Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις στις τρεις ανοδικές το 2007

Τρεις στις τρεις θετικές συνεδριάσεις για το νέο χρηματιστηριακό έτος καθώς σήμερα ανέλαβαν να ωθήσουν υψηλότερα το Γενικό Δείκτη ΟΤΕ, Cosmote, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, Alpa Bank, Coca Cola και Εθνική. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Πειραιώς και Folli Follie.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τρεις στις τρεις ανοδικές οι συνεδριάσεις του νέου χρηματιστηριακού έτους με το Δείκτη να ωθείται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα έχοντας βοήθειες από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών αλλά και από Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Coca Cola, Alpha Bank και Εθνική.

Και η τρίτη συνεδρίαση του έτους παρά το γεγονός ότι στην τελική αναλογία (έστω κι αν αυτή βρέθηκε στο καλύτερο δυνατό σημείο), οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο υπερτερούν αυτών με θετικό, το ενδιαφέρον παρέμεινε ”ζωντανό” καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου από πλευράς ”έξυπνου χρήματος” στην αναζήτηση ”επενδυτικών ευκαιριών” συνεχίζεται.

Μάλιστα αξίζει να τονιστεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους δεν είχε βοήθειες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία εκκινούντο με αρνητικό πρόσημο παρά ταύτα, το επιλεκτικό ενδιαφέρον για δεικτοβαρείς τίτλους και το ακόμα μεγαλύτερο για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κράτησαν τους εμπλεκόμενους πάνω από τις οθόνες.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι αν όμως ο Γενικός Δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 4.596 μονάδων τότε αναμένεται να ενδυναμωθεί κατά πολύ η υπάρχουσα ανοδική τάση, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση δεν αποκλείεται σημαντική μεταβλητότητα.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων ΟΤΕ και Cosmote, των 2 ποσοστιαίων μονάδων Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ, θετικό πρόσημο για Πειραιώς (νέο ιστορικό υψηλό), Ελληνική Τεχνοδομική, Τιτάνα, Folli Follie (νέο ιστορικό υψηλό) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Κύπρου.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Intralot και Motor Oil και αρνητική μεταβολή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank, Εμπορική και Αγροτική.

Ανοδική συνεδρίαση χαμηλότερων επιδόσεων και αυξημένων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων που είχε σαν αποτέλεσμα να μηδενιστούν οι όποιες μικρές υπερτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, υποχώρησε μέχρι τις 4.460,99 μονάδες, όμως μετά τις 12 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.536,69 μονάδες με κέρδη 1%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 350 εκατ. από τα οποία τα 26,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν ληφθεί υπόψη η αρχική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 111 ανοδικές μετοχές έναντι 140 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 6 – 19,83%.

Τέλος, όσον αφορά τους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές που κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν λίγοι ξεχώρισαν οι Logismos (με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης), Βαρβαρέσος (κοινοπρακτικό δάνειο και κραυγαλέα διαφορά μεταξύ αποτίμησης και καθαρής θέσης έδωσαν κινητικότητα), Λυμπέρης, Λεβεντέρης (εντυπωσιακή συναλλακτική αφύπνιση που συνδυάστηκε με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη), ΕΛΓΕΚΑ (συνεχίζεται η τοποθέτηση ισχυρών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων), Alter (συνεχίζει να κινείται εν μέσω φημών), Λάμψα (έκλεισε σε υψηλό 78 μηνών εντυπωσιάζοντας και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες ”διστακτικούς”), Ικτίνος, Yalco (συνεχίζεται η επανατοποθέτηση δυνάμεων), Imperio, Λάμδα Development (απόλυτη δικαίωση όσων προχώρησαν σχετικά πρόσφατα σε τοποθετήσεις στην περιοχή των 9 ευρώ), Λούλη (μετά από μικρή συσσώρευση επανήλθαν οι αγοραστές), ΕΧΑΕ, Sciens, Καλπίνης, Kego (ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές αλλά σχετική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας), Τεχνική Ολυμπιακή (η αθώωση του βασικού μετόχου για παραποίηση του ισολογισμού της TOUSA φάνηκε να επιδρά θετικά), Veterin (με ιδιαίτερα ”απαιτητική” αποτίμηση, αλλά συνεχίζει ανοδικά) και Τζιρακιάν (τεχνικά σήμερα έδωσε κάποιο πρώτο σήμα εισόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v