Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Επιπλοκές” και σχέδια οξύνουν το ενδιαφέρον

Η Τρ. Κύπρου απορρίπτει την πρόταση της Τρ. Πειραιώς και μία... εκκρεμότητα στον τραπεζικό κλάδο μετατίθεται σε ευθετότερο χρόνο, δηλαδή για το 2007. Λογική και αναμενόμενη η επιχειρούμενη κατοχύρωση σημαντικότατων υπεραξιών σε ό,τι αφορά τη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με τους ενεργούς παίκτες να κλείνουν μία ικανοποιητική από πολλές απόψεις χρηματιστηριακή χρήση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδιαφέρουσα αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση λόγω βασικών και επιμέρους θεμάτων.

Καταρχήν, η απόρριψη από την Τράπεζα Κύπρου της πρότασης του ομίλου Πειραιώς (αναμενόμενη από ορισμένους διορατικούς ”παίκτες” της αγοράς) αποκαθιστά τα πράγματα σε μία βάση αναφοράς– εκκίνησης εμφανώς υψηλότερα από ό,τι αρχικά είχε διαμορφωθεί.

Το σημαντικό για την Τρ. Πειραιώς είναι πως επιτυγχάνεται τέλος της χρήσης του ’06 να αποτιμάται σε μέγιστες τιμές η αξία της συμμετοχής της στην Τρ. Κύπρου. Υπεραξία που αποτυπώνεται και με τη λογική της αποτίμησης στο ταμπλό.

Μένει βέβαια να φανεί πρακτικά ποια θα είναι η συνέχεια και η τύχη αυτής της συμμετοχής.

Ενδεχομένως να παρουσιάζει ενδιαφέρον η απόρριψη της πρότασης, καθώς μεταφέρει για το 2007 μία τραπεζική... εκκρεμότητα και τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν από αυτήν ή κάποια άλλη συνεργασία, μεταξύ των ίδιων ή πιθανότατα μεταξύ των άλλων ομίλων.

Επί της ουσίας, κατά την εκτίμησή μας, δύο στρατηγικές κινήσεις έγιναν το 2006 στον τραπεζικό κλάδο.

Αναμφίβολα, η κίνηση της Εθνικής να διευρύνει προς Ανατολάς το χαρτοφυλάκιο και τη δραστηριότητά της και η συνεργασία του ομίλου Marfin με τους Άραβες του ομίλου Dubai. Να σημειωθεί, πως η Dubai FL συμμετέχει με 5,28% στη νέα Marfin Popular Bank (δες σχετικό θέμα).

Από τον κλάδο των τροφίμων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα που υφίσταται στον τομέα των αρτο-σκευασμάτων, αρτοποιίας, αλλά και η τελική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις 17 γαλακτοβιομηχανικές επιχειρήσεις.

Στον κλάδο της ενέργειας, που ουσιαστικά βαίνει προς απελευθέρωση, παρουσιάζει ενδιαφέρον ο σχεδιασμός των ισχυρών ομίλων (δες σχετικό θέμα), καθώς έρχεται σε μία συγκυρία, που επιτέλους ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα οδικά έργα της επόμενης δεκαετίας.

Στα επιμέρους, καθώς απομένουν μόλις 5 συνεδριάσεις, λιγότερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει η καταγραφή μίας νέας μέγιστης τιμής (υψηλότερα των 4.396 μονάδων) και περισσότερο η συντήρηση της ”μόχλευσης” σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

Πόσο μάλλον όταν ορισμένοι εγχώριοι ”παίχτες” επιχειρούν εν μέσω θετικού κλίματος να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικότατων υπεραξιών που έχουν αποκομίσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένες μετοχές που υπεραποδίδουν τις τελευταίες 3-5 συνεδριάσεις, παρουσιάζουν ενδιαφέρον, λόγω των προσεκτικών πωλήσεων που καταγράφονται και της διάθεσης που δείχνουν ορισμένοι εν δυνάμει αγοραστές να λάβουν από τώρα θέσεις εν όψει της νέας χρηματιστηριακής χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v