Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τραβηγμένο” κλείσιμο- Αφύπνιση ΟΠΑΠ

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να έκλεισε με θετικό πρόσημο, κάτι για το οποίο βοήθησαν σημαντικά οι δημοπρασίες που περιόρισαν αισθητά τις ημερήσιες απώλειες του ΟΤΕ και έστειλαν στο υψηλό ημέρας την Cosmote, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό έδειξε τουλάχιστον επιφύλαξη. Θετικός ημερήσιος πρωταγωνιστής ο ΟΠΑΠ και σημαντικές βοήθειες από Coca Cola, Eurobank, Εμπορική, Alpha Bank.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί οι δημοπρασίες να έδωσαν θετικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη (ο οποίος βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν τις 16.30) μαζεύοντας σημαντικά τις ημερήσιες απώλειες του ΟΤΕ, όμως η τελική εικόνα του ταμπλό και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών δεν επιβεβαιώνει τουλάχιστον σήμερα το κλείσιμο του Δείκτη σε ”πράσινο” φόντο.

Από εκεί και πέρα, οι πρωταγωνιστές της ημέρας παρέμειναν οι ίδιοι μέχρι το τέλος με τον ΟΠΑΠ να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών προκειμένου ο Δείκτης να κλείσει με θετικό πρόσημο έχοντας σχετικές βοήθειες από Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank, Εμπορική και μέσω των δημοπρασιών Cosmote η οποία έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE, απλά θετικό πρόσημο για Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, Τιτάνα και Folli Follie. Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Marfin Group , των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Τράπεζα Κύπρου, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και αρνητική μεταβολή για Motor Oil, Ελλ. Πετρέλαια, ΔΕΗ, Εθνική και Πειραιώς.

Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο ο FTSE κινείται μεταξύ 2.350 και 2.405 μονάδων, όμως διάσπαση ενός των δύο άκρων με αυξημένες συναλλαγές πιθανόν να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, η σαφώς μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα και η μειωμένη κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα μόλις 7 τίτλοι να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%, ενώ αντίθετα 13 μετοχές κατέγραψαν απώλειες από 5-12,5%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έδωσε μια πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 4.379,82 μονάδες για να ακολουθήσει πλαγιοανοδική κίνηση εν μέσω σημαντικών διακυμάνσεων με αποκορύφωση τις 4.402,05 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα εμφανίστηκαν υψοφοβικές τάσεις, υποχώρηση μέχρι τις 4.373,67 μονάδες για να έρθει το τελευταίο δεκάλεπτο, και πολύ περισσότερο οι δημοπρασίες, που έδωσαν κλείσιμο στις 4.395,43 μονάδες με κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 451 εκατ. από τα οποία τα 184,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω του ”πακέτου” της Εμπορικής, ύψους 6.620.000 τεμαχίων στα 25 ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για ενδοομιλική μεταβίβαση.

Ασφαλώς υποδεέστερη των προηγουμένων η τελική εικόνα, με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 165 πτωτικών, επιβεβαιώνει τη σαφή μείωση του κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (απομένουν μόλις 4 μέχρι τέλος έτους) για εξαγωγή σαφέστερων συμπερασμάτων.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Λυμπέρης, Όμιλος Ασπίς (εν μέσω φημών για επικείμενες εξελίξεις), ΕΚΤΕΡ, Βαλκάν (πολλά θα εξαρτηθούν από την αυριανή γενική συνέλευση), ενώ συνέχισαν ανοδικά Καλπίνης, FG Europe, Κούμπας, Νεοχημική και Olympic Catering.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v