Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήκαν πάλι μπροστά οι τράπεζες

Είναι άξιον αναφοράς πως μέσα στη γενικότερη ευωχία στα ξένα χρηματιστήρια, στη Σοφοκλέους ακούγονται φωνές συνετότερες. Με βάση τον τζίρο προσεγγίζουν το περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών ορισμένοι αναλυτές, στο ταμπλό κερδίζουν έδαφος Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΤΕ, ενώ το 3,3% φτάνει η άνοδος της μετοχής της Κύπρου. Στο περίπου 2,5-3 προς 1 η διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών προς καθοδικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σαφώς πιο ψύχραιμα και συγκρατημένα από τα ξένα χρηματιστήρια αντιδρά η Σοφοκλέους.

Οι αναλυτές, ξένοι και Έλληνες, εμφανίζονται μεν αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, τον επόμενο χρόνο, ωστόσο για τη βραχυπρόθεσμη τάση εκφράζονται πιο νηφάλιες σκέψεις.

Είναι ενδεικτική η προσέγγιση της τεχνικής ανάλυσης της Εμπορικής (Ν. Κωστόπουλος), που θεωρεί αμφίβολη την ανοδική τάση με βάση τον μάλλον μέτριο τζίρο.

Στο σχετικό θέμα καταγράφεται μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της αγοράς, όπως και της πιθανής ”κορυφής” έτους.

Ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν κατά 0,45% υψηλότερα, προς τις 4.446 μονάδες, με τον FTSE-20 να κερδίζει 0,56% προς τις 2.365 μονάδες.

Αντίδραση που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω ΟΤΕ (22,9 ευρώ), Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank, Κύπρου και Πειραιώς.

Στις μετοχές, όμως, που αναφέρθηκαν, η τάση και οι συναλλαγές, εξαιρουμένων των Πειραιώς και Κύπρου, παραμένουν, γι’ αυτή την αποτίμηση, στο ίδιο επίπεδο.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται στο περίπου 2 προς 1, αν και αρχικά ο λόγος αυτός ήταν επιθετικότερος φτάνοντας μέχρι το 4 προς 1.

Οι αναλυτές προσεγγίζουν αισιόδοξα την αγορά, με την Π&Κ να επικεντρώνεται σε Folli Follie, OTE, Eurobank, EΛΤΕΧ και Intralot.

Παράλληλα, αναβαθμίζει την τιμή – στόχο για ΟΤΕ, Τ.Τ., Attica Συμμετοχών, ΟΛΠ, Τέρνα, Vivartia και ΕΛΤΕΧ.

Οι συναλλαγές στις 11:30 έφταναν στα 95 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του πακέτου 1.500.000 μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που αντιστοιχούν στο 0,55% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας).

Από τις μετοχές που βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση ανοδικά, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή σημείωνε η Sciens (πρώην Ηλέκτρα), καθώς η διοίκησή της προχωρά στην ίδρυση θυγατρικής επενδυτικής εταιρίας.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη μετά το προχθεσινό ”άδειασμα” συνεχίζει για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση ανοδικά, φτάνοντας μέχρι στιγμής στα 2,87 ευρώ (6,3%).

Η μετοχή του Γαλαξιδίου ενισχυόταν κατά 6,7% στο 1,12 ευρώ και της Albio (ελάχιστα πλέον Βιοκαρπέτ) στα 2,32 ευρώ.

Ανοδικά διαμορφωνόταν η τιμή των EFG Europe, Interfish, Iντερτέκ, Χατζηιωάννου και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Με βάση τις συναλλαγές της πρώτης ώρας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση για ακόμη μία συνεδρίαση προς τα 2,24 ευρώ της Ιμπέριο, η με αυξημένες συναλλαγές προσέγγιση των 2,25 ευρώ για τη μετοχή της ΕΛΒΕ και των 3,92 ευρώ για τη μετοχή της Veterin.

Ανοδικά συνεχίζει και η μετοχή του Μουζάκη, ξεπερνώντας πλέον και τα 2 ευρώ, ενώ στα 2,23 ευρώ διαμορφωνόταν η μετοχή των Πλαστικών Θράκης.

Η μετοχή του Μυτιληναίου κέρδιζε έδαφος κατά περίπου 1,1% στα 27,64 ευρώ, μετά τη θεαματική αναθεώρηση της τιμής – στόχου από τη UBS (δες σχετικό θέμα).

Η μετοχή της Μέτκα διαμορφωνόταν στα 9,98 ευρώ, με μέγιστη τιμή για σήμερα στα 10 ευρώ και συναλλαγές αξίας περίπου 400.000 τεμαχίων.

Στη μετοχή του Αλουμινίου η μέγιστη τιμή σημειωνόταν στα 18,44 ευρώ, ενώ η τρέχουσα κυμαινόταν λίγο χαμηλότερα στα 18,40 ευρώ.

Σταδιακά μετά τις 11:35 δόθηκαν εντολές αγοράς υψηλότερα τόσο στη μετοχή του ΟΤΕ (προς τα 22,96 ευρώ) όσο και στην Εθνική προς τα 35,28 ευρώ.

Σε συνδυασμό με την υπεραντίδραση της Κύπρου που έφτανε το 3,7% και την Alpha Bank που κέρδιζε 0,94%, προσεγγιζόταν η περιοχή των 4.355 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v