Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καρέ” ανόδου σε κόκκινο φόντο!

Τέσσερις στις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις με εβδομαδιαία κέρδη 3,78% για το Γενικό Δείκτη, αν και στη σημερινή συνεδρίαση οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου διπλάσιες των ανοδικών. Εντυπωσιακό το ντεμπούτο της Marfin Popular Bank που έδωσε σημαντικά κέρδη στην Εγνατία και νέο ιστορικό υψηλό στην Marfin Group, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν και οι Πειραιώς, Κύπρου και Folli-Follie. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

”Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων με το Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει τέσσερις στις τέσσερις συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο στο νέο χρηματιστηριακό έτος, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 3,78%, όμως η σημερινή συνεδρίαση αν και ο δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας μάλλον ”κόκκινης αποχρώσεως” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου διπλάσιες των ανοδικών.

Αυτό το τελευταίο συνέβη πιθανόν γιατί σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης οι εμπλεκόμενοι προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -0,53% του FTSE/M και το -1,16% του FTSE/S, ενώ το +1,09% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τον ουσιαστικό θετικό πρωταγωνιστή.

Για να συμβεί αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξε το σχεδόν εντυπωσιακό ντεμπούτο της Marfin Popular Bank, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να τραβηχτούν υψηλότερα και οι μετοχές των ”παλαιών” Εγνατίας και Marfin Group, με τη δεύτερη να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό.

Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank και Eurobank, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Πειραιώς, θετική μεταβολή για Εμπορική, Εθνική, αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων που συνδυάστηκαν και με νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, θετική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote, Τιτάνα, Folli-Follie (ακόμα ένα νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητικό πρόσημο για Intralot και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος διακύμανσης (χαμηλό 4.510,26, υψηλό 4.560,14) για να κλείσει στο υψηλό ημέρας με κέρδη 0,52%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 524 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 63,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, αν όμως ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει σε κλείσιμο τις 4.596 και ακόμα περισσότερο τις 4.620 μονάδες, τότε θέτει υποψηφιότητα για κίνηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Όμως πρέπει να τονιστεί ότι η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (86) – πτωτικών (168) μετοχών, που έγειρε σαφώς υπέρ των δεύτερων, τουλάχιστον προβλημάτισε.

Συνεδρίαση που ουσιαστικά ακολούθησε την τάση της υποκείμενης και στην αγορά παραγώγων, όμως εκεί η επιφυλακτικότητα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν αρκετά αυξημένη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς ή αρνητικού ημερήσιους πρωταγωνιστές ημέρας, από τους ”κόκκινους” ξεχώρισαν οι Ελγέκα (μετά την πρόσφατη διάψευση), Vivere (έδωσε σχετική διόρθωση μετά από παρατεταμένη πλαγιοανοδική κίνηση), όπως και οι Καράτζης και Alter.

Αντίθετα, από τους θετικούς πρωταγωνιστές, στην πρώτη θέση των ημερήσιων κερδών ο Βαρβαρέσος (τα εντυπωσιακά κέρδη μόλις σε τρεις συνεδριάσεις μπορεί να βάλουν κάποιους στον πειρασμό ρευστοποιήσεων), Τεξαπρέτ, Παΐρρης, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Αλλατίνη, όπως και ο Δρομέας, ενώ η Rilken στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα δείξει αν εισέρχεται σε νέο ανοδικό κύκλο.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.560,14 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,78%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,48%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 0,56% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,32%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (6,73%), των Τραπεζών (4,96%), των Τηλεπικοινωνιών (4,37%), του Πετρελαίου και Αερίου (4,22%) και της Υγείας (3,72%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-1,65%), του Εμπορίου (-1,01%) και των Πρώτων Υλών (-1,01%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (41,51%), Κλωνατέξ (ΠΟ 25%), Logismos (20,35%), Veterin (20,10%), Τεξαπρέτ (20%), Κλωνατέξ (19,51%), AXON Συμμετοχών (19,46%), Paperpack Τσουκαρίδης (17,75%), Ελεύθερη Τηλεόραση (17,14%) και Ξυλεμπορία (ΠΑ 16,74%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι (-18,44%), ΓΕΝΕΡ (-12,50%), Σίδμα (-9,40%), Altius AEEX (-7,58%), Ιονική Ξενοδοχειακή (-6,93%), Ευρωσυμμετοχές (-6,82%), Ασπίς Πρόνοια (-6,41%), Τηλέτυπος (-6,30), Fashion Box (-6,21%) και Aspis Bank (-5,68%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v