Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ-εορταστικό ράλι στο ΧΑ

Στα υψηλά ημέρας διαμορφώθηκαν Γενικός δείκτης, FTSE 20, Alpha Bank και ΟΤΕ. Στις 4.327,5 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,32% διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης, ενώ περίπου 170 μετοχών η τιμή διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος. Πέρασαν τα πακέτα της Εγνατίας Τράπεζας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα υψηλά ημέρας των 4.327,5 μονάδων διαμορφώθηκε στο κλείσιμο η σημερινή συνεδρίαση. Με τον FTSE 20 να περνά στο προσκήνιο, να παίρνει την σκυτάλη από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και να οδηγείται με τον FTSE 20 προς τις 2.354 μονάδες (υψηλά ημέρας).

Αντεπίθεση της πρώτης ταχύτητος του FTSE 20 με αιχμή την Alpha Bank και συνοδηγό τον ΟΤΕ αλλά και τους Εθνική, Πειραιώς να ακολουθούν. Η μετοχή της Alpha Bank διαμορφώθηκε στα υψηλά ημέρας των 23,90 ευρώ με συναλλαγές αξίας 28,2 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή της Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τοποθετήσεις για λογαριασμό κυρίως ξένων διαχειριστών, οι οποίοι τοποθετούνται από τα χαμηλότερα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Να σημειωθεί πως με την τελευταία διόρθωση της μετοχής η τιμή είχε υποχωρήσει κοντά στο επίπεδο της τελευταίας ιδιωτικής τοποθέτησης, δηλαδή του 5,21% που είχε πραγματοποιηθεί στα 22,75 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, που πέραν της συγκυρίας ευνοείται από την άνοδο διεθνώς ομοειδών οργανισμών είναι ξεκάθαρο πως επιχειρείται η διαμόρφωση της μέγιστης δυνατής αποτίμησης εν όψει των εξελίξεων.

Να σημειωθεί πως η αποτίμηση του Οργανισμού διαμορφώνεται στα 11,2 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον σχεδιασμό των αρμοδίων. Υψηλότερα όμως κατά 2,8%, διαμορφώθηκε και η μετοχή της Cosmote που φτάνει και πάλι τα 23 ευρώ.

Οι συναλλαγές, επικεντρωμένες και σήμερα σε μετοχές του 20άρη, χαρακτηρίζεται ικανοποιητικός καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης είχαμε μαζικές τοποθετήσεις σε Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank.

Αυξημένη ήταν η αξία των συναλλαγών και στη μετοχή της Marfin, καθώς έφτασε τα 11,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων βέβαια των σχετικών πακέτων που πραγματοποιήθηκαν.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς ξεχώρισε η αντίδραση των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η νέα υψηλή τιμή των Folli Follie 28,80, η σχεδόν παράλληλη αντίδραση ΔΟΛ, Τεγόπουλου με 4,8 και 3,2% αντίστοιχα, η ”έξοδος” του Σαράντη από ένα στενό εύρος συσσώρευσης με τους αγοραστές να φτάνουν προς τα 8,30 ευρώ.

Αντιθέτως, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης μετά την επισημοποίηση της είδησης, χτες, γύρισε σήμερα αρνητικά χάνοντας 5,2% διαμορφούμενη στα 2,52 ευρώ.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, ήταν εντυπωσιακή σήμερα η Lavifarm με συναλλαγές αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ οι οποίες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν μέχρι και 9,7% υψηλότερα προς τα 6,80 ευρώ.

Ξεχώρισε η για ακόμη μία συνεδρίαση ανοδική αντίδραση του Vivere, που με 8,6% φτάνει πλέον τα 3,04 ευρώ. Να σημειωθεί πως η αποτίμηση της Vivere διαμορφώνεται πλέον στα 66,2 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση που θα ισοδυναμούσε με επιχειρηματικές κινήσεις προστιθέμενης αξίας.

Μια τέτοια αποτίμηση θα δικαιολογείτο στην περίπτωση που η Vivere θα λειτουργούσε ως ”σκέπη” για την υπαγωγή υπ’ αυτήν καζίνο της περιφέρειας (λόγου χάρη Ξάνθης, Ρίου)

Στα 2,49% η μετοχή της Everest, της Altec στα 1,87% , του Μουζάκη στα 1,90 ευρώ.

Η αποτίμηση του Μουζάκη για παράδειγμα πλησιάζει πλέον τα 62 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όμως να συγκριθεί με την τελευταία προσφορά που είχε υποβληθεί στον όμιλο για τις εγκαταστάσεις της Κηφισσού και που σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές έφτανε τα 40 εκατ ευρώ.

Στο δίδυμο ΤΕΡΝΑ-ΓΕΚ είναι εμφανής η ”μόχλευση” λόγω εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα, κάτι που ευνοεί πρωτίστως την ΤΕΡΝΑ. Το ενθαρρυντικό είναι πως από ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς υπήρξε συνέχεια στην άνοδο των τελευταίων ημερών που επιπρόσθετα σήμερα βρήκε αρωγούς από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v