκόρ, Vivere και Alcatel να κερδίζουν περισσότερο από 10%, με συναλλαγές αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η μόχλευση ήταν συνολικότερη σήμερα για τον όμιλο Βιοχάλκο, μητρική και θυγατρικές, ενώ η διάθεση για αντίδραση εμφανής σε μετοχές που βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε συσσώρευση.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Info-Quest, που με συναλλαγές αξίας 740 χιλ. ευρώ αντιδρά προς τα 4 ευρώ, η Albio (ελάχιστα πλέον Βιοκαρπέτ) ξεπερνά τα 2,01 ευρώ, ενώ ο Μπενρουμπής πλησιάζει προς τα 4 ευρώ.

Σήμερα συνεχίστηκε η ανοδική φορά του Ιατρικού Αθηνών, που ξεπερνά πλέον τα 5 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης για τη μετοχή της Δομική Κρήτης.

Αυξημένες θεωρούνται οι συναλλαγές αξίας 0,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή των Πλαστικών Θράκης, στην υπεραπόδοση της ΜΕΤΚΑ, του Μυτιληναίου και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκαν μέχρι και 3,24% υψηλότερα στη μετοχή της Αιολικής, μέχρι τα 4,12 ευρώ στον Καλπίνη και μέχρι το 1,29 ευρώ στον Κορδέλλου.

Για τη συνέχεια και όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση μας αρκεί η συντήρηση του FTSE 20 υψηλότερα των 2.280-2.300 μονάδων και του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 4.200 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v