Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα ευφορίας στη Σοφοκλέους

Με χαμηλές συναλλαγές, καθότι παραμένει κλειστή σήμερα η Wall, η Σοφοκλέους ακολουθεί την… ανοδική υποδοχή που επιφυλάσσουν οι ευρωπαϊκές αγορές στο 2007. Αιχμή της ανόδου η Εθνική, σημαντικά κέρδη για Αγροτική, Cosmote, OTE, Alpha Bank και πλήθος μετοχών από τον ευρύτερο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άνοδος για την πρώτη συνεδρίαση του 2007 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με χαμηλές συναλλαγές παρασύρει υψηλότερα και τη Σοφοκλέους. Η περιορισμένη σε έκταση δραστηριότητα ξένων διαχειριστών και στο Χ.Α., καθότι σήμερα παραμένει κλειστή η αγορά της Νέας Υόρκης, φέρνει μεν τους βασικούς δείκτες στα υψηλά, ωστόσο η τάση παραμένει αδύναμη για αρκετές μετοχές.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς οι συναλλαγές, στις 14:07, δεν ξεπερνούσαν τα 78.000 τεμάχια, ενώ στην Εμπορική περιορίζονταν στα 13.500 κομμάτια.

Από πλευράς συναλλαγών, αυτές εμφανίζονται αυξημένες στον τίτλο της Εθνικής, καθώς με περίπου 12,5 εκατ. ευρώ η τιμή αντιδρά κατά 2,06% υψηλότερα προς τα 35,60 ευρώ.

Τηρουμένων των αναλογιών υψηλές συναλλαγές σημειώνονταν στις μετοχές των ΟΠΑΠ (8,3 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (7,6 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (5 εκατ. ευρώ), Eurobank, Intralot, Αγροτική και Κύπρου.

Στη μετοχή της Αγροτικής (4,10% υψηλότερα στα 4,06 ευρώ) οι τοποθετήσεις πραγματοποιούνται με την προσδοκία μίας πιθανής τεχνικής μορφής αντίδρασης προς τα 4,40 ευρώ.

Στη μετοχή της Κύπρου ”παίζεται” το στοίχημα καταγραφής νέας υψηλής τιμής, ενώ στην Ελληνική Τεχνοδομική συνεχίζονται οι τοποθετήσεις της… τελευταίας στιγμής, καθώς από μεθαύριο επανεντάσσεται στον FTSE 20.

Στη μετοχή της Intralot (με 3,25% υψηλότερα στα 27,36 ευρώ) οι τοποθετήσεις αφορούν κυρίως σε αγορές ξένων θεσμικών, μετά την επισημοποίηση της επέκτασης του ομίλου στην ιταλική αγορά και εν όψει ενός ακόμη κύκλου παρουσίασης σε Ευρωπαίους διαχειριστές, την επόμενη εβδομάδα.

Η σχέση των ανοδικών προς τις καθοδικές μετοχές διαμορφωνόταν στις 14:11 στο περίπου δύο προς ένα, με την πλειονότητα των τίτλων (με υπεραπόδοση) να προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Πέραν των Τασόγλου, Ξυλεμπορίας, Λούλη, συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση της Veterin προς τα 4,40 ευρώ (με συναλλαγές αξίας 1,2 εκατ. ευρώ), του Καράτζη (υποτιμημένης κατά την εκτίμησή μας εισηγμένης), της Δέλτα Project, θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ, Χαλκόρ) και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Με βάση τις συναλλαγές τους, ενδιαφέρον παρουσίαζε η αντίδραση της AXON (5,4%) προς την κορυφή των 3,94 ευρώ, της Ελγέκα (5,1% ενώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις αυξημένες συναλλαγές), της εξειδικευμένης Kleemann (με τη μακεδονική εταιρία να ανοίγεται σταθερά σε ξένες αγορές), του Κλουκίνα – Λάππα (σταθερή επιλογή που ”αξίζει” πλέον τα 100 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως των Χαϊδεμένου, Βωβός (ακόμα ένα υψηλό), Κλωστηρίων Ναυπάκτου, J&P-ΑΒΑΞ (με γερά συμβόλαια για το 2007), του Καλπίνη (η εταιρία ευνοείται από τη συγκυρία) και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Στις 14:20 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν προς τις 4.443 μονάδες, με απόδοση της τάξεως του 1,12%. Εκείνη την ώρα η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 120 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v