Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να αγοράσετε το …100ρικο για 80 ευρώ

Ακόμη και σε μια αγορά ”ταύρων” υπάρχουν παραμελημένες μετοχές που ωστόσο σε κάποια φάση έρχονται μοιραία στην επιφάνεια. Αυτό ίσως συμβεί με ορισμένες παραμελημένες ελληνικές μετοχές το 2007.

Πώς να αγοράσετε το …100ρικο για 80 ευρώ
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν το τωρινό χρηματιστηριακό ”ράλι” που ξεκίνησε το 2003 να συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η άνοδος είναι εξασφαλισμένη. Είναι λογικό όμως να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό το σενάριο συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες με βάση τα τωρινά δεδομένα και τις προσδοκίες της αγοράς.

Για τον πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI-Europe οι περισσότερες εκτιμήσεις αναφέρονται σε άνοδο 6% με 12% λαμβάνοντας ως βάση το σημερινό επίπεδο τιμών.

Για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις. Αν όμως λάβει κανείς υπόψη του τις προβλέψεις για διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα περίμενε κάτι το ανάλογο οπότε μια μέση απόδοση της τάξης του 10% θα ήταν λογική για την επόμενη χρονιά.

Όμως, θα πρέπει να σκεφτεί επίσης το γεγονός ότι ο τωρινός ανοδικός χρηματιστηριακός κύκλος δεν είναι νέος. Πιθανόν να είναι μεσήλικας (mid-cycle), πιθανόν όμως να είναι ακόμη πιο παλιός.

Σε κάθε περίπτωση, ο σημερινός κύκλος έχει περάσει σε μια πιο ώριμη φάση και η ιστορία δείχνει πως χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση νέων ευκαιριών σε μετοχές εταιριών της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Τα ξένα funds πρωταγωνιστούν σε αυτή την αναζήτηση, επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης του... ραντάρ τους ακόμη περισσότερο, στις περιφερειακές αγορές.

Για κάποιον πού έχει αισιόδοξη άποψη για την πορεία των αγορών και θέλει να ”καβαλήσει” την τάση, οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου με καλή διαχείριση, προϊστορία και προσεγμένο χαρτοφυλάκιο προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία.

Αν μάλιστα οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με μεγάλο discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, είναι ακόμη καλύτερα.

Οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσφέρουν ένα τέτοιο υψηλό discount. Το μέσο σταθμισμένο βάσει ενεργητικού discount ανερχόταν σε 18,31% στα τέλη Νοεμβρίου σύμφωνα με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Για τις 3 μεγαλύτερες εταιρίες επενδύσεων του κλάδου, δηλαδή την Alpha Trust Ανδρομέδα, τη Δίας και την Global Επιχειρηματικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης, το discount ξεκινούσε από 14,04% για την Ανδρομέδα, ανέβαινε σε 16,77% για τη Δίας ΑΕΕΧ και σκαρφάλωνε σε 25,31% για την Global Eπιχειρηματικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης στα τέλη Νοεμβρίου.

H Ωμέγα ΑΕΕΧ είχε το μικρότερο discount με 12,5% ενώ η Altius ερχόταν τρίτη πίσω από την Ανδρομέδα με 14,89%.

Μια σύγκριση των discount του κλάδου με τα αντίστοιχα άλλων χωρών της ευρωζώνης αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες από τα ξένα funds.

Αναμφίβολα η σύγκριση των discount από μόνη της δεν δικαιολογεί τοποθετήσεις σε μετοχές εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Αν όμως κάποιο fund πιστεύει στο σενάριο της συνέχισης του χρηματιστηριακού ”ράλι”, εμπιστεύεται τους διαχειριστές του χαρτοφυλακίου των εταιριών επενδύσεων κι έχει θετική άποψη για την σύνθεση του χαρτοφυλακίου, δεν έχει κανέναν λόγο να μην προβεί σε τοποθετήσεις.

Με αυτό τον τρόπο ”αυγατίζει” τις αποδόσεις τους, συμμετέχοντας στο χρηματιστηριακό ”ράλι” με δύο τρόπους. Πρώτον, μέσω της ανόδου της αγοράς και δεύτερον μέσω της συμπίεσης του discount.

Aν η άνοδος είναι 10% και το discount συμπιεστεί, π.χ. στο 15% από 20%, η συνολική απόδοση θα πάει στο 15%, αυξημένη κατά 50%, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.



Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο του χρόνου; Ο καιρός θα δείξει. Πάντως, οι έχοντες ιδίαν αντίληψη από ανάλογα περιστατικά του παρελθόντος σε αυτή τη φάση του χρηματιστηριακού κύκλου δίνουν αυξημένες πιθανότητες.

Ίσως λοιπόν κάποιες παραμελημένες μετοχές επενδυτικών εταιριών επανέλθουν στο προσκήνιο. Η... αυτοψία θα δείξει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v