Σοφοκλέους: Οι 21 μετοχές που ”έμειναν πίσω”...

Aπό τα τέλη Μαρτίου του 2003 έως και την 18η Δεκεμβρίου ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έχει κερδίσει 198,4%, δηλαδή ”κατά μέσο όρο” οι τιμές των μετοχών τριπλασιάστηκαν! Ωστόσο την ίδια περίοδο που ο Γ.Δ. ενισχύεται 50 μετοχές έμειναν πίσω καθώς σημείωσαν απώλειες που κυμάνθηκαν από 11% έως 90%! Δείτε τις μετοχές που υστέρησαν και που ίσως καλύψουν το ”χαμένο έδαφος” το 2007.

Σοφοκλέους: Οι 21 μετοχές που ”έμειναν πίσω”...
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Aπό τα τέλη Μαρτίου του 2003 έως και την 18η Δεκεμβρίου ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έχει κερδίσει 198,4%, δηλαδή ”κατά μέσο όρο” οι τιμές των μετοχών τριπλασιάστηκαν! Κατά τη διετία 2003 - 2004 η άνοδος επικεντρώθηκε κυρίως σε 40 - 50 τίτλους της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ αντίθετα φέτος η καλή πορεία της Σοφοκλέους διαχύθηκε στην πλειονότητα των τίτλων της ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2007 είναι θετικές σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που ψάχνουν -χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι ακολουθούν τον ”ορθό δρόμο”- να βρουν ποιες μετοχές ”έχουν μείνει πίσω”, δηλαδή ποιες για ένα μεγάλο βάθος χρόνου δεν έχουν ακολουθήσει το γενικότερο ανοδικό κλίμα, ή ακόμη και έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Και ιδού ”πεδίον δόξης λαμπρόν”...

Στην ίδια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης περίπου τριπλασιάστηκε, 50 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες από 11% έως 90%! Αρκετοί από τους πενήντα αυτούς τίτλους αφορούν σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η βιωσιμότητά τους κρίνεται αμφίβολη, όπως για παράδειγμα αρκετές εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου. Στη λίστα των συγκεκριμένων πενήντα μετοχών, οι κατασκευαστικές μετοχές έχουν την τιμητική τους, καθώς υπέστησαν τις συνέπειες της μεταολυμπιακής ”ανομβρίας έργων”.

* Η Δομική Κρήτης, παρά το γεγονός ότι στην τριετία έχει υποχρεωθεί σε πτώση 28,6%, φέτος κατέγραψε εκπληκτικό ράλι, λόγω φημών που άλλοτε την έφερναν να αποκτά στρατηγικό εταίρο και άλλοτε να προσδοκά οφέλη από τη δραστηριοποίησή της στην ενέργεια. Φέτος καταγράφει σημαντική κερδοφορία, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα έκτακτα κέρδη που κατέγραψε από την πώληση της θυγατρικής της Δομική Ακινήτων.

* Η Προοδευτική χαρακτηρίζεται κατά καιρούς από έντονες διακυμάνσεις, ανάλογα και με τις φήμες για το αν τελικά πωλείται η συμμετοχή της στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ή όχι. Η εταιρεία έχει αρκετά προβλήματα, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά στον βαθμό που ρευστοποιηθεί η συμμετοχή στη Γέφυρα και μειωθεί αντίστοιχα ο δανεισμός.

* Η Αθηνά και η ΑΕΓΕΚ, τέλος, είναι σε θέση να διεκδικήσουν και να εκτελέσουν μεγάλα έργα, ωστόσο υποχρεώθηκαν σε ζημίες και ”φορτώθηκαν” δάνεια.

* Στη λίστα όμως των πενήντα μετοχών συγκαταλέγονται και επιχειρήσεις ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα κατέχουν πολύ σημαντικά μερίδια αγοράς στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Ενδεικτική η περίπτωση της Τηλέτυπος, η οποία υποχρεώθηκε σε πτώση κερδών μια συγκεκριμένη χρήση, έκτοτε όμως συνεχίζει να ”ανεβαίνει”. Στο εννεάμηνο είχε μικρή υποχώρηση κερδών (λόγω του μουντιάλ του Ιουνίου το οποίο κάλυψε η κρατική τηλεόραση), ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο θα είναι το καθοριστικό, λόγω της θετικής εποχικότητας που παρουσιάζει. Στα θετικά του τίτλου το ικανοποιητικό μέρισμα και τα οικονομικά προβλήματα πολλών εκ των ανταγωνιστών του.

* Η Μπενρουμπή είναι μια υγιής εταιρεία με σημαντική θέση στις αγορές του κλάδου. Η μεγάλη πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι είχε κατά το παρελθόν εκτιναχθεί σε...υπερπανάκριβα επίπεδα και δευτερευόντως γιατί υποχώρησε ελαφρά η κερδοφορία της εισηγμένης.

* Πολύ ”δυνατή” εταιρεία και η ΕΛΓΕΚΑ, η οποία υποχώρησε επειδή σήμερα επιτυγχάνει μεν υψηλή κερδοφορία, αλλά αυτή είναι χαμηλότερη του παρελθόντος.

* Ο Γρηγόρης είναι γνωστός για την ευρεία παρουσία του στον χώρο των καταστημάτων μαζικής εστίασης. Πέρασε αρκετές δυσκολίες κατά το παρελθόν με επιπτώσεις στα αποτελέσματα, ωστόσο τα πράγματα βελτιώνονται και τα κέρδη της εισηγμένης ανακάμπτουν.

* Η Elbisco κατέχει πολύ ισχυρά εμπορικά σήματα και ευρύτατο δίκτυο διανομής. Ωστόσο, καταγράφει ζημίες, έχει υψηλές υποχρεώσεις και μετριότατους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης. Για τον λόγο αυτό, προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων του βασικού μετόχου).

* Ηγετική θέση στην αγορά της υπαίθριας διαφήμισης και υψηλό τζίρο επιτυγχάνει η Alma-Ατέρμων, ωστόσο κατά τα τελευταία χρόνια βλέπει τα αποτελέσματά της να υποχωρούν δραστικά και μάλιστα να είναι ζημιογόνα στο φετινό εννεάμηνο. Αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί αν και πόσο θα συνεισφέρουν στα αποτελέσματα του 2007 οι τρεις προς εξαγορά εταιρείες. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει κινήσεις για την έξοδό της από το καθεστώς επιτήρησης της μετοχής.

* Η Fintexport κατέχει ηγετική θέση στην αγορά της μάλλινης μοκέτας στην Ελλάδα, με το 90% περίπου των πωλήσεών της να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Διαθέτει υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία, ωστόσο οι συγκυρίες του κλάδου και το ασθενές δολάριο δεν της επιτρέπουν να αποδείξει ότι μπορεί να ”υποσχεθεί” στο ορατό μέλλον μεγάλο ύψος κερδών.

* Με σημαντικά μερίδια αγοράς τόσο στα πυρίμαχα προϊόντα όσο και στα δομικά υλικά (και με σημαντικές εξαγωγές) η Μαθιός Πυρίμαχα, είναι υγιής εταιρεία με προϋποθέσεις ανάπτυξης. Η υποχώρηση της μετοχής από το 2003 μέχρι σήμερα οφείλεται κυρίως στα πολύ υψηλά επίπεδα με τα οποία διαπραγματευόταν τότε ο τίτλος, στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

* Πτώση 7,5% καταγράφει κατά τη συγκεκριμένη περίοδο η βιομηχανία ξύλου Ακρίτας, η οποία είδε μεν τα αποτελέσματά της να πέφτουν κάτω από το μηδέν τα τελευταία χρόνια (δυσμενής συγκυρία για τον κλάδο, αυξημένες αποσβέσεις έπειτα από μεγάλες επενδύσεις), ωστόσο από το 2006 και μετά προσδοκά επιστροφή στην κερδοφορία και σταδιακά στην εκ νέου διανομή μερίσματος.

* Ισχυρά μερίδια αγοράς και γνωστές μπάντες διαθέτει και η Plias του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη, ωστόσο η εισηγμένη για να επιβιώσει θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα της λειτουργικής αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε από πέρυσι. Το σχετικά ευχάριστο είναι ότι έκλεισε το εννεάμηνο με θετικό EBITDA.

* Έπειτα από αρκετό καιρό, η εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών Περσέας επιστρέφει φέτος σε κερδοφόρο πορεία, όπως τουλάχιστον φάνηκε στα αποτελέσματα εννεαμήνου. Προς αυτή την πορεία συντέλεσαν η ανάκαμψη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, οι συμφωνίες συνεργασίας με τους leaders του κλάδου Νηρέα και Ιχθυοτροφεία Σελόντα, καθώς και το πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών.

* Το ”στοίχημα” της επανόδου σε κερδοφόρο πορεία παίζουν εταιρείες όπως το Νεώριον Σύρου (αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας του, προσδοκία από την ανάληψη νέων πλοίων), η Compucon (επέκταση σε νέους τομείς) κ.ά.

* Ο Εμπορικός Δεσμός μπορεί μεν να μην έχει περιορισμένες υποχρεώσεις, ωστόσο στερείται ουσιαστικά και αντικειμένου εργασιών.

* Η μεγάλη πτώση της MLS οφείλεται στην ανάλογη υποχώρηση της κερδοφορίας της και στη διάψευση των τότε σεναρίων για σημαντικό growth.

* Στις Αττικές Εκδόσεις τα αίτια της πτώσης θα πρέπει να αναζητηθούν στον αυξημένο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει την αγορά των media (ζημίες στο εννεάμηνο), καθώς και στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το 2003 στην αγορά, από την είσοδο του ομίλου Mondatori στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας.

Κερδοφόρες εταιρείες η Spider και το Γαλαξίδι και η πτώση των μετοχών τους στη Σοφοκλέους κατά την τελευταία τριετία οφείλεται κυρίως στις πολύ υψηλές αποτιμήσεις που είχαν το 2003.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 457 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-28/12/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v