Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kαι του χρόνου για τους ταύρους!

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να είναι κάποιος αισιόδοξος για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς την επόμενη χρονιά και μερικοί για τους οποίους θα έπρεπε να είναι προβληματισμένος. Η ιστορία είναι πάντως στο πλευρό των ταύρων.

Kαι του χρόνου για τους ταύρους!
Αν δεν συμβεί κάτι δραματικό τις επόμενες εβδομάδες, οι περισσότερες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές θα κλείσουν το 2006 καταγράφοντας κέρδη άνω του 8%.

Θα είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που θα συμβεί κάτι τέτοιο από το 2003 και αν η ιστορία επαναληφθεί δεν θα είναι η τελευταία, γιατί το 2007 θα πρέπει να είναι μία ακόμη ανοδική χρονιά.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνηγορούν σε κάτι τέτοιο.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν πάρει φόρα, με την ελληνική να εξακολουθεί να φιγουράρει ανάμεσα στις 3 πρώτες με ρυθμό ανάπτυξης 4% και πλέον.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ δεν φαίνεται να μπορεί να μεταβάλει σημαντικά το τοπίο. Άλλωστε τα μακροχρόνια επιτόκια δεν έχουν επηρεαστεί αρκετά από την άνοδο των βραχυχρόνιων που κατευθύνει η ΕΚΤ. Το 2ετές επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 10ετές.

Τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν χαμηλά και ως εκ τούτου συνεχίζουν να στρώνουν το έδαφος για νέα επιχειρηματικά ντιλ σε μια εποχή όπου οι εταιρίες και τα private equity funds αναζητούν νέους στόχους εξαγοράς στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις παραπλήσιες με το κόστος δανεισμού που απαιτείται για την εξαγορά τους.

Οι κρούσεις που γίνονται, οι προσφορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις που επιβεβαιώνονται, οι άλλες που απορρίπτονται και το ύψος των συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί, και οι οποίες ξεπερνούν το 1,2 τρισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος, αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμη πολλή φωτιά.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκτιμήσεις για καλό μακροοικονομικό περιβάλλον και η άνθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων που προδιαθέτουν αρκετούς στρατηγικούς αναλυτές για ένα καλό χρηματιστηριακά 2007.

Είναι εκτός των άλλων και η ιστορία. Με βάση τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές που ξεκίνησε το 2003 έχει διαρκέσει 3 χρόνια και 7 μήνες. Η μέση ετησιοποιημένη απόδοσή του εκτιμάται σε 27,8%.

Από το 1974 μέχρι σήμερα, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Εurope έχει να επιδείξει 4 ακόμη ανοδικές αγορές. Η μέση διάρκεια αυτών των ράλι ήταν 6 χρόνια και 3 μήνες ενώ η μέση ετησιοποιημένη απόδοση ανήλθε σε 26,7%.

Τα 5 προηγούμενα ράλι από τη δεκαετία του 1930 μέχρι το 1974 είχαν μέση διάρκεια 5,8 χρόνια και μέση συνολική ετησιοποιημένη απόδοση 22,3% με βάση τον δείκτη MSCI-Europe.

Με βάση λοιπόν τα ιστορικά δεδομένα, το τωρινό ράλι θα μπορούσε να έχει 2 ακόμη τουλάχιστον χρόνια ζωής.

Σε αντίθεση όμως με τα ράλι των προηγούμενων ετών, η χρηματιστηριακή άνοδος δεν χαρακτηρίζεται από αύξηση του Ρ/Ε όπως σωστά επισημαίνει ο Ronan Carr.

Οικονομετρικές μελέτες δείχνουν ότι το 98% περίπου της συνολικής απόδοσης των μετοχών κατά τη διάρκεια του τωρινού ράλι εξηγείται από την αύξηση των κερδών ανά μετοχή ενώ το Ρ/Ε έχει υποχωρήσει, ασκώντας πίεση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών.

Το Ρ/Ε του δείκτη MSCI-Europe είναι ίσο με 13,3 φορές τα κέρδη του 2007 με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, έναντι 14,5 φορές σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο.

Αν λοιπόν το Ρ/Ε συναντήσει τον ιστορικό μέσο όρο το 2007, όπως προβλέπουν ορισμένοι, οι μετοχές θα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ακόμη κι αν δεν αλλάξουν οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή.



Σημειωτέον ότι στις ανοδικές αγορές του παρελθόντος, το Ρ/Ε αυξανόταν, εξηγώντας το 25% με 60% της συνολικής απόδοσης του δείκτη MSCI-Ευρώπη στον οποίο συγκαταλέγονται ελληνικές μετοχές.



Φυσικά, μερικές φορές η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι πάλι με το μέρος των ταύρων.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v