Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για συμμαχία με την Τράπεζα Κύπρου, οι εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών, τα σχέδια επέκτασης της Ασπίς στα Βαλκάνια και τα αιτήματα των χρηματιστών προς την ΕΧΑΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για συμμαχία με την Τράπεζα Κύπρου, οι εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών, τα σχέδια επέκτασης της Ασπίς στα Βαλκάνια και τα αιτήματα των χρηματιστών προς την ΕΧΑΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Τράπεζες: Την επίσημη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και τις λεπτομέρειες για τη δομή της συμμαχίας ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο θέμα. Στην πρόταση της Πειραιώς, ωστόσο, αντιτίθεται μέρος του διοικητικού συμβουλίου της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Πειραιώς θα κατατεθεί άμεσα, πιθανότατα αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, 18/12.

Τραπεζικές συναλλαγές: Νέες παρεμβάσεις από την ΤτΕ για τον τομέα των επιταγών και της διαφάνειας των συναλλαγών με τους συμβαλλόμενους με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, με πράξεις του διοικητική θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες στη διακίνηση των επιταγών, ενώ καθιερώνονται και διευκολύνσεις σε ορισμένες περιπτώσεις εκδοτών επιταγών. Επίσης, επιβάλλεται στις τράπεζες η ατομική ενημέρωση των δανειοληπτών ή καταθετών, σε περιπτώσεις μεταβολής των όρων των συμβάσεων.

Υποκλοπές: Την κυβέρνηση δείχνει η ΑΔΑΕ ως υπεύθυνη για το μπλόκο των ελέγχων στην Ericsson, όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών μέσω του δικτύου της Vodafone, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Νέα”. Σήμερα η ΑΔΑΕ συνεδριάζει για να συζητήσει το κατηγορητήριο κατά της Vodafone, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 170 εκατ. ευρώ.

Σοφοκλέους: Με τέσσερα αιτήματα ”κατέβηκαν” οι χρηματιστές στη συζήτηση με τη διοίκηση του Χ.Α. όσον αφορά στη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΧΑΕ. Συγκεκριμένα, ζήτησαν τη μη χρέωση των τερματικών, τη φθηνότερη κατά 20% χρέωση στις ανεκτέλεστες πράξεις από το τιμολόγιο, τη μη χρέωση διατήρησης λογαριασμού (πάγια και κυμαινόμενη χρέωση) με βάση το ύψος του, τη μεταφορά του αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομίας να εξαιρούνται οι χρηματιστηριακές εργασίες από τον ΦΠΑ.

Εμπορική Τράπεζα: Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εμπορικής Τράπεζας προχώρησε η Moody’s. Η θετική αξιολόγησή της στηρίζεται στα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική τράπεζα από την εξαγορά της από την Credit Agricole.

Βιοχάλκο: Συνεχίζονται με έντονο ρυθμό οι επενδύσεις των θυγατρικών της Βιοχάλκο στα Βαλκάνια, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την κυριαρχία των εταιριών του ομίλου στις τοπικές αγορές, αναφέρει η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία συνεχίζονται οι επενδύσεις από Σιδενόρ, Χαλκόρ και ΕΤΕΜ στην περιοχή, με έμφαση στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ασπίς: Εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών σε τουλάχιστον δύο βαλκανικές χώρες το 2007 σχεδιάζει ο όμιλος εταιριών Ασπίς, στους στόχους του οποίου βρίσκεται και η εξαγορά τραπεζικού οργανισμού στα Βαλκάνια, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Παύλος Ψωμιάδης.

Notos Com: Δεν καθίσταται δυνατή τελικώς η έξοδος της Notos Com από το ταμπλό του Χ.Α., αφού από τη δημόσια πρόταση, που ολοκληρώθηκε στις 11/12, οι μέτοχοι της Τραμουντάνα Συμμετοχών συγκέντρωσαν τελικώς ποσοστό 70,099% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, έναντι του στόχου για το 90% αυτής.

Marfin: Υπερέβησαν τα 500 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το placement που πραγματοποίησε η Marfin Financial Group διαθέτωντας μετοχές της Marfin Popular και της Εγνατίας που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Η Dubai Financial LLC αγόρασε από την ανωτέρω ιδιωτική τοποθέτηση 18.874.093 μετοχές της ΜΡΒ πραγματοποιώντας πρόσθετη επένδυση στον όμιλο ύψους 134 εκατ. ευρώ.

Πλαστικά Κρήτης: Σε θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης θα περιέλθει το ενεργητικό των εταιριών Polyane και Prolene, οι οποίες κατοχυρώθηκαν στη μητρική εταιρία, με απόφαση του Εμπορικού Δικαστηρίου του Saint Etienne της Γαλλίας και ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που έλαβε χώρα στις 12/12/06.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δύο προσφυγές κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άσκησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα δημοσίων συμβάσεων της ΕΡΓΟΣΕ και της ΔΕΗ. Η πρώτη προσφυγή αφορά στα σιδηροδρομικά έργα στο Θριάσιο και η δεύτερη στο έργο του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Αθερινόλακκου στην Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v