Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανίχνευση τάσης με φόντο τα επιτόκια

Σε επιτοκιακό περιβάλλον καλείται να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η βραχυπρόθεσμη τάση και στη Σοφοκλέους. Όσον αφορά στον FTSE 20, ζητούμενη είναι η διασφάλιση κρίσιμων μεσοπρόθεσμων στηρίξεων και η επιβεβαίωση της δυνατότητας της Εθνικής να συντηρηθεί υψηλότερα των 34 ευρώ. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεχιστεί η ”μόχλευση” σε επιμέρους μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΤΕ και τις τράπεζες μπορούν υπό προϋποθέσεις να επηρεάσουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση. Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, δηλαδή μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα ήμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι εάν ο Γενικός Δείκτης συντηρούνταν σε επίπεδο υψηλότερα των 4.220 μονάδων, διασφαλίζοντας ουσιαστικά τον FTSE 20 υψηλότερα των 2.280 μονάδων.

Από τον ΟΤΕ, η κορύφωση της αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων, διοίκησης και οικονομικού επιτελείου φαίνεται πως προεξοφλείται ως προς την έκβασή της από ορισμένους τολμηρούς, οι οποίοι επανέκαμψαν χθες από την πλευρά των αγοραστών.

Όσον αφορά στην Εθνική, μας αρκεί το ότι η μετοχή διαμορφώνεται και πάλι υψηλότερα των 34 ευρώ, ενώ από τη Eurobank περιμένουμε πλέον μεσομακροπρόθεσμα πολύ περισσότερα.

Αν και σχετικά νωρίς, θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως για την επόμενη χρονιά θεωρούμε ότι η Eurobank ”κρύβει” ικανό ποσοστό περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης της και στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Στην περίπτωση που βασικοί δείκτες και μετοχές συντηρηθούν υψηλότερα των στηρίξεών τους, οι κινήσεις ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και ιδιωτών επενδυτών θα παραμείνουν επικεντρωμένες σε επιλεγμένες περιπτώσεις από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Για τη μετοχή της Σιδενόρ, μετά την έντονη ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά, η πρώτη αντίσταση, αρκετά ισχυρή μάλιστα, διαμορφώνεται προς τα 8,10 ευρώ.

Στη μετοχή του Υγεία τοποθετούνται σημαντικά κεφάλαια, καθώς οι προθέσεις της διοίκησης είναι προφανείς εδώ και καιρό, ενώ εξελίξεις αναμένονται και από το μέτωπο Λητώ - Μητέρα. Θα πρέπει να προσεχθεί πως υψηλή τιμή 5ετίας στα 4,80 ευρώ καταγράφηκε για τη μετοχή του Ιατρικού Αθηνών.

Οι ζυμώσεις στον ασφαλιστικό κλάδο ευνοούν την Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ ο Κούμπας ”βλέπει” το χαρτοφυλάκιό του να αποτιμάται σε υψηλότερες τιμές από αυτές που είχε στην αρχή της χρονιάς.

Στη μετοχή της Audiovisual θα πρέπει να προσεχθεί πως στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 1.058.243 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ενώ η τελευταία ανοδική αντίδραση της Albio (Exalco) και ελάχιστα πλέον Βιοκαρπέτ, έρχεται να επιβεβαιώσει την προτίμηση ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων οι οποίοι ανιχνεύουν περιπτώσεις υποτιμημένων εταιριών.

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνουν τη Ναύπακτο, τη Μινέρβα, τον Κλουκίνα-Λάππα, τη Findexport και αρκετές ακόμη μετοχές εταιριών από αυτή την κατηγορία.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον και για την αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων, καθώς η Fed συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v