Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σούπα των ταύρων και τo trade των ”επιδρομέων”!

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τη Σοφοκλέους και πολλές ακόμη χρηματιστηριακές αγορές δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Είναι αμφίβολο όμως αν θα έχει τη συνέχεια που προβλέπουν οι περισσότεροι στην περίπτωση που ”χαλάσει” το πιο δημοφιλές trade των τελευταίων ετών.

Η σούπα των ταύρων και τo trade των ”επιδρομέων”!
Ούτε ίσως οι πιο αισιόδοξοι δεν θα περίμεναν την καλή πορεία που έχει η Σοφοκλέους στις πρώτες συνεδριάσεις του 2007.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ήθελαν τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται κοντά στις 4.700 μονάδες στα τέλη του 2007. Δεν έχει όμως συμπληρωθεί ούτε καν η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους και βρίσκεται πάνω από τις 4.530 μονάδες.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ που θα γινόταν αισθητή επίσης στην ευρωζώνη, επηρεάζοντας αρνητικά τον ρυθμό αύξησης των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αγνοούνται προς το παρόν από τους ”ταύρους”.

Οι τελευταίοι φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις θα είναι παροδικές και θα πάρουν τη μορφή οξείας, στη χειρότερη περίπτωση, χρηματιστηριακής διόρθωσης που θα αποτελέσει εν συνεχεία εφαλτήριο για νέα άνοδο.

Ασφαλώς δεν μπορεί να τους κακολογήσει κανείς.

Άλλωστε, η περσινή υποχώρηση του Μαΐου-Ιουνίου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από την άνοιξη του 2003 που ξεκίνησε το χρηματιστηριακό ράλι στις ώριμες αγορές, δεν αποδείχτηκε τίποτε περισσότερο από αυτό που οι ”ταύροι” προεξοφλούν ότι θα συμβεί, αν συμβεί, φέτος.

Όλο αυτό το σκεπτικό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συσχέτιση της πορείας των μετοχών με τα εταιρικά κέρδη και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Όμως, σε μία εποχή που οι Ευρωπαίοι επενδυτές λιανικής δεν είναι ενθουσιώδεις αγοραστές μετοχών, ένα μη αμελητέο μέρος της ανόδου τα τελευταία χρόνια προέρχεται από το arbitrage trade των ”επιδρομέων”, δηλαδή των private equity funds και των επιχειρήσεων που το εκμεταλλεύονται κατά κόρον.

Το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλότερο από το κόστος άντλησης κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου έχει δώσει ώθηση στις μοχλευμένες εξαγορές (LBOs) επιχειρήσεων, στις συγχωνεύσεις και στις επαναγορές ιδίων μετοχών.

Το συγκεκριμένο arbitrage trade, όπως αποκαλείται από ορισμένους, αντισταθμίζει την έλλειψη επαρκών αγορών μετοχών από παραδοσιακές ομάδες επενδυτών στην Ευρώπη, παρέχοντας κάποιον δείκτη προστασίας στις τιμές των μετοχών.

Χωρίς αυτό το trade των αποκαλούμενων raiders (επιδρομέων) είναι αμφίβολο αν οι ευρωπαϊκές μετοχές θα είχαν σημειώσει την ίδια ποσοστιαία άνοδο τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας παράλληλα τον πήχη των αποτιμήσεων. (π.χ. Ρ/Ε, EV/EBITDA κ.λπ.).

Όμως, το χάσμα που συντηρεί το trade κλείνει ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο.

Το 3μηνο επιτόκιο Euribor ανέβηκε 124 μονάδες βάσης στο 3,73% στα τέλη της περσινής χρονιάς και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε 65 μονάδες βάσης στο 3,95%. Το τελευταίο χρησιμοποιείται σαν μπούσουλας από τις ευρωπαϊκές εταιρίες που εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ ανάλογης ληκτικότητας.

Όσον αφορά στο κόστος δανεισμού των εταιριών της ευρωζώνης σε ευρώ, αυτό αυξήθηκε κατά 80 μονάδες βάσης στο 4,49% πέρσι σύμφωνα με τον δείκτη MSCI Euro Corporate Credit Index.

Όλα δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ του κόστους δανεισμού και του κόστους την άντλησης κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου θα κλείσει ακόμη περισσότερο το 2007.

Οι ”ταύροι” ας εύχονται να επιβεβαιωθεί το σενάριο της ομαλής προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας που αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό τους και, σε μικρότερο βαθμό, της ευρωζώνης.

Αυτό δεν φαίνεται να αρκεί για να δώσει την ώθηση που ποθούν στις αγορές. Θα έπρεπε να εύχονται επίσης, εάν επικρατήσει το σενάριο της ομαλής προσγείωσης του χάσματος που κρατά ζωντανό το trade των επιδρομέων, να μη χαλάσει η... σούπα της ανόδου.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v