Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Το 3 στα 3 κρατά το χρηματιστήριο στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Είναι μια καλή ευκαιρία, ακόμη και στη διάρκεια της αναμενόμενης φυσιολογικής διόρθωσης, να παραμείνει ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ξένων και Ελλήνων. Γιατί είναι προφανές πως στην αγορά μας, πέραν των 15-20 επιλογών των ξένων, υπάρχει πληθώρα υποτιμημένων εταιριών και ευκαιριών που αξίζουν την προσοχή μας. Ήπια πτώση στις ευρωαγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι υψηλότατες υπεραξίες που κερδίθηκαν στις πρώτες μόλις τρεις συνεδριάσεις του 2007 αποτελούν την ισχυρότερη… αφορμή για όσους προσβλέπουν σε μια λογική και αναμενόμενη διόρθωση βασικών μετοχών.

Το κλίμα στις ξένες αγορές προσφέρεται, αρκετοί ξένοι έλαβαν (ή ακόμα και ενίσχυσαν) τις θέσεις τους σε τιμές από 3% μέχρι και 5% χαμηλότερα και αρκετοί εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές κερδίζουν σημαντικά από τη ”μόχλευση” του μεσαίου χώρου και της περιφέρειας.

Από τεχνικής πλευράς, όπως σωστά μας υπενθυμίζει ο Καιροσκόπος (εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”), μπορεί να υπάρξει ”αναμέτρηση” με μια ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 4.564-4.570 μονάδων.

Διορατικοί αναλυτές, που παρακολουθούν τη συμπεριφορά βασικών δεικτών και μετοχών, με βάση τη μακροπρόθεσμη τεχνικότητά τους (από τα χαμηλά Μαρτίου του 2003), εκτιμούν πως πιθανή διόρθωση θα προσφέρεται για επανατοποθετήσεις εν όψει του επόμενου ανοδικού κύκλου.

Η συγκεκριμένη ομάδα αναλυτών ”ποντάρει” σε μετοχές που υστέρησαν από πλευράς απόδοσης έναντι τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και ομοειδών εισηγμένων.

Από αυτή την άποψη το μεγαλύτερο ”στοίχημα” φαίνεται να δίνεται στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική, που… υστέρησε σημαντικά το 2006.

Σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Marfin Popular Bank (δες σχετικό θέμα για κατόχους μετοχών της MFG). Σήμερα θα δοκιμαστούν οι αντιστάσεις των εν δυνάμει πωλητών στη μετοχή του ΟΤΕ, σήμερα θα φανούν οι διαθέσεις των εν δυνάμει αγοραστών στη μετοχή της Motor Oil (μετά την υπερθετική επιλογή του ομίλου από την Merrill Lynch).

Όμως, περιμένοντας την αναμενόμενη και φυσιολογική όποτε και αν έρθει διόρθωση, παραμένουμε επικεντρωμένοι σε Πειραιώς-Κύπρου (μέσα στις επόμενες ημέρες λέγεται πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μεταξύ των δύο ομίλων), στην αντίδραση μετοχών ελληνικών επιλογών του Citigroup, στην επιθετική ανοδική τάση των Ελληνικών Πετρελαίων (σε μια περίοδο που οι τιμές διαμορφώνονται στα χαμηλά 20 μηνών), στο ενδεχόμενο υπεραπόδοσης του Μαΐλλη, στην κυοφορούμενη επιχειρηματική κίνηση των Folli Follie, αλλά και στα πολλά επιμέρους, κυρίως από τον χώρο της μεσαίας περισσότερο όμως της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από την Axon (πολλά ακούγονται για ισχυρό συμβόλαιο με την Raytheon), τον Κανάκη (προχωρά σε έκδοση δωρεάν μετοχών, μετά την απολύτως επιτυχημένη ΑΜΚ κατά 1,95 εκατ. ευρώ), τον δραστήριο τελευταία ΔΟΛ (και ο κλάδος των εκδόσεων υστέρησε το 2006), τον ”100άρη” πλέον Κλουκίνα-Λάππα, το Υγεία (με τη μετοχή σε ιστορικά υψηλά), τη Λάμψα (που μαζεύεται μεθοδικά εδώ και 6-8 μήνες για πολύ συγκεκριμένο λόγο από τους ίδιους τους βασικούς μετόχους), μέχρι την Εθνική Ασφαλιστική, τον Καλπίνη, την Kego, τις μετοχές εταιριών των έξι εισηγμένων του κλάδου ένδυσης (δες κατατοπιστικό θέμα της Πέννυς Κούτρα), η αγορά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες και στη διάρκεια της απαραίτητης διόρθωσης.

Το θετικό είναι πως από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ικανός αριθμός μετοχών που αντιδρούν ανοδικά στηρίζεται σε επαρκή (ή λιγότερο επαρκή) πραγματικά όμως επιχειρηματικά ενδεχόμενα, σε κινήσεις, σε βελτίωση θεμελιωδών.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έχει επανακάμψει ύστερα από πολύ καιρό ένας ικανός αριθμός εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, ενεργών παικτών, δίνοντας ζωή σε ένα μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, σε αρκετές μικρομεσαίες χρηματιστηριακές, εν πάση περιπτώσει σε επαγγελματίες του χώρου (που καλώς ή κακώς δεν ακολουθούν τις προτροπές του Citigroup ή της UBS, αλλά επιμένουν στην… ανίχνευση υποτιμημένων επιχειρηματικών ευκαιριών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v