Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακμαίο το ηθικό παρά την... εξάτμιση των κερδών

Μπορεί ο δείκτης να έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με οριακές απώλειες, όμως η συνεδρίαση μόνο ”ανέραστη” δεν ήταν, αφού συνεχίστηκε το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση κι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις το ”έξυπνο χρήμα” θα συνεχίσει να αναζητεί ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οριακά αρνητικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, που όμως σε καμία περίπτωση δεν αφαίρεσε το ενδιαφέρον και την κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές, αφού η κυκλική ροή της ρευστότητας στη Σοφοκλέους συνεχίζεται με το έξυπνο χρήμα να αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες.

Έτσι, αν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, οι ανοδικές μετοχές ήταν σαφώς περισσότερες αυτών με αρνητικό πρόσημο, ενώ ικανοποιητικός αριθμός τίτλων κατέγραψε τουλάχιστον αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν ευχής έργον να κρατηθεί υψηλότερα των 4.314 μονάδων, τις οποίες αν επιβεβαιώσει σαν στήριξη ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 4.357, 4.400 και 4.430 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 4.303, 4.280 και στην ισχυρότατη ζώνη 4.270-4.259.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς δείχνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, αν και εντοπίζουν ότι ακόμα και τώρα η παρουσία κωδικών λιανικής είναι περίπου αμελητέα και η αγορά κινείται κυρίως από επαγγελματίες, μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και λίγους traders.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, οι δημοπρασίες των έστειλαν να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.326,44 μονάδες με απώλειες 0,02%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 370 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 30,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank, στο χαμηλό ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες και η μετοχή της Marfin Group και της ΔΕΗ, όπως και του ΟΤΕ, ενώ αρνητική μεταβολή κατέγραψαν Εμπορική, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Cosmote και Τιτάνας.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τον τίτλο της Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική και Εθνική, απλά θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Folli-Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Eurobank και Intralot.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 140 ανοδικές μετοχές έναντι 118 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 19,35%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές που δεν ήταν και λίγοι, επικεφαλείς των κερδισμένων οι Τασόγλου (εν μέσω φημών), LogicDIS (μία ακόμα έντονα ανοδική συνεδρίαση), SCIENS Συμμετοχών, ανέβασαν σημαντικά συναλλαγές τα Πλαστικά Κρήτης μετά τις τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις ενώ εμφανίστηκαν και αξιοπρόσεχτες εντολές αγορών, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για τον Βογιατζόγλου, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Ελτράκ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιμπέριο, ακόμα υψηλότερα ο Μουζάκης, όπως και οι Rainbow και Unibrain, ενώ από πάσης πλευράς κρίνεται εντυπωσιακή η εικόνα που παρουσιάζει στο ταμπλό η μετοχή της Albio.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων (αξίζει υποσημείωσης ότι αύριο Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Δεκεμβρίου επί δεικτών και μετοχών) με τους εκεί εμπλεκόμενους να εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι (εν μέσω σχετικά ισχνών συναλλαγών), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των μικρών υπερτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v