Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλή αφορμή για διόρθωση

Το σχετικά αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές έδωσε μια καλή αφορμή διόρθωσης στη Σοφοκλέους, όπου πρωτοστάτησε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ ο Γενικός Δείκτης θα έκλεινε σαφώς χαμηλότερα αν οι δημοπρασίες δεν έστελναν σε υψηλό ημέρας τον ΟΤΕ. Έστω και σχετικά περιορισμένο συνεχίστηκε το κυλιόμενο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καλή αφορμή για διόρθωση, κυρίως στο τραπεζικό κλάδο (-1,32%), βρήκε σήμερα η Σοφοκλέους μετά την αρχική απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης για περιοριστικά μέτρα στα διεθνή funds (η οποία - ανακλήθηκε λίγο νωρίτερα) και η οποία προκάλεσε σχετική αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές, ενώ σχετικό προβληματισμό στους αγοραστές έφερε και η απρόσμενη αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού που ενισχύθηκε το μήνα Νοέμβριο κατά 2% και που σύμφωνα με τους αναλυτές περιορίζει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κοντά στο χαμηλό ημέρας στις 16.30 και απομακρύνθηκε σχετικά από αυτό λόγω των δημοπρασιών που έδωσαν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα κέρδη στον ΟΤΕ κλείνοντάς τον στο υψηλό ημέρας.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη έκλεισε υψηλότερα από τη στήριξη των 4.340 -37 μονάδων με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στις 4.325 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα από τις 4.325 μονάδες χαλάει το βραχυπρόθεσμο μηχανισμό και οδηγεί στις επόμενες στηρίξεις των 4.312, 4.302 και 4.270 μονάδων.

Οι αντιστάσεις στις 4.368-78 και 4.396-4.400 μονάδες. Από τις μετοχές του FTSE με ιδιαίτερα αξιοσημείωτα κέρδη όπως προαναφέρθηκε ο ΟΤΕ, κέρδη μεγαλύτερα του 1% για τη Βιοχάλκο, απλά θετικό πρόσημο για Eurobank (μετά τις δημοπρασίες πέρασαν τα 2 εκατ. ίδιες μετοχές στην τιμή των 26,90 ευρώ), Coca Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της Εμπορικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Εθνική, Marfin Group, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank,Cosmote, Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Folli Follie, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Αγροτική, Ελλ. Πετρέλαια, Πειραιώς και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης, αν εξαιρέσουμε τα πρώτα λεπτά,κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.339,33 μονάδες και έκλεισε στις 4.348,72 με απώλειες 0,66%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 382 εκατ. από τα οποία τα 121,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 188 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-13,58%.

Όσον αφορά τους λίγους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι Επίλεκτος( δεύτερη συνεχόμενη έντονα ανοδική συνεδρίαση ) Ικτίνος (εν μέσω φημών για άκρως ενδιαφέρουσα επικείμενη είδηση) Πήγασος (ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης), συνέχισαν ανοδικά SingularLogic, Sciens, Μουζάκης, αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για την Q&R, αξιοπρόσεχτη ανοδική κίνηση από την MLS, ενώ η τεχνική απεικόνιση της Kleeman μπορεί να ”ενθουσιάσει” και τους πλέον ”δύσκολους παρατηρητές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v