Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιορτινό κλίμα (και) στη Σοφοκλέους

Μέσα σε θερμό κλίμα, που επικρατεί στις ξένες αγορές, η Σοφοκλέους ”ζει” στον δικό της προεορταστικό ρυθμό. Η πιθανή διεύρυνση του αριθμού των μνηστήρων για την Κύπρου αναδεικνύει τη δυναμική των συνεργασιών και κινήσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση και λόγω της λήξης στα παράγωγα σειράς μηνός Δεκεμβρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από χθες το πρωί κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά γραφεία η φήμη πως ο Tobias Levkovich, αναλυτής του Citigroup, υπογράφει έκθεσή του για την αμερικανική αγορά, που ανεβάζει τον πήχη για τον Dow Jones στις 14.000 μονάδες και για τον S&P στις 1.600 μονάδες.

Η έκθεση, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κυκλοφόρησε αρχικά σε στενό κύκλο καλών πελατών του αμερικανικού οίκου, ενώ σχετικά για το θέμα αυτό ερωτήθηκε χθες στην παρουσίαση των νέων επενδυτικών προϊόντων της Templeton-Marfin ο Mark Mobius.

Εάν πράγματι ο κατά κανόνα διορατικός αναλυτής του Citigroup εκτιμά πως οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έχουν περιθώριο αντίδρασης της τάξης του 12%-13% από την προηγούμενη προσέγγισή του, τότε το όλο σκηνικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θα δούμε, βέβαια, γιατί στην πράξη επιβεβαιώνονται (ή όχι) οι εκτιμήσεις ακόμη και των καλύτερων αναλυτών.

Αποτελεί, ωστόσο, μια πρόγευση του πώς προσεγγίζουν ορισμένα πανίσχυρα ξένα επενδυτικά σπίτια τις αγορές μακροπρόθεσμα.

Αυτά, όσον αφορά στη συνέχεια.

Σήμερα λήγει στην αγορά παραγώγων η σειρά μηνός Δεκεμβρίου και μια πρόγευση του πού επιδιώκεται να διαμορφωθεί ο FTSE-20 δόθηκε χθες, μέσω της διαμόρφωσης τιμής κλεισίματος σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

Εκ των πραγμάτων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και σήμερα η μετοχή της Τρ. Κύπρου, καθώς στο ενδιαφέρον του ομίλου της Πειραιώς ήρθε η χθεσινή αναφορά της Marfin.

Η μετοχή της Κύπρου διαμορφώθηκε χθες στα 9,92 ευρώ (-0,80%).

Για τη μετοχή της Alpha Bank, όπου τον τελευταίο καιρό φημολογούνται και πάλι διάφορα, η μετοχή υποχώρησε χθες με συναλλαγές περίπου 1,5 εκατ. τεμαχίων στα 23,40 ευρώ.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη διακύμανση της μετοχής, ενδιαφέρον ενδέχεται να έχει η τιμή διάθεσης του 5,21%, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, που χθες υποχώρησε κατά 1,13% ”ανιχνεύονται” στην αγορά οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για το ποιες ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις στον Οργανισμό.

Και στην περίπτωση του ΟΤΕ, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον ή ”μόχλευση” κρύβουν ευκαιρίες, αλλά και παγίδες.

Στη μετοχή του Οργανισμού χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 32,6 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE-20 ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της Πειραιώς, όσον αφορά στη μετοχή των Folli Follie, καθώς εκτιμάται πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση κατά 36% χαμηλότερα, έναντι των διεθνών ανταγωνιστών.

Η τιμή – στόχος δίνεται στα 28,5 ευρώ.

Στη μετοχή της Elmec φαίνεται πως τοποθετούνται όσοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα, μετά την... περιπέτεια της Nike, πέρασαν.

Οι ίδιοι ”παίκτες” ποντάρουν στη λειτουργία του νέου Factory Outlet, στα νέα σήματα που σχεδιάζεται να φέρει η εταιρία, αλλά και στη λειτουργία του Minion σε δεύτερο χρόνο.

Καλπίνης – Σίμος, Μπήτρος και Νexans θεωρούνται σε μια θετική διεθνώς συγκυρία δικαιολογημένα υποτιμημένες.

Η απόκλισή τους δείχνει ακόμη μεγαλύτερη όταν συγκρίνονται με ομοειδείς επιχειρήσεις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

Για τη μετοχή της Albio, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώθηκε στα νέα υψηλά των 2,20 ευρώ. Στην έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων (18/12) αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση παρουσίασε ενδιαφέρον η αύξηση συναλλαγών στη μετοχή της Unibrain, στα 5,12 ευρώ, με διορατικούς ”παίκτες” να ενισχύουν διακριτικά τη θέση τους.

Για τη μετοχή του Μουζάκη, φαίνεται πως καθυστερημένα αρκετοί ”παίκτες” ανακαλύπτουν τις κρυμμένες υπεραξίες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του.

Ενδιαφέρον παρουσίασε χθες και η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, όπου μετά το προχθεσινό ”άδειασμα” γύρισαν τη μετοχή χθες στα 2,7 ευρώ.

Για τη Rainbow, η νέα υψηλή τιμή και τα 23.000 κομμάτια που άλλαξαν χθες χέρια ενισχύουν την εκτίμησή μας, την οποία εδώ και καιρό εκφράζουμε για την εξειδικευμένη αυτή εταιρία.

Παρατηρήσαμε χθες πως στη μετοχή της Αιολικής ΕΕΧ, παρά την αποκοπή του προμερίσματος (0,10 ευρώ) το κλείσιμο διαμορφώθηκε ακριβώς στο ποσό της αποκοπής.

Διαπιστώθηκε επίσης πως στη μετοχή της Αιολικής, η ζήτηση είναι πολύ μεθοδική, η δε προσφορά φειδωλή.

Σε γενικές γραμμές για σήμερα αναμένουμε στην αρχή ενδείξεις για το επίπεδο όπου επιχειρείται να διαμορφωθεί ο FTSE-20 και να μετακυλιστεί στον επόμενο μήνα ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων που έχουν απομείνει.

Σημείωση: Η καθημερινή αναφορά σε μετοχές εταιριών που ξεχωρίζουν, πότε τη μία εβδομάδα και πότε την άλλη, δεν θα πρέπει να μας κάνει να χάνουμε το... δάσος. Το γεγονός ότι χθες στην Coca Cola 3E καταγράφηκε νέο υψηλό 7ετίας και ότι για τη μετοχή του Τιτάνα το διάγραμμα από την εισαγωγή του ομίλου στο Χρηματιστήριο παραμένει μακροπρόθεσμα ανοδικό δεν θα πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τις παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v