Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατενίζει νέα υψηλά η Σοφοκλέους

Στα υψηλά ημέρας διαμορφωνόταν ο Γενικός Δείκτης στις 11:25. Με Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Κύπρου και Eurobank στο ”πράσινο” η αγορά προσέγγιζε τις 4.380 μονάδες. Πλήθος αναβαθμίσεων ωθούν υψηλότερα μετοχές επιλεγμένων εταιριών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και στον κατασκευαστικό κλάδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διεθνείς αγορές, συμφωνίες, αναβαθμίσεις και επιχειρηματικές προσδοκίες ωθούν υψηλότερα τη Σοφοκλέους , βασικούς δείκτες και μετοχές.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε ανοδικά με τους βασικούς δείκτες να... ανταποκρίνονται στη σειρά θετικών αναβαθμίσεων αρκετών μετοχών από ξένους και Έλληνες αναλυτές.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής άνοιξε από τα 35,20 ευρώ, του ΟΠΑΠ από τα 28 για να παραμείνουν μετά από 40-45 λεπτά συνεδρίασης στο 1,2% και 1,3% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Πειραιώς άνοιξε από τα 24,14 ευρώ για να φτάσει σταδιακά στις 11:15 μέχρι τα 24,30 ευρώ (1,7%). Με τον FT 20 μέχρι και 0,6% υψηλότερα και με μετοχές εταιριών από τον μεσαίο χώρο να αναβαθμίζονται από τους αναλυτές, ήταν θέμα χρόνου η υπεραπόδοση του Μid 40 να φτάσει στο 1,1% και του SC80 στο 1,2%.

Αναμφίβολα ο κλάδος που και βραχυπρόθεσμα κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο κατασκευαστικός.

Αναλυτές και επενδυτές δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην υπογραφή των δύο σημαντικότερων συμβάσεων που αφορούν στα έργα της Ιονίας Οδού και του Υπεράξονα Πελοποννήσου αρχικού προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ.

Απόλυτα δικαιολογημένα, λοιπόν, βγαίνουν αγοραστές σε μετοχές εταιριών του κλάδου. Αναβαθμίσεις όμως υπάρχουν και για άλλες μετοχές.

Με τους Γερμανούς να θέτουν υψηλότερα τον ”πήχη” για τη Νεοχημική η μετοχή της οποίας αντιδρούσε κατά 5,5% προς τα 14,4 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών στη μετοχή της Νεοχημικής στις 11:15 προσέγγιζε τα 3,8 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική συμφωνία της S&B Ορυκτά που αποκτά το 50% της ολλανδικής CEBO αποτελεί μια πρώτης τάξεως επιχειρηματική κίνηση που εύλογα αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Στη μετοχή του ΔΟΛ εντολές αγοράς δόθηκαν στα 2,84 ευρώ (1,5%) μετά την πώληση ενός ακινήτου αντί 9,5 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή της ΕΥΑΘ (δες σχετικό θέμα για γαλλικό ενδιαφέρον) ο ”πήχης” φτάνει μέχρι τα 6,5 ευρώ δηλαδή μέχρι και 4,9% υψηλότερα.

Συνεχίζεται όμως η συντήρηση της ανοδικής φοράς μετοχών όπως Μουζάκης, σε νέα υψηλά έτους, Κούμπας, Επίλεκτος, Πήγασος, Έλτον, Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Cyclon (δες σχετικό θέμα), Ζήνων (σε προσέγγιση των 2,5 ευρώ η μετοχή), Σιδενόρ (με διάθεση απεγκλωβισμού από τη συσσώρευση στα 8,2 ευρώ), Elmec στα 2,60 ευρώ και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

Στις 11:22 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στα υψηλά ημέρας των 4.377,7 μονάδων με την Εθνική να κερδίζει 1,2%, τον ΟΠΑΠ 1,2% και την Eurobank να αντιδρά με εντολές αγοραστών μέχρι τα 26,86 ευρώ (0,7%).

Δεδομένου ότι εκείνη την ώρα οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 57 εκατ. ευρώ, θεωρούμε ενδιαφέρον το ενδεχόμενο της αμεσότερης προσέγγισης των 4.400 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v