Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O διεθνής ”λαός” των τραπεζών

Τύφλα να ’χουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες. Η ομάδα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται να έχει τους πιο πιστούς οπαδούς. Μιλάμε για τους αναλυτές των ξένων οίκων που μπορεί να διαφωνούν σε άλλα θέματα, συμφωνούν όμως σ’ ένα θέμα που μας ενδιαφέρει.

O διεθνής ”λαός” των τραπεζών
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Αν προβλέψει κανείς σωστά την πορεία των τραπεζικών μετοχών έχει μεγάλες πιθανότητες να προβλέψει σωστά σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση της Σοφοκλέους.

Οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία και εταιρίες άλλων κλάδων παίζουν επίσης ρόλο. Δεν είναι όμως τόσο σημαντικός όσο των τραπεζών.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, γνωστοί διεθνώς ως sell side, ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους για την επόμενη χρονιά.

Δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο οι αναλυτές που εργάζονται για λογαριασμό θεσμικών χαρτοφυλακίων, π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια, γνωστοί διεθνώς ως buy side. Τους το απαγορεύουν οι κανονισμοί των Funds για τα οποία δουλεύουν.

Θα ήταν όμως παράδοξο να πίστευε κανείς ότι οι εκτιμήσεις του buy side, το οποίο ”μιλά” με διαφορετικό τρόπο, κοινώς τα λεφτά που βάζει ή αποσύρει από μετοχές, διαφέρουν σημαντικά από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών του sell side.

Αν λοιπόν ρίξει κανείς μια ματιά στις απόψεις μεγάλων ξένων οίκων, όπως η Citigroup, η Credit Suisse και η UBS, δεν έχει παρά να αισθανθεί πιο άνετα για την πορεία των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών την επόμενη χρονιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις κορυφαίες προτιμήσεις τους για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο το 2007 περιλαμβάνουν ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον αν υπάρχουν δυο τραπεζικοί κλάδοι στην Ευρώπη που τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής, αυτοί είναι ο ιταλικός και ο ελληνικός.



Η Citigroup συμπεριλαμβάνει την Εθνική και την Πειραιώς, η Credit Suisse την Εθνική και η UBS την Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου, η οποία παρότι κυπριακή, έχει παρουσία στον ελλαδικό χώρο και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Φυσικά, όλοι οι ξένοι οίκοι δεν έχουν την ίδια άποψη για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Η Citigroup είναι επιφυλακτική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς εκτιμά ότι η κερδοφορία τους βρίσκεται σε επίπεδο-ρεκόρ και το κυριότερο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις και στην υψηλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων τους.

Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων του ευρωπαϊκού κλάδου εκτιμάται σε 22% και πλέον ενώ η σωρευτική αύξηση των κερδών ανέρχεται σε 65% από το 2004 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, τα δύο τρίτα των μεταβολών στα ετήσια κέρδη τους την τελευταία 10ετία οφείλονται στο trading και στην καλή ποιότητα των δανείων.

Η Credit Suisse έχει διαφορετική άποψη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δικαιούνται υψηλότερων αποτιμήσεων, υποστηρίζει, καθώς έχουν προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές που μείωσαν το λειτουργικό τους κόστος (συνέργιες στο back office) και βελτίωσαν την ποιότητα των δανείων τους λόγω της εισαγωγής πιο προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων.

Επιπλέον, τόσο τα τελευταία 5 όσο και τα τελευταία 20 χρόνια έχουν παρουσιάσει υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή και αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Ακόμη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται να υπεραποδίδουν 72% του χρόνου που διαρκεί η ανατίμηση του ευρώ και 80% του χρονικού διαστήματος που η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκιά της.

Όλα αυτά μπορεί να δικαιολογούν, μπορεί και όχι, τον προβληματισμό της Citigroup που παρατηρεί ότι το Ρ/Ε των ευρωπαϊκών τραπεζών με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη του 2007 είναι 10% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

Όμως, ο συγκριτικά χαμηλός δανεισμός του Έλληνα καταναλωτή, η χαμηλή διείσδυση των χρηματοοικονομικών προϊόντων και η δυνατότητα περιορισμού του λόγου κόστους προς έσοδα είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά που οι ελληνικές τράπεζες συγκεντρώνουν. Γι’ αυτό άλλωστε αρέσουν στην Credit Suisse και σ’ άλλες ξένες τράπεζες.

Εξυπακούεται ότι οι αναλυτές δεν είναι αλάνθαστοι. Κάνουν λάθη, ιδιαίτερα όταν αλλάζει η κύρια τάση της αγοράς. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι στα χαρτιά το 2007, κάνοντας τις σχετικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες πιο πιστευτές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v