Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aρκούδες, ταύροι και Γενάρης

Την ώρα που οι ταύροι τσαλαπατάνε τις αρκούδες, κάποιοι επιμένουν να δίνουν σημασία σε ένα παλιό ρητό: ”Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” και η χρηματιστηριακή στατιστική δείχνει να το επιβεβαιώνει.

Aρκούδες, ταύροι και Γενάρης
Η περίοδος Νοεμβρίου - Ιανουαρίου είναι παραδοσιακά μία από τις καλύτερες περιόδους για τους ταύρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρονιές που τα πάντα έρχονται τούμπα. Σε γενικές γραμμές όμως είναι μια καλή περίοδος για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Η πορεία των μετοχών αυτή τη χρονιά μοιάζει να ακολουθεί την παράδοση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Αν συνεχίσουν σ’ αυτό το μοτίβο, ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος θα πρέπει να προσφέρουν θετική μέση απόδοση στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, τον οποίο ορισμένοι χρησιμοποιούν ως μπούσουλα για τις παγκόσμιες αγορές, από το 1950 μέχρι και το 2005 η μέση απόδοσή του τον Δεκέμβριο ήταν ίση με 1,61%.

Οι αγορές είχαν 42 ανοδικές χρονιές τον μήνα Δεκέμβριο και μόλις 14 αρνητικές. Μία από τις τελευταίες ήταν το 2005, καθώς η μέση μηνιαία απόδοση ήταν ελαφρώς αρνητική και ίση με 0,10%.

Ούτε όμως από εδώ λείπει το γνωστό ρητό, ”άλλος έχει τη χάρη και άλλος το όνομα”. Ο Ιανουάριος, ο οποίος θεωρείται γενικά καλύτερος μήνας από τον Δεκέμβριο, υστερεί τόσο σε μέση απόδοση όσο και στο ισοζύγιο ανοδικών και καθοδικών ετών.

Από το 1950 μέχρι το 2005, η μέση απόδοση του S&P 500 τον Ιανουάριο ήταν ίση με 1,23%. Ο ίδιος δείκτης κατέγραψε κέρδη 34 χρόνια και απώλειες 22 χρόνια.

Με άλλα λόγια, ο Δεκέμβριος εμφανίζεται να είναι καλύτερος μήνας για τις μετοχές σε σχέση με τον Ιανουάριο, παρά την περί του αντιθέτου φήμη του τελευταίου. Σε κάποιο βαθμό, τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με δύο πολύ διαδεδομένες θεωρίες στις ΗΠΑ που έχουν αποκτήσει παγκόσμια απήχηση και επιρροή:

Το ξεπούλημα του Δεκεμβρίου και την άνοδο των μετοχών, κυρίως των μικρομεσαίων εταιριών, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου που είναι γνωστό ως January effect.

Όλα αυτά όμως δεν μειώνουν τη σημασία του Ιανουαρίου ως χρηματιστηριακού βαρόμετρου για ολόκληρο το έτος. Μελέτη της Standard & Poor’s βρήκε ότι στο 85% των περιπτώσεων από το 1970 μέχρι σήμερα, ένας χρηματιστηριακά θετικός Ιανουάριος μεταφράστηκε σε μια ανοδική χρονιά για τις μετοχές.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι κλάδοι του δείκτη S&P 500 που πρόσφεραν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά τον Ιανουάριο ήταν επίσης οι κλάδοι που έδωσαν υψηλότερες αποδόσεις ολόκληρη τη χρονιά.

Μπορεί λοιπόν αρκετοί επενδυτές και σύμβουλοι επενδύσεων να αισθάνονται κάπως άβολα που όλοι οι στρατηγικοί επενδυτές των 12 μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων προβλέπουν ράλι του S&P 500 το 2007.

Όμως όλοι αυτοί θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσουν αν οι ανησυχίες τους και το γνωστό ρητό της Wall Street ”όπως πάει ο Ιανουάριος πάει όλος ο χρόνος” έχουν κάποια βάση από τον Ιανουάριο, αρχής γενομένης σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v