Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου- Πειραιώς: Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές

Υψηλότερο premium από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, για μια συγχώνευση που έχει λογική, θεωρεί η Alpha Finance ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνει η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο, εκτιμά ότι η προσφορά της Πειραιώς έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά στην τιμή της μετοχής της Κύπρου, θεωρώντας ότι οι μέτοχοι της κυπριακής τράπεζας ”προσπέρασαν μια ευκαιρία”.

Κύπρου- Πειραιώς: Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές
”Δεδομένης της πληθώρας εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο φέτος, θα περιμέναμε την Τράπεζα Πειραιώς να καταβάλει υψηλότερο premium από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς για μια συγχώνευση που έχει λογική”, σχολιάζει η Alpha Finance, αναφορικά με την προσφορά της Πειραιώς για την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η προσφορά της Πειραιώς, σε σχέση με τη μέση τιμή τριών μηνών της μετοχής της Κύπρου (9,19 ευρώ), υποδηλώνει ένα γενναιόδωρο premium 16%. Η Alpha Finance θεωρεί ότι η τρέχουσα τιμή ενσωματώνει ένα premium εξαγοράς που έχει προεξοφλήσει η αγορά, λόγω των προσδοκιών για υποβολή προσφοράς από την Πειραιώς.

”Επιπλέον”, συνεχίζει η χρηματιστηριακή, ”λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ότι η αποτίμηση που υποδηλώνεται από την προσφορά φαίνεται ”τραβηγμένη”, θεωρούμε ότι οι μέτοχοι της Κύπρου ίσως προσπέρασαν μια ευκαιρία να πουλήσουν τις μετοχές τους”.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι, λόγω των εξελίξεων όσον αφορά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους μετόχους της Κύπρου να αποδεχθούν την προσφορά.

Η National Securities, από την πλευρά της, κρίνει την αντίδραση της Τράπεζας Κύπρου λογική, καθώς η προσφορά υπολείπεται του απαιτούμενου premium. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι μια συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι λογική, λόγω των παρόμοιων επιχειρηματικών μοντέλων και της παρόμοιας κουλτούρας των δύο τραπεζών, ενώ εκτιμά ότι η συγχώνευση θα επηρέαζε τα κέρδη ανά μετοχή από τον πρώτο χρόνο, ακόμα και αν δεν υπολογιστούν οποιεσδήποτε συνέργιες.

Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να υποβάλει δημόσια προσφορά και να αφήσει τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου να αποφασίσουν, αναφέρει η Eurocorp, κρίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η Πειραιώς ή θα επιστρέψει με βελτιωμένη πρόταση ή θα αποχωρήσει, θα πουλήσει τη συμμετοχή 8,1% που έχει στην Κύπρου και θα αποκομίσει ελκυστικά κέρδη από τη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v