Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ειδήσεις ”χτίζουν” αντίδραση

Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών, η φερόμενη ως επίσημη πρόταση του γαλλικού κολοσσού της Suez προς την ΕΥΑΘ, η υπογραφή της σύμβασης για την Ιόνια Οδό και σειρά δευτερευουσών κινήσεων, διεργασιών και επιχειρηματικών βημάτων, ισχυροποιούν τις αντοχές της Σοφοκλέους. Στα επιμέρους παραμένει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των ”παικτών” για τις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα της... Ταϊλάνδης, η χθεσινοβραδινή άνοδος στη Νέα Υόρκη, η ψύχραιμη αντίδραση νωρίτερα στις ασιατικές αγορές και ο βαθμός επικινδυνότητας της Σοφοκλέους ”παίζουν” μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρόταση όμως του γαλλικού κολοσσού Suez (δες σχετικό θέμα) για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ, έρχεται να υπενθυμίσει το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον αρκετών ξένων για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ένα ενδιαφέρον που ενισχύεται σταδιακά από την άνοιξη του 2003, μεγεθύνεται, αποκτά χρηματιστηριακή, επενδυτική αλλά και επιχειρηματική χροιά-περιεχόμενο, μετουσιώνεται σε συμφωνίες και κατά την εκτίμησή μας θα αποτελεί το ”καύσιμο” που θα συντηρεί το Χ.Α. υψηλά στην προτίμηση των ισχυρών ”παικτών”, μεταξύ των αγορών της ευρύτερης περιοχής.

Άλλωστε, με τη διαφαινόμενη δημιουργία του πρώτου διατλαντικού χρηματιστηρίου, μετά την αποδοχή από το Euronext της πρότασης εξαγοράς της πλατφόρμας που είχαν υποβάλει οι Αμερικανοί του NYSE, φαίνεται προς τα πού πηγαίνει διεθνώς ο έλεγχος της υπερβάλλουσας ρευστότητας. Μιας ρευστότητας που θα συνεχίσει να αναζητεί επενδυτικές –και κερδοσκοπικές- διεξόδους και στην ελληνική αγορά.

Με ενδιαφέρουσες κινήσεις όμως στον επιχειρηματικό στίβο αποχωρεί το 2006, και δεν αναφερόμαστε μόνο στον τραπεζικό κλάδο ή στον ΟΤΕ.

Αναμφίβολα είναι θετικό το γεγονός της συμφωνίας μεταξύ ΟΤΟΕ-Τραπεζιτών, ενδιαφέρον όμως στα επιμέρους προσδίδουν η πρόσκληση του Κατσέλη προς τον Καραμολέγκο (δες σχετικό θέμα), η κινητικότητα στον χώρο της ακτοπλοΐας, οι συμμαχίες και τα υπερκοινοπρακτικά σχήματα στις κατασκευές, η ενέργεια που ως κλάδος ουσιαστικά ανοίγει από το 2007 και αρκετοί ακόμη τομείς που μπορούν να αποδώσουν προστιθέμενη αξία.

Βραχυπρόθεσμα η υπογραφή της σύμβασης για την Ιόνια Οδό είναι προφανές πως ευνοεί την Τέρνα-ΓΕΚ, η πώληση ακινήτου από τον ΔΟΛ ευνοεί τον Οργανισμό, η Info-Quest αναλαμβάνει την ανανέωση του δικτύου της ΕΧΑΕ, η Λάμψα συνεχίζει να συγκεντρώνεται από τους βασικούς μετόχους της, στη Σιδενόρ ετοιμάζεται η επόμενη κίνηση, στην Kleemann εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια και η Inform Λύκος ετοιμάζεται για την υπέρβαση της αποτίμησης των 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v