Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2007: Tα κρυφά ατού των μετοχών

Η σημερινή περίοδος δεν είναι ίδια με εκείνη στα τέλη του 1992 ή τον Μάρτιο του 2003, παρουσιάζει όμως κάποιες ομοιότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις σε μετοχικές αξίες το επόμενο 12μηνο, αν και όχι 50% και πλέον, όπως τις δύο προηγούμενες φορές.

2007: Tα κρυφά ατού των μετοχών
Η Σοφοκλέους μπορεί να έχει ισχυρούς δεσμούς με τις αναδυόμενες αγορές της γειτονιάς μας, έχει όμως πολύ ισχυρότερους με τις ανεπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Αν ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI-Ευρώπη ανέβει 8% την επόμενη χρονιά, οι πιθανότητες να προσφέρει ο Γενικός Δείκτης ή ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 μια ανάλογη απόδοση συν/πλην 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προαναφερθέντα πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη είναι κατά γενική παραδοχή πολύ μεγάλες.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία πώς θα πορευθεί ο δείκτης MSCI-Ευρώπη την επόμενη χρονιά και τι απόδοση θα καταγράψει.

Για τούς οπαδούς δύο τρόπων αποτίμησης που συγκρίνουν των τωρινή κατάσταση με αντίστοιχες του παρελθόντος, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Η κατεύθυνση του MSCI-Ευρώπη θα είναι ανοδική το 2007 και πιθανόν εντυπωσιακή αν το παρελθόν επαναληφθεί.

Ο πρώτος τρόπος αποτίμησης είναι απλός και πιο γνωστός. Συγκρίνει τη μερισματική απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (trailing dividend yield), προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό με την πραγματική απόδοση του 10ετούς ευρωπαϊκού ομολόγου.

Οι υπολογισμοί της Merrill Lynch δείχνουν ότι η πραγματική μερισματική απόδοση της ευρωπαϊκής αγοράς βρίσκεται στο 2,8%, ενώ η πραγματική απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς ανέρχεται σε 2%.

Με άλλα λόγια η μερισματική απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών ξεπερνά την πραγματική απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά 0,8% και είναι περίπου 1,2% υψηλότερη σε σχέση τον μέσο όρο του ”χάσματος” την τελευταία 15ετία.

Η μέση διαφορά της πραγματικής μερισματικής απόδοσης από την πραγματική απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι αρνητική και ίση με 0,4% από το 1992 μέχρι σήμερα.

Τόσο σαφής υπεροχή στην απόδοση των μετοχών έναντι των ομολόγων παρατηρείται επίσης το 1993, τον Μάρτιο του 2003 και το 2005.

Ακόμη όμως πιο πειστικός είναι ο δεύτερος τρόπος αποτίμησης των ευρωπαϊκών μετοχών.

Αναφέρεται στον ρυθμό ανάπτυξης που θα πρέπει να έχει η αγορά μακροπρόθεσμα για να προσφέρει στους επενδυτές απόδοση ίση με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου και του ασφάλιστρου κινδύνου για μετοχές (equity risk premium), που εκτιμάται σε 3,5% σήμερα.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, o πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης (implied growth rate) είναι 2,7% σήμερα και υπολείπεται της πραγματικής μερισματικής απόδοσης.

Τις δύο τελευταίες φορές που παρατηρήθηκε κάτι το ανάλογο στο παρελθόν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές πρόσφεραν κέρδη μεγαλύτερα του 50% το επόμενο 12μηνο.

Το πρώτο επεισόδιο καταγράφηκε στα τέλη του 1992 και το δεύτερο τον Μάρτιο του 2003.

Φυσικά, οι τωρινές συνθήκες στις ευρωπαϊκές οικονομίες και αγορές δεν είναι ίδιες με εκείνες του 1992 και του 2003. Είναι πολύ καλύτερες.

Ίσως γι΄ αυτό δεν θα πρέπει να αναμένονται τόσο υψηλές αποδόσεις όσο στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, τα νούμερα ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο δείκτης MSCI-Ευρώπη θα πάει καλά το 2007 και λογικά η Σοφοκλέους, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v