Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα ομόλογα δείχνουν…μετοχές

Η σχέση ομολόγων και μετοχών δεν ήταν πάντοτε γραμμική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ήταν πολλές φορές χρήσιμος οδηγός των μελλοντικών εξελίξεων. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα που ουσιαστικά κλείνει η αυλαία του 2006 για τις αγορές.

Tα ομόλογα δείχνουν…μετοχές
Ένας τρόπος για να ανακαλύψει κανείς αν θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές ή ομόλογα είναι να διαπιστώσει ποια από τις δύο πιο δημοφιλείς μορφές επενδύσεων είναι η πιο φθηνή.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι η σύγκριση δεν είναι σωστή χωρίς την ανάλογη προσαρμογή της απόδοσης για το ρίσκο αφού τα ομόλογα θεωρούνται ασφαλέστερη επένδυση σε σχέση με τις μετοχές.

Και αυτή όμως η αντίληψη δεν είναι απολύτως σωστή αφού υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν που η μεταβλητότητα των τιμών των ομολόγων ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των μετοχών.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι τα ομόλογα που εκδίδουν εταιρίες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας, γνωστά ως junk bonds, εμπεριέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από τις μετοχές των αποκαλούμενων εταιριών blue chips.

Παρ’ όλα αυτά είναι αποκαλυπτική μια ματιά σε δύο πτυχές της σχέσης ομολόγων και μετοχών στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη θεωρείται αρνητική εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές όπως τουλάχιστον εκφράζονται από τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη MSCI-Ευρώπη. Το ίδιο πιστεύουν ότι ισχύει στις ΗΠΑ καθώς προκαλείται μετακίνηση κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα.

Αυτό όμως δεν είναι απολύτως σωστό. Η ιστορία δείχνει ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων συνοδεύεται από απώλειες των μετοχών μόνο όταν η άνοδος των αποδόσεων είναι σχετικά μεγάλη.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου αναφοράς στην ευρωζώνη θα πρέπει να ξεπεράσει το 4,50% από 3,93% σήμερα για να έλθουν μετοχές και ομόλογα περίπου... ίσα βάρκα ίσα νερά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse.

Kαι όλα αυτά αν δεν μεταβληθεί η σημερινή αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών (δείκτης MSCI-Ευρώπη) σε όρους Ρ/Ε που εκτιμάται σε 15,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη σχέση ομολόγων και μετοχών που συνδέεται με τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Όταν ο προσδοκώμενος μέσος πληθωρισμός, όπως αυτός προκύπτει από τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα, πέσει κάτω από το επίπεδο του 1,8% οι μετοχές παίρνουν την κάτω βόλτα.

Αυτό παρατηρήθηκε από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1998 όταν υποχώρησαν 10,3%, από τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι τον Ιανουάριο του 2001 όταν έπεσαν 2,8%, την περίοδο Φεβρουαρίου 2001 με Μάρτιο του 2001 όταν έχασαν 11,7% και σε τρεις ακόμη περιπτώσεις με αποκορύφωμα το διάστημα Ιουνίου 2002-Οκτωβρίου 2002 που κατέγραψαν απώλειες 22,4%.

Κατά μέσο όρο οι μετοχές έπεσαν 9,9% σε όλα αυτά τα επεισόδια από τον Ιούνιο του 1998 μέχρι τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2003 που σηματοδοτεί την τελευταία φορά υποχώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών κάτω από το 1,8%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ομόλογα εμφανίζονται να είναι αρκετά ακριβότερα από τις μετοχές. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οι μετοχές θα καταγράψουν σημαντικά κέρδη. Δείχνει όμως αφενός ότι τα περιθώρια πτώσης τους είναι περιορισμένα, αφετέρου ότι έχουν περιθώρια ανόδου.



EYTYXIΣΜΕΝΟ ΤΟ 2007

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v