Αποχαιρετώντας ένα καλό 2006

Με ”προίκα” παραδίδει τη σκυτάλη το 2006 στην επόμενη χρονιά. Με υπεραξίες, με σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις και αρκετό παρασκήνιο, με προσδοκίες και με τη μαγιά για τη δημιουργία της ”Β’ Εθνικής” της Σοφοκλέους. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ”προίκα” μας αφήνει το 2006. Με προσδοκίες υποδεχόμαστε το 2007 και ευχές προπάντων για υγεία. Από την επιβολή προστίμου στην Εθνική Τράπεζα, την έγκριση άδειας δημιουργίας 426 σημείων στοιχηματισμού στην Ιταλία για την Intralot, μέχρι τη συμφωνία των ομίλων Λάτση-Θ.Αγγελόπουλου, τις αλλαγές στους βασικούς δείκτες FT και τη νέα αγορά ”υψηλού ρίσκου”, και άλλων, διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη Σοφοκλέους της επόμενης χρονιάς.

Πέραν των επιχειρηματικών κινήσεων και ειδήσεων, έχουμε την αίσθηση πως το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την εισαγωγή εταιριών υψηλής επικινδυνότητας – ακόμη και ζημιογόνων – οδηγεί στην αλλαγή σελίδας στο Χ.Α. Η εύρυθμη λειτουργία της ”Β’ Εθνικής” της Σοφοκλέους, με αυξημένου ρίσκου εταιρίες και χαλαρότερα μέτρα ελέγχου, είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των υπεύθυνων αρχών και φορέων. Το περιθώριο όμως ”μόχλευσης” και η συμπεριφορά των ενεργών ”παικτών”, επιχειρηματικών, χρηματιστών, τραπεζιτών και λοιπών εμπλεκομένων αφορά τους ίδιους.

Στον επιχειρηματικό τομέα, η κίνηση των ομίλων Λάτση-Θ. Αγγελόπουλου με αφορμή τη συμφωνία για ακίνητο της Lamda Development, ύψους 41,4 εκατ. ευρώ, αναδεικνύει την προοπτική και το περιθώριο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και τις ενεργότερες παρουσίες ισχυρότατων εφοπλιστικών και επιχειρηματικών κύκλων.

Για την Intralot, η άδεια για τη δημιουργία 426 σημείων στοιχιματισμού στην Ιταλία αποτελεί μια ”καλή είδηση” που αναμενόταν τον τελευταίο μήνα στην αγορά, και θα φανεί σήμερα κατά πόσο είχε προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στην αγορά.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, μετοχές εταιριών όπως Νεοχημική, Kleemann, Μέτκα, Καλπίνης, Φουρλής, ή και ΓΕΚ-Τέρνα, Μυτιληναίος, Alcatel (Nexans), Σίδμα και αρκετών άλλων ακόμη φαίνεται πως αποτελούν επιλογές προτεραιότητας για τους ενεργούς ”παίκτες” της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v