Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποδίδει η αναζήτηση ευκαιριών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση συνέχισαν να χαρίζουν ”συγκινήσεις” αφού όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι ασχολούνται με την ”ανίχνευση επενδυτικών ευκαιριών”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Επέστρεψε σε ανοδικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας μάλιστα σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους αν και οι βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους ήταν ελάχιστες.

Αντίθετα, φαίνεται να ”μερίμνησαν” για το θετικό πρόσημο του δείκτη ο ΟΠΑΠ, μετά το μέσο της συνεδρίασης η ΔΕΗ και μέσω των δημοπρασιών η Coca Cola, στέλνοντας το δείκτη να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος.

Από εκεί και χαμηλότερα η κινητικότητα ήταν σαφώς εμφανέστερη, καθώς όπως φαίνεται στην παρούσα φάση οι ”ανιχνευτές επενδυτικών ευκαιριών εργάζονται μάλλον υπερωριακά” και αυτό φαίνεται να αποδίδει στο ταμπλό.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι το θετικό σκηνικό που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις εξελίσσεται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα συνεχίσει να υπάρχει εάν δεν σημειωθούν σημαντικοί αρνητικοί κραδασμοί στους δεικτοβαρείς τίτλους ή απρόβλεπτες εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι έστω κι αν ο FTSE διέσπασε ανοδικά την μέχρι πρότινος αντίσταση στις 2.368 μονάδες, την οποία καλείται να την μετατρέψει σε στήριξη, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2.355 και 2.349-5 μονάδες. Αντίθετα οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.379, 2.388-2.391 και 2.395-2.403 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, έφτασε μέχρι τις 4.384,26 μονάδες, σχετική υποχώρηση μόλις εμφανίστηκε η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου και νέα αντίδραση που βοηθούμενη από τις δημοπρασίες τον έστειλε να κλείσει στις 4.382,06 μονάδες, με κέρδη 0,77%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 330 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 59 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και οι οποίες δεν αποκλείεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τέλος του χρόνου.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων ΔΕΗ και Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΠΑΠ και την Κύπρου, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Intralot, Motor Oil, Τιτάνα, Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Πειραιώς (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό).

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, ακόμα μεγαλύτερες για την Marfin Group (ακολούθησαν σε απώλειες και οι τίτλοι της τράπεζας Εγνατία), αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Folli-Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Cosmote και ΟΤΕ.

Ανοδική συνεδρίαση ισχνών συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων όπου οι ελάχιστοι εμπλεκόμενοι έδωσαν στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή των μικρών υπερτιμήσεων.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 163 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 17,24%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, συνεχίζεται η κίνηση ασανσέρ για τον Τασόγλου αναλόγως των φημών, ξαφνικό μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τον Τσουκαρίδη, συνέχισε ανοδικά η MLS με εκτίναξη των συναλλαγών, ανοιχτές εντολές αγορές διαμόρφωσαν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα κέρδη στον Καραμολέγκο, κινητικότητα στη Ναύπακτο, όπως και σε Κούμπα, Δομική Κρήτης.

Επίσης, ακόμα υψηλότερα η Singular Logic, η έκθεση της Deutsche Bank που έδινε τιμή στόχο τα 20 ευρώ έδωσε ”καύσιμα” σημαντικής ανόδου για τη Νεοχημική, οι τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις φάνηκε να επιδρούν θετικά στη μετοχή της S&B, σημαντική αγοραστική διάθεση για την ΚΛΜ που τεχνικά δείχνει ότι μπορεί να πάει υψηλότερα, επανήλθαν οι αγοραστές στην Albio, ενώ ιδιαίτερα βελτιωμένη δείχνει η τεχνική εικόνα της Olympic Catering.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v