Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ αντοχής για το ”5 στα 5”

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σοφοκλέους πήγε κόντρα στη διορθωτική κίνηση των περισσότερων ξένων χρηματιστηρίων. Ωστόσο, στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του 2007 έχουν εγγραφεί σημαντικές υπεραποδόσεις για πλειάδα μετοχών από την υψηλή μέχρι και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, οδηγώντας διαθέσεις και αντοχές σε ”δοκιμασία”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περίοδος βραχυπρόθεσμης διόρθωσης των ξένων αγορών βρήκε τη Σοφοκλέους σε ”κόντρα κίνηση”, τουλάχιστον για τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, οι θέσεις ορισμένων ξένων και Eλλήνων διαχειριστών σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης κράτησαν βασικούς δείκτες και τίτλους υψηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα, με ένα συνολικό κέρδος της τάξης του 3,8% σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Περιθώριο για διόρθωση υπάρχει, τουλάχιστον με βάση τη βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα βασικών δεικτών και μετοχών. Ωστόσο, κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένουν οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στα υψηλά ετών και μάλιστα με αγοραστές ορισμένους κατά κανόνα διορατικούς ξένους διαχειριστές.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκε (καθαρός) τζίρος αξίας περίπου 1,150 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι πρόκειται για αγορές που με βάση τη μέση τιμή κτήσης δίνουν στα τρέχοντα επίπεδα κέρδος, θα πρέπει να υπολογίζουμε πως ένα μέρος τους θα συνεχίσει να κατοχυρώνεται σήμερα - αύριο. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα φανούν οι αντιστάσεις και οι αντοχές της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο θεωρείται, σύμφωνα με τους αναλυτές, το εύρος διακύμανσης των 2.385 - 2.410 μονάδων του FTSE 20.

Ένα από τα ενδιαφέροντα αυτής της εβδομάδας θεωρείται το διήμερο παρουσίασης εννέα ελληνικών ομίλων (13 επιχειρήσεων) στη Λιόν (μέσω της Proton Bank σε εκδήλωση της γαλλικής Oddo), καθώς θα ανιχνευτούν (διερευνηθούν) οι προθέσεις ξένων διαχειριστών που επικεντρώνονται σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές εταιρίες.

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον παρουσιάζουν η μεθοδική συγκέντρωση της προσφοράς που βγαίνει στη μετοχή της Λάμψα, η τρέχουσα τιμή (4 ευρώ) του Alter (όταν η καθαρή θέση αποτιμάται στα 7 ευρώ), η αντίδραση της Forthnet πάνω από τα 11 ευρώ, η εντυπωσιακή πρεμιέρα της Marfin Popular Bank, ορισμένες υποτιμημένες (κατά την εκτίμησή μας) εισηγμένες από τον χώρο των ΜΜΕ, οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του Σαράντη, το θετικό σερί της Frigoglass για την αρχή του 2007, αλλά και η κίνηση μετοχών επιμέρους εταιριών από τον μεσαίο χώρο.

Ωστόσο και σε αυτή την κατηγορία μετοχών αντοχές και διαθέσεις θα δοκιμαστούν στην πρώτη ουσιαστική διόρθωση των βασικών δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v