Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλες οι αλλαγές στις ”ανοικτές πωλήσεις μετοχών”

Σταδιακή απελευθέρωση της διαδικασίας των ανοιχτών πωλήσεων φέρνει η σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η/1/2007. Η απόφαση περιγράφει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις διενέργειας ανοιχτών πωλήσεων αλλά και τον τρόπο εκκαθάρισης αυτών, όπως θα ισχύσουν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους.

Όλες οι αλλαγές στις ”ανοικτές πωλήσεις μετοχών”
Σταδιακή απελευθέρωση της διαδικασίας των ανοιχτών πωλήσεων φέρνει η σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η/1/2007. Η απόφαση περιγράφει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις διενέργειας ανοιχτών πωλήσεων, αλλά και τον τρόπο εκκαθάρισης αυτών, όπως θα ισχύσουν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης έχει ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Προϋποθέσεις ανοικτής πώλησης

1. Επιτρέπεται η κατάρτιση σε οργανωμένη αγορά, η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα, σύμβασης ανοικτής πώλησης επί μετοχών υψηλής ρευστότητας και διαπραγματεύσιμων μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, εφόσον αυτό προβλέπεται στον κανονισμό της και εφόσον διενεργείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης.

2. Ως ανοικτή πώληση νοείται, για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης, η πώληση μετοχών υψηλής ρευστότητας και διαπραγματεύσιμων μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά, η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα (εφεξής οι ”μετοχές”), από την οποία προκύπτει για τον πωλητή αρνητική θέση (short position) επί της μετοχής και η οποία εκκαθαρίζεται από διαθέσιμα μετοχών, προερχόμενα από συμβάσεις αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό της οργανωμένης αγοράς, ή από συμβάσεις που διενεργούνται σύμφωνα τα οριζόμενα στην απόφαση 6/194/4-7-2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ”Συμβάσεις Αγοράς Αξιών με Σύμφωνο Επαναπώλησής τους και Συμβάσεις Πώλησης Αξιών με Σύμφωνο Επαναγοράς τους” (ΦΕΚ Β’/1004) (εφεξής ”συμβάσεις επαναγοράς”). Αρνητική θέση επί της μετοχής (εφεξής ”αρνητική θέση”) υφίσταται για τον πωλητή όταν το υπόλοιπο των διαθεσίμων του επί της μετοχής, περιλαμβανομένων και των διαθεσίμων του από συμβάσεις επαναγοράς, είναι μικρότερο του υπολοίπου του ”οφειλόμενες αξίες” επί της μετοχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκκαθάρισης και Διακανονισμού Χρηματιστηριακών Συναλλαγών Αξιών, όπως ισχύει.

3. Ως διαθέσιμα μετοχών προερχόμενα από συμβάσεις επαναγοράς θεωρούνται, για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης, και τα διαθέσιμα μετοχών που προκύπτουν από αγορά μετοχών για το κλείσιμο αρνητικής θέσης από ανοικτή πώληση. Αρνητική θέση από ανοικτή πώληση μπορεί να κλείνει από μετοχές που αποκτά ο κατέχων τη θέση, είτε από χρηματιστηριακή αγορά των μετοχών αυτών, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και αιτία.

4. Η μέγιστη αρνητική θέση ανά επενδυτή για κάθε μετοχή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του συνόλου των μετοχών που κατέχονται από επενδυτές, καθένας εκ των οποίων έχει ποσοστό μικρότερο από το 5% των δικαιωμάτων ψήφου της εκδότριας (free-float).

Άρθρο 2

Κατάρτιση ανοικτής πώλησης

1. Τα μέλη της οργανωμένης αγοράς δύνανται να καταρτίζουν ανοικτές πωλήσεις μετοχών για λογαριασμό πελατών τους ή για ίδιο λογαριασμό, με βάση τη μέθοδο διαπραγμάτευσης της αυτόματης και συνεχούς κατάρτισης συναλλαγών, τη μέθοδο της αυτόματης συνεχούς κατάρτισης στο κλείσιμο και τη μέθοδο του απλού πακέτου, όπως αυτές ορίζονται στον κανονισμό της οργανωμένης αγοράς.

2. Τα μέλη της οργανωμένης αγοράς οφείλουν να δηλώνουν τις εντολές, που εισάγουν στο σύστημα συναλλαγών της οργανωμένης αγοράς για την κατάρτιση ανοικτών πωλήσεων, ως ”εντολές ανοικτής πώλησης”.

Άρθρο 3

Εκκαθάριση ανοικτής πώλησης

1. Μέλος της οργανωμένης αγοράς, που καταρτίζει ανοικτή πώληση επί μετοχών οφείλει για τις ανάγκες εκκαθάρισής της να διασφαλίζει ότι ο πωλητής θα έχει επαρκή διαθέσιμα μετοχών προερχόμενα από συμβάσεις επαναγοράς του πωλητή, το αργότερο μέχρι την ημέρα εκκαθάρισης της ανοικτής πώλησης.

2. Πωλήσεις που δηλώθηκαν ως ανοικτές χωρίς να πληρούν τους όρους της παρ.2 του άρθρου 1 ή που δεν δηλώθηκαν ως ανοικτές ενώ πληρούν τους όρους αυτούς, μπορούν να εκκαθαρίζονται από τα διαθέσιμα μετοχών του πωλητή ή από τα διαθέσιμα μετοχών προερχόμενων από συμβάσεις επαναγοράς του πωλητή, αντίστοιχα, για τις ανάγκες διασφάλισης της ομαλής εκκαθάρισης των συναλλαγών.

Άρθρο 4

Εντολές ανοικτής πώλησης

Σε περίπτωση συναλλαγών αγοράς μετοχών στην οργανωμένη αγορά, που συνεπάγεται μερικό ή ολικό κλείσιμο αρνητικής θέσης από ανοικτή πώληση, το μέλος της οργανωμένης αγοράς οφείλει να δηλώνει στο σύστημα συναλλαγών της οργανωμένης αγοράς τις εντολές που εισάγει για την κατάρτιση των αγορών αυτών ως ”εντολές για το κλείσιμο θέσης ανοικτής πώλησης”.

Άρθρο 5

Ενημέρωση επενδυτών επί συναλλαγών ανοικτής πώλησης

Τα πινακίδια που εκδίδονται από τα μέλη της οργανωμένης αγοράς για την ανοικτή πώληση πρέπει να φέρουν ειδική ένδειξη από την οποία και να προκύπτει ότι πρόκειται για εντολή ή συναλλαγή, ανάλογα με την περίπτωση, ανοικτής πώλησης. Αντίστοιχα, τα πινακίδια που εκδίδονται από τα μέλη της οργανωμένης αγοράς για την αγορά που συνεπάγεται κλείσιμο αρνητικής θέσης από ανοικτή πώληση πρέπει να φέρουν ειδική ένδειξη από την οποία και να προκύπτει ότι πρόκειται για εντολή ή συναλλαγή, ανάλογα με την περίπτωση, κλεισίματος αρνητικής θέσης από ανοικτή πώληση.

Άρθρο 6

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής καταργούνται οι αποφάσεις 2/216/17.5.2001 (ΦΕΚ Β/667/31.5.2001) και 4/243/30.4.2002 (ΦΕΚ Β/769/19.6.2002) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Άρθρο 7

Ισχύς

Η απόφαση αυτή ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2007.

Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v