Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόπο στην... περιφέρεια!

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις παραμένει ο FTSE 20, αλλά η ”μόχλευση” καλά κρατεί στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Κάτι η στρατηγική συνεργασία Ευρωπαϊκής Πίστης – Πειραιώς, κάτι η εορταστική και παραδοσιακή υπεραπόδοση του ομίλου της Βιοχάλκο, κάτι η αντίδραση επιμέρους μετοχών, δίνουν τον τόνο που χρειάζεται η αγορά μας αυτές τις ημέρες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται οριακά θετικά, υψηλότερα πάντως των 4.260 μονάδων. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στις 14:05 για 122 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν σε θετικό έδαφος.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η είδηση που ασφαλώς ήρθε να δώσει... τροφή στον ασφαλιστικό κλάδο ήταν η απόκτηση του 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης διαμορφώνεται κατά 9,8% υψηλότερα στα 2,79 ευρώ. Όσον αφορά στον όμιλο Πειραιώς θα πρέπει να εκτιμηθεί πως η διοίκησή του έχει απευθύνει πρόσκληση προς την πλευρά της Κύπρου, σε μία περίοδο που εντείνονται οι ζυμώσεις στην κυπριακή τράπεζα.

Για τις μετοχές της Πειραιώς – Κύπρου παρατηρούμε στη μεν πρώτη πως η προσφορά στα 22,90 ευρώ παραμένει ιδιαίτερα φειδωλή, ενώ στην Κύπρου οι αγοραστές φτάνουν υψηλότερα προς τα 9,96 ευρώ.

Στα 22,60 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Alpha Bank (0,98%), της δε Εθνικής στα 34,36 ευρώ (0,76%).

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό ξεχωρίζει το 11,5% της Ηλέκτρας στο 1,76 ευρώ, η απόδοση της Vivere στα 2,78 ευρώ και οι υψηλές για τα δεδομένα της μετοχής συναλλαγές στην Ελβιεμέκ.

Με υπεραπόδοση συνεχίζουν Χαλκόρ και ΕΤΕΜ αντιδρώντας κατά 9,14% και 7,72% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν τα Ελληνικά Καλώδια με 7,8%.

Δικαιολογημένη θεωρείται και η αντίδραση της μετοχής της Nexans (Alcatel), που συγκριτικά με την ομοειδή της του ομίλου Βιοχάλκο θεωρείται υποτιμημένη.

Υψηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή του Λιβάνη, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές αξίας 230 χιλ. ευρώ. Η μετοχή της Albio ξεπερνά τα 2 ευρώ, ενώ της Ιμπέριο διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα των 2 ευρώ.

Σημαντική άνοδος κατά 3% σημειωνόταν για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 27,78 ευρώ, καθώς ο όμιλος μετά την παρουσίασή του την προηγούμενη εβδομάδα σε ξένους θεσμικούς συνεχίζει και αυτές τις ημέρες σε Λουξεμβούργο και Βιέννη.

Υψηλότερα διαμορφώνεται και η μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος, με εμφανή την τοποθέτηση κεφαλαίων κυρίως δύο ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Αθόρυβα αλλά με ένα συνεχές θετικό σερί φτάνει στα 5 ευρώ πλέον η μετοχή της Autohellas, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τις 600 χιλ. ευρώ.

Στις 14:15 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 4.264 μονάδες (0,11%), με τη ”μόχλευση” να κρατεί καλά στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v