Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πιο ”ακριβό” ερώτημα στον κόσμο

Οι καλοί στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού μπορούν να προφητεύσουν με σχετική ακρίβεια πόσο ψηλά μπορούν να φθάσουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε μια ανοδική αγορά ή πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν σε μια πτωτική αγορά. Υπάρχει όμως κάτι που σπανίως κατορθώνουν να προφητεύσουν.

To πιο ”ακριβό” ερώτημα στον κόσμο
”Η τάση είναι ο φίλος σου (the trend is your friend)”.

To γνωστό ρητό της Wall Street έχει αποδειχθεί αρκετά προσοδοφόρο γι’ αυτούς που το ασπάστηκαν ενόσω η κύρια τάση της αγοράς δεν άλλαζε, αλλά εφιαλτικό τις χρονιές που υπήρξε μεταστροφή της βασικής τάσης.

Οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αφού οι αποτυχημένες προβλέψεις πληρώνονται είτε με απώλεια δουλειάς είτε με καταρράκωση της αξιοπιστίας και του κύρους τους είτε και με τα δύο.



Οι ίδιοι γνωρίζουν φυσικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των διαφόρων μοντέλων πρόβλεψης που χρησιμοποιούν υποφέρει από μια εγγενή αδυναμία.

Ενώ τα μοντέλα μπορούν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια το ποσοστό ανόδου μιας αγοράς όταν η βασική τάση είναι ανοδική ή το ποσοστό υποχώρησης όταν η τάση είναι πτωτική, έχει αποδειχθεί ότι αδυνατούν να προβλέψουν, έστω με κάποια προσέγγιση, πότε θα αλλάξει η κύρια τάση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πιθανότητες να βγάλει κανείς καλά λεφτά, ακούγοντας τους στρατηγικούς αναλυτές και κάνοντας τις κινήσεις που προτείνουν, είναι μεγάλες όσο η κύρια τάση της αγοράς παραμένει αμετάβλητη. Κινδυνεύει όμως να χάσει τα ίδια και πολύ περισσότερα αν υπάρξει αλλαγή της κύριας τάσης.

Το γεγονός ότι οι στρατηγικοί αναλυτές των 12 μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτικών οίκων συμφωνούν ότι το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων 4 χρόνων θα συνεχιστεί το 2007 θα ήταν καθησυχαστικό.

Όπως όμως μας υπενθυμίζουν αυτοί που πάνε κόντρα στο ρεύμα (contrarians), την τελευταία φορά, δηλαδή το 2001, που παρατηρήθηκε παρόμοια ομοφωνία οι αγορές υπέστησαν διψήφιες απώλειες.

Οι 210 διαχειριστές μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού που συμμετείχαν στη μηνιαία έρευνα (Δεκέμβριος) της Merrill Lynch δεν πάνε πίσω από αισιοδοξία.

Το 63% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει παραπάνω μετοχές απ’ αυτές που θα έπρεπε (overweight) με βάση το ιδανικό χαρτοφυλάκιο ή τους δείκτες αναφοράς που ακολουθεί. Την τελευταία φορά που το ποσοστό ήταν υψηλότερο και ίσο με 66% ήταν ο Απρίλιος, δηλαδή ο μήνας που προηγήθηκε της βίαιης χρηματιστηριακής διόρθωσης του Μαΐου - Ιουνίου.

Υπάρχει όμως κι άλλη μια κάστα που εμφανίζεται να έχει διαφορετική άποψη από την επικρατούσα στους κύκλους των στρατηγικών αναλυτών και των θεσμικών.

Πρόκειται για τεχνικούς αναλυτές, όπως ο Μark Newton, που θεωρούν ότι η ”μητέρα” όλων των χρηματιστηριακών αγορών δεν μπορεί να αποφύγει μια μέση υποχώρηση της τάξης του 28% έπειτα από έναν τυπικό 4ετή ανοδικό κύκλο, αρχής γενομένης με μια διόρθωση του 15%.

Η μεγάλη αισιοδοξία, η υπεροχή των πωλήσεων μετοχών έναντι των αγορών από τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, τους αποκαλούμενους insiders, είναι μερικοί από τους τεχνικούς παράγοντες που κάνουν Newton και... Σία να ανησυχούν, υποστηρίζοντας ότι η υποχώρηση της αγοράς έχει ήδη καθυστερήσει.

To ”ακριβό” ερώτημα που τίθεται είναι αν το 2007 θα είναι χρονιά-σταυροδρόμι για τις αγορές ή θα σηματοδοτήσει την 5η συνεχόμενη ανοδική χρονιά. Οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν ήδη εκφράσει άποψη, όμως τα μοντέλα τους στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συνέχεια της τωρινής ανοδικής τάσης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v