Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς-Κύπρου: ”Καμπανάκι”…για νέο γύρο!

Στα μεγάλα παιχνίδια το πρώτο ποντάρισμα δεν είναι συνήθως και το τελευταίο. Στη περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου με την Τράπεζα Πειραιώς, οι επαΐοντες περιμένουν ήδη από χθες τον επόμενο γύρο.

Πειραιώς-Κύπρου:  ”Καμπανάκι”…για νέο γύρο!
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας ανήκει στους λίγους Έλληνες τραπεζίτες που τόσο το σινάφι τους όσο και οι υπόλοιποι χαρακτηρίζουν άνθρωπο των ντιλ (dealmaker).

Γι’ αυτό η αποκάλυψη της κίνησης της Τράπεζας Πειραιώς να αποκτήσει άμεση συμμετοχή στο 8,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου δεν θα μπορούσε παρά να ερμηνευθεί ως ο πρώτος γύρος μιας τραπεζικής παρτίδας που έχει ως έπαθλο τον έλεγχο της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου.

Ο δεύτερος γύρος αυτής της παρτίδας παίχτηκε χθες με την υποβολή της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου και την απόρριψή της από το τελευταίο.

Από μία πρώτη ανάγνωση το συμπέρασμα που βγάζει κανείς είναι ότι η πρόταση της Πειραιώς ήταν πολύ πιο επιθετική πρόταση από εκείνη που περίμεναν οι περισσότεροι.

Ίσως ο πρόεδρος της Πειραιώς και οι συν αυτόν αισθάνονται ότι τώρα είναι το σωστό timing.

Για να αισθάνεται όμως ένας dealmaker κάτι τέτοιο θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένοι λόγοι.

Ο παράγοντας χρόνος είναι ένας εξ’ αυτών. Μια πιο ”γλυκιά” πρόταση προς την Τράπεζα Κύπρου θα οδηγούσε πιθανόν σε θετική υποδοχή αλλά θα καθυστερούσε το προσδοκώμενο ντιλ για ένα με δύο χρόνια.

Ο χρόνος όμως είναι χρήμα, όπως λέει η γνωστή ρήση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μία τραπεζική αγορά λιανικής, όπως η ελληνική, που ωριμάζει γρήγορα και τα asset spreads (επιτοκιακά περιθώρια χορηγήσεων) συμπιέζονται, συγκλίνοντας προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Όμως, η ωρίμανση της αγοράς φέρνει συμπτύξεις δυνάμεων και εξαγορές των μικρότερων τραπεζών από τις μεγάλες, πράγματα που ένας καλός dealmaker γνωρίζει.

Ο καλός dealmaker όμως δεν πάει... ξυπόλητος στα αγκάθια. Πρώτα προετοιμάζει το έδαφος, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες με τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα και άλλους, και μετά ξαναεγκλωβίζει τον στόχο και χτυπά.

Θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι της Πειραιώς δεν κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση τους προηγούμενους μήνες. Προφανώς το έκαναν αν κρίνει κανείς από την υποβληθείσα πρόταση εξαγοράς.

Δεν αποκλείεται λοιπόν το συνολικό ποσοστό της Κύπρου που ελέγχει άμεσα η Πειραιώς και φιλικά προσκείμενες προς αυτήν δυνάμεις να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το 8,2%.

Ο καλός dealmaker φροντίζει επίσης η αρχική, ανιχνευτική, πρόταση να υπολείπεται των προσδοκιών των ενδιαφερομένων ώστε να έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης που θα ερμηνεύονταν ως σοβαρή υποχώρηση αργότερα.

Η μη ύπαρξη κάποιου αξιοσημείωτου premium στο προσφερθέν τίμημα της Τράπεζας Πειραιώς για την Τράπεζα Κύπρου υπακούει σε αυτή την λογική. Η Πειραιώς μπορεί να ”μετρήσει” τις αντιδράσεις και να επανέλθει με μία βελτιωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, κάποιο premium για τον έλεγχο της κυπριακής τράπεζας.

Όμως, το premium είναι δίκοπο μαχαίρι για τον καλό τραπεζίτη. Θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό για να δελεάσει το Δ.Σ. και τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, αλλά όχι τόσο ώστε να ερμηνευτεί αρνητικά από τους μετόχους της δικής του τράπεζας και να ρίξει τη μετοχή της. Επομένως, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.

Σε αυτό το ντιλ όμως υπάρχει και η πλευρά του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου και άλλοι που δεν φαίνονται καθόλου ικανοποιημένοι από την τροχιά που έχουν πάρει τα πράγματα.

Αν δεν τα βρουν με την Πειραιώς, δεν έχουν άλλη επιλογή από την άμυνα και γι’ αυτό πιθανόν φρόντισαν να προσλάβουν ως σύμβουλο την JP Morgan.

Όποια τακτική άμυνας και αν επιλέξουν δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα αν δεν έχουν τη σθεναρή στήριξη μιας μεγάλης μερίδας των μετόχων τους, του κράτους και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Το είδος της άμυνας που θα προβάλουν δεν έχει γίνει ακόμη ορατό, ίσως γιατί δεν έχει χρειαστεί, αν και ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου προϊδέασε χθες σε κάποιο βαθμό μιλώντας για εξαγορές.

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος του 2ου γύρου της παρτίδας που έληξε χθες δεν σήμανε το τέλος της παρτίδας αλλά το τάιμ άουτ πριν χτυπήσει το καμπανάκι για τον επόμενο γύρο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v