Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το January effect μας… τελειώνει

Μέχρι τώρα η Σοφοκλέους έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε απόδοση όλες τις άλλες αγορές, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την αναμενόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή. Όμως, το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου” δεν ισχύει όλο τον μήνα.

Το January effect μας… τελειώνει
To ”φαινόμενο του Ιανουαρίου”, γνωστό διεθνώς ως January effect, αναφέρεται στην τάση που έχουν οι μετοχές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.

Η τάση αποτυπώνεται ιστορικά πιο έντονα στις μετοχές των μικρομεσαίων εταιριών που συνήθως ξεπερνούν σε απόδοση τις μετοχές των μεγάλων εταιριών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καλύτερος ίσως τρόπος για να ”παίξει” κάποιος το φαινόμενο του Ιανουαρίου είναι να αγοράσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στον δείκτη S&P 500 και να πουλήσει συμβόλαια ίσης αξίας σε δολάρια του δείκτη Value Line, που κυριαρχείται από τις μικρομεσαίες εταιρίες.

Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί ποια είναι η καλύτερη στρατηγική, αν και η αγορά συμβολαίων στον δείκτη FTSE 20 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ταυτόχρονη πώληση συμβολαίων ίσης αξίας στον δείκτη FTSE 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα ήταν πιθανόν η ενδεδειγμένη.

Ακόμη κι αν οι δύο χρηματιστηριακοί δείκτες έπεφταν ή ανέβαιναν, ο επενδυτής θα έβγαζε κέρδη όσο ο FTSE 40 πήγαινε αρκετά καλύτερα σε σχέση με τον FTSE 20.

Aν όμως υιοθετούσε αυτή τη στρατηγική φέτος θα κατέγραφε ζημίες, αφού ο FTSE 20 είχε προσφέρει αρκετά καλύτερη απόδοση σε σχέση με τον FTSE 40 μέχρι χθες.

Η εικόνα από τις άλλες 22 ανεπτυγμένες αγορές είναι μικτή, καθώς σε άλλες οι μετοχές των μικρομεσαίων εταιριών πήγαν συγκριτικά καλύτερα και σε άλλες χειρότερα.

Ακόμη κι αν κάποιος αποφάσιζε να ”παίξει” το φαινόμενο του Ιανουαρίου, αγοράζοντας συμβόλαια σε χρηματιστηριακούς δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα αποτελέσματα θα ήταν πενιχρά.

Οι μόνες ανεπτυγμένες αγορές που κέρδιζαν πάνω από 1% από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Χονγκ Κονγκ. Όλες οι άλλες είτε υποχωρούσαν, είτε κατέγραφαν οριακά κέρδη.

Απ’ όλες αυτές, η ελληνική αγορά ήταν με διαφορά πρώτη, αφού κέρδιζε πάνω από 5% έναντι 1,6% της Ισπανίας και του Χονγκ Κονγκ που βρίσκονταν στη δεύτερη θέση. Ακόμη κι αν συμπεριλάμβανε κάποιος τη λίγκα των αναδυόμενων αγορών, η Ελλάδα θα αισθανόταν μόνο την ανάσα του Μαρόκο.

Επομένως, το ποντάρισμα στο ”φαινόμενο του Ιανουαρίου” δεν θα ήταν επιτυχές φέτος.

Όμως, η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών τις πρώτες μέρες του χρόνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχιστεί το υπόλοιπο του μήνα.

Αυτό ισχύει περισσότερο για τις αγορές που είτε έχουν ενθουσιάσει στην αρχή της νέας χρονιάς, όπως η Σοφοκλέους, είτε έχουν απογοητεύσει, ξεχωρίζοντας σαν τη μύγα μέσα στο γάλα των διεθνών αγορών.

Άλλωστε, η σημαντική υπεραπόδοση της Σοφοκλέους έναντι των άλλων όμορων αγορών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να εξηγηθεί από θεμελιώδη δεδομένα, όπως το αναμενόμενο Ρ/Ε, η μερισματική απόδοση κ.λπ.

Επομένως κάπου αλλού θα πρέπει να αναζητηθεί η εξήγηση της υπεραπόδοσης του Χ.Α. και αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα.

Πιθανόν οι προσδοκίες για κάποια μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή αρκετών δεικτοβαρών μετοχών τη διετία 2007-2008 να την εξηγούν.

Πιθανόν να υπάρχει επίσης κάτι άλλο. Τι θα μπορούσε να είναι; Η προεξόφληση υψηλότερων προβλέψεων για τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών τα επόμενα χρόνια στα business plans που θα δημοσιοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ό,τι κι αν είναι το ”φαινόμενο του Ιανουαρίου” τελειώνει σήμερα, κατ’ άλλους έχει ήδη ολοκληρωθεί, και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα συνεχιστεί το υπόλοιπο του μήνα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v