Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Ενδιαφέρον για χρηματιστήριο Βουλγαρίας

Ελληνικό ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας επιβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σπύρος Καπράλος σε συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική”, όπου προειδοποιεί ότι η νέα αγορά semi regulated market που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2007 θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά η πόρτα της θα παραμείνει κλειστή για φαινόμενα τύπου 1999.

ΕΧΑΕ: Ενδιαφέρον για χρηματιστήριο Βουλγαρίας
Ελληνικό ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας επιβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σπύρος Καπράλος σε συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική”, όπου προειδοποιεί ότι η νέα αγορά semi regulated market που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2007 θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η πόρτα της θα παραμείνει κλειστή για φαινόμενα τύπου 1999.

”Τo 2006 θα κλείσει με κέρδη της τάξης του 20% για το γενικό δείκτη. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο δείκτης ftse/ase 40 αποκόμισε κέρδη μεγαλύτερα του 50%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης πέτυχε άνοδο της τάξης του 35%. Με άλλα λόγια, υπήρξε μία σαφής στροφή των επενδυτών σε αυτές τις κατηγορίες μετοχών, στοιχείο που το θεωρώ σημαντικό”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Καπράλος.

”Το μη παρήγορο είναι το γεγονός ότι αυτή η αύξηση του πλούτου πήγε κυρίως σε ξένους επενδυτές. Η αποχή των Ελλήνων επενδυτών παραμένει έντονη”, υπογράμμισε ο κ. Καπράλος.

Ωστόσο, αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί η σταδιακή έστω επιστροφή των εγχώριων επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ είναι κατηγορηματικός: ”Σίγουρα όχι διαφημίζοντας το ελληνικό Χρηματιστήριο, το λέω αυτό γιατί το άκουσα πρόσφατα ως πρόταση. Θεωρώ ότι η διαφήμιση είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αποκτηθεί χρηματιστηριακή κουλτούρα. Να αντιληφθεί ο καθένας -και μάλιστα από μικρή ηλικία- τι ακριβώς είναι το Χρηματιστήριο, τι ευκαιρίες κέρδους προσφέρει σε σχέση με τον τραπεζικό τόκο για παράδειγμα αλλά και τι ρίσκο εμπεριέχει.

Μόνο γνωρίζοντας καλά τον τρόπο λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί κάποιος να αποκτήσει ουσιαστικό ενδιαφέρον για αυτήν. Γνωρίζουμε ότι θα πάρει χρόνο, αλλά πιστεύουμε ότι η απόκτηση επενδυτικής κουλτούρας είναι ο μόνος τρόπος για προσέλκυση σταθερών επενδυτών”.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του ΧΑ το 2007, ο κ. Καπράλος τόνισε: ”Έχουμε ήδη κάνει και πρόκειται άμεσα να ολοκληρώσουμε πολλά και σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό του Χρηματιστηρίου, την περαιτέρω ανάπτυξή του, τη δημιουργία περισσότερων επιλογών για έναν επενδυτή. Η αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς θωρακίζεται συνεχώς, οι αλλοδαποί επενδυτές προσεγγίζουν στενότερα το Χ.Α., όλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να δώσουν μία νέα ώθηση στο Χρηματιστήριο.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρχει μόνιμη άνοδος των τιμών, σημαίνει όμως ότι θα αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό αυτών που θα ασχολούνται με την ελληνική αγορά. Μέσα στο 2006 καταφέραμε μεταξύ άλλων να εξαλείψουμε τα εμπόδια εισόδου των εξ αποστάσεως μελών (remote members). Πλέον, με τη χρήση του ευρωπαϊκού διαβατηρίου, μέλος οποιουδήποτε ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου μπορεί να γίνει μέλος του Χ.Α. Ηδη, έχουμε δεχτεί τα εννέα πρώτα εξ αποστάσεως μέλη από την Κύπρο, λόγω της λειτουργίας της Κοινής Πλατφόρμας.



Εν τω μεταξύ, ο κ. Καπράλος αποκάλυψε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ελληνικών εταιριών για την είσοδο στη Semi regulated market, ενώ αναφέρθηκε και στα Exchange Traded Funds που θα καθιερωθούν και στην ελληνική αγορά.

”Τα ETFs θα προηγηθούν χρονικά, ευελπιστούμε στις αρχές του 2007. Οσον αφορά στη νέα αγορά, θα πρέπει σίγουρα να προηγηθεί διαβούλευση τόσο με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και με τους φορείς της χρηματιστηριακής κοινότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα δώσει την ευκαιρία σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Υπάρχει, ξέρετε, μεγάλος αριθμός τέτοιων εταιρειών, οι οποίες σήμερα αποκλείονται από τη Σοφοκλέους, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που ισχύουν. Η semi regulated αγορά θα τους δώσει αφενός την ευκαιρία να αναπτυχθούν και αφετέρου θα αποτελέσει για κάποιες προθάλαμο για μετέπειτα εισαγωγή τους σε μεγαλύτερη αγορά του Χ.Α.

Ταυτόχρονα, η νέα αυτή αγορά θα βοηθήσει στο να γίνει ένα ”ξεκαθάρισμα” στις μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, δηλαδή εταιρείες που σήμερα ανήκουν στις κατηγορίες αυτές, να μεταβούν στη semiregulated όπου οι συνθήκες παραμονής θα είναι ευνοϊκότερες γι’ αυτές.

Καταλαβαίνετε, μία τέτοια αγορά, στα πρότυπα των αντίστοιχων αλλοδαπών, θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό και την ανταγωνιστικότητα του Χ.Α. Θα προσελκύσει εταιρείες, οι οποίες, ελλείψει σχετικής πρόβλεψης στην ελληνική, καταφεύγουν έως τώρα στις αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού, όπως η ΑΙΜ του Λονδίνου, η Mercato Unofficiale του Μιλάνου ή η Alternext του Εuronext.

Έχει ήδη εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όμως μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω κάτι: Η semi regulated αγορά θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες δυναμικές επιχειρήσεις, που είναι υγιείς και έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ”καεί” αυτή η αγορά από κάποιους ”απατεώνες”, που ίσως θελήσουν να εκμεταλλευθούν αυτή τη νέα δίοδο και να προκαλέσουν φαινόμενα που θα παραπέμπουν στο 1999. Η περίοδος εκείνη είναι πίσω μας και δεν θα επαναληφθεί”.

Ερωτώμενος εάν θα διεκδικήσει το 44% του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί, ο κ. Καπράλος επεσήμανε: ”Θα μας ενδιέφερε κάτι τέτοιο, υπό προϋποθέσεις βέβαια. Θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και, αν υπάρχει όφελος για εμάς, τότε θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προσφορά εγκαίρως”.

Όσο για τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2006, ο κ. Καπράλος σχολιάζει: ”Καθετί που έγινε, πιστεύω ότι πρόσθεσε ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα που λέγεται ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι αλλαγές του Κανονισμού, οι νέες κατηγορίες αγορών, η διεύρυνση του ωραρίου της αγοράς. Η αναδιάρθρωση του Επικουρικού Κεφαλαίου, κατά τη γνώμη μου, μία ιδιαίτερα σημαντική δομική αλλαγή.

Δεν μπορώ να μην τονίσω την έναρξη της Κοινής Πλατφόρμας Χ.Α. - ΧΑΚ, πολύ σημαντικό βήμα που για χρόνια αποτελούσε στόχο και όνειρο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Επίσης, οι προσπάθειες που κάναμε με στόχο την περαιτέρω εξωστρέφεια και εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς. Το νέο κτήριο, που εντός του 2007 θα στεγάσει για πρώτη φορά συγκεντρωμένο όλον τον Ομιλο.

Ομως και η νέα χρονιά φέρνει πολλές αλλαγές: η αγορά των παραγώγων αναπτύσσεται, τα ETFs και η semi regulated αγορά ανοίγουν νέους δρόμους, η Οδηγία MIFID και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας προκαλούν σημαντικές αλλαγές σε όλα τα χρηματιστήρια. Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το 2007 θα είναι έτος ανάπτυξης για το ελληνικό Χρηματιστήριο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v