Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υψηλά έτους προς το 2007

Με μία τρίτη υψηλή τιμή έτους φθάνουμε προς το τέλος μιας απόλυτα ικανοποιητικής χρονιάς. Ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν προς τις 4.360 μονάδες, με ενδεχόμενο ”κλείσιμό” του πάνω από τις 4.331 μονάδες να αποτελεί νέα κορυφή έτους. Στο ”ρελαντί” οι τράπεζες, στα ύψη ΟΤΕ-Cosmote, σημαντικές τοποθετήσεις κυρίως ξένων σε Μέτκα, 3E. Με κεκτημένη ταχύτητα που έχει έτσι κι αλλιώς από την αρχή της χρονιάς συνεχίζει ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Στο προσκήνιο μετοχές υποτιμημένων εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την καταγραφή μίας τρίτης υψηλής τιμής έτους αποχαιρετούν την χρονιά οι ενεργοί ”παίκτες”. Με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται ύστερα από περίπου 35 λεπτά συνεδρίασης προς τις 4.360 μονάδες (0,7%), διασπώνται ανοδικά αντιστάσεις τόσο από βασικούς δείκτες όσο και από κύριες μετοχές.

Επιμένουμε πως η υπέρβαση αυτή πραγματοποιείται χωρίς την ενεργότερη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, με την αρωγή όμως του ομίλου ΟΤΕ. Τόσο η μετοχή του Οργανισμού, που κερδίζει περίπου 2,2% στα 23,50 ευρώ, όσο και αυτή της θυγατρικής Cosmote που φθάνει και στα 23,20 ευρώ, αποτελούν τον... μοχλό της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης.

Ανοδικό ξέσπασμα που αναμενόταν από την πλευρά όσων παρακολουθούν τον Οργανισμό από την επόμενη κιόλας ημέρα της ανάληψης της προεδρίας από τον κ. Παναγή Βουρλούμη.

Ο ούτως ή άλλως ο θερμός μεσαίος χώρος, εύλογα συνεχίζει ενεργότερα το κυνήγι της υπεραξίας. Είτε αφορά σε μετοχές εταιριών όπως Folli Follie, Αλουμίνιο της Ελλάδος, ΔΟΛ, Ιασώ, είτε τίτλους των Albio (Exalco), Μουζάκη, Κούμπα, Rainbow και άλλων περιπτώσεων από αυτή την κατηγορία.

Στα επιμέρους θα πρέπει να σταθούμε στην ανοδική διάσπαση της αντίστασης για τη μετοχή της Μέτκα, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, που με βάση την τεχνική προσέγγιση οδηγεί πλέον τη μετοχή προς το υψηλό μηνός Φεβρουαρίου, δηλαδή προς την κορυφή των 11,54 ευρώ.

Όσον αφορά στον Μουζάκη, είχαμε αναφερθεί χθες στην προσφορά που είχε γίνει πριν από περίπου δύο μήνες για το ακίνητο της Κηφισού, και που είχε φθάσει στα 40 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να προσεχθεί πως μια άλλη περιοχή που κατέχει ο όμιλος και βρίσκεται πολύ κοντά στο υπό ανέγερση δεύτερο ΙΚΕΑ της Αθήνας, φέρεται να έχει αντικειμενική αξία περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον Κούμπα, θα πρέπει να προσεχθεί πως οι υποχρεώσεις του παραμένουν αυξημένες, περισσότερες μάλιστα με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, διαθέτει όμως χαρτοφυλάκιο μετοχών με σημαντικότατη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τρέχουσας.

Για τη μετοχή της Rainbow, που για να μαζευτούν σήμερα μόλις 3.700 τεμάχια αντιδρά κατά 4,7% υψηλότερα στα 6,30 ευρώ, επιμένουμε πως αργά ή γρήγορα θα φανούν οι ”συλλέκτες” που μεθοδικά συγκεντρώνουν τη μετοχή εδώ και πολλές εβδομάδες.

Η μετοχή του Κυριακίδη κερδίζει 2,8% και διαμορφώνεται στα 2,25 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, η αξία των οποίων ξεπερνούσε το μισό εκατ. ευρώ στις 11:10.

Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται και για ορισμένες μετοχές κατασκευαστικών εταιριών, λόγω της αναβάθμισης της τιμής-στόχου από επενδυτικούς οίκους, ενώ στην Coca Cola 3E η αξία των συναλλαγών σε τιμές μέχρι και 2,5% υψηλότερα (29,10 ευρώ) ξεπερνούσε τα 4,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v