Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά το ”τράβηγμα”, τι;

Μπορεί να ξάφνιασε ως προς την έκτασή της η χθεσινή ανοδική αντίδραση, θα φανεί όμως σήμερα - αύριο ο λόγος για τον οποίο επιδιώχθηκε. Στα υπ’ όψιν ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων σε συγκεκριμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η δυναμική υπεραντίδρασης μετοχών που δεν είχαν ακολουθήσει την άνοδο του 2006. Στα επιμέρους επικεντρώνονται οι ειδικοί της αγοράς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλοδεχούμενη η χθεσινή, αιφνιδιαστική ως προς την έκτασή της για ορισμένους, ανοδική αντίδραση και της ελληνικής αγοράς, πλην όμως η χρονιά φαίνεται να ξεκινάει από σήμερα - αύριο.

Κι αυτό γιατί αφενός στο παιχνίδι μπαίνει από σήμερα και η Αμερική, αφετέρου οι τιμές βασικών μετοχών - ειδικότερα τραπεζικών - τραβήχτηκαν αρκετά υψηλά χθες με μάλλον μέτριες συναλλαγές και μένει να καλυφθούν άμεσα ανοιχτές θέσεις.

Σήμερα - αύριο θα φανεί κατά πόσον το χθεσινό ”τράβηγμα” ήταν μία λογική αντίδραση μετοχών που υστέρησαν έναντι άλλων ομοειδών το 2006 και προτιμήθηκαν στο πλαίσιο μίας λογικής προεξόφλησης.

Για παράδειγμα, τόσο η μετοχή της Εθνικής όσο και της Αγροτικής υστέρησαν έναντι άλλων του κλάδου σε σημαντικό βαθμό το 2006, ενώ για την Αγροτική υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της διάθεσης ενός ακόμη μειοψηφικού ποσοστού.

Επίσης, σήμερα - αύριο θα φανεί κατά πόσον θα καλυφθούν ανοιχτές θέσεις που έχουν ληφθεί σε ομάδα μετοχών και πώς θα αντιδράσουν οι εν δυνάμει αγοραστές στην περίπτωση που εκδηλωθεί προσφορά.

Ωστόσο, η χθεσινή ανοδική αντίδραση, εν μέρει τεχνική, κρατά (ή ακόμη και φέρνει) στο προσκήνιο μετοχές εταιριών που δικαιούνται να πρωταγωνιστήσουν φέτος.

Από τον κατασκευαστικό κλάδο και την ενέργεια, μέχρι το εμπόριο και τα τρόφιμα, ακόμη και τα λιμάνια, φαίνεται να δημιουργούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες και επιλογές για φέτος.

Η μακροχρόνια μίσθωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του κανόε - καγιάκ στο Ελληνικό από την κοινοπραξία των J&P-ΑΒΑΞ - ΓΕΚ/Τέρνα - ΒΙΟΤΕΡ, ο επικείμενος διαγωνισμός για τις εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά, τα νέα υψηλά του Βωβού ενισχύουν την εκτίμηση αναλυτών πως η φετινή χρονιά μπορεί να είναι καλύτερη για αρκετές εταιρίες του κλάδου.

Η λύση της απεργίας στα λιμάνια, παρά το υψηλό κόστος και την επιβάρυνση που θα φανεί στα οικονομικά μεγέθη κυρίως του ΟΛΠ και δευτερευόντως του ΟΛΠ, φαίνεται να φέρνει πιο κοντά προς τους δύο φορείς ξένους μεταφορικούς ομίλους. Ωστόσο, κυρίως στον ΟΛΠ αλλά και τον ΟΛΘ είναι εμφανές ότι έχει χαθεί υπερπολύτιμος χρόνος.

Από τον χώρο της βιομηχανίας, οι της Βιοχάλκο φαίνεται να ακολουθούν τον δρόμο που άνοιξαν μέσω της Σιδενόρ πέρυσι το φθινόπωρο. Το πιθανότερο είναι πως ανάλογη διάθεση μειοψηφικών μεριδίων σχεδιάζεται να υπάρξει και για άλλες θυγατρικές του ομίλου μέσα στη χρονιά.

Η αντίδραση εχθές της Intralot, με τη μετοχή να κερδίζει 12,8% τις τελευταίες επτά ημέρες, έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση μερίδας αναλυτών πως η ελληνική πολυεθνική αποτελεί πλέον έναν ”ισχυρότατο” παίχτη σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v